Hlavní obsah

Spolupředsedy Strany zelených zůstávají Magdalena Davis a Michal Berg

Foto: Zelení

Spolupředsedové Zelených Magdalena Davis a Michal Berg.

Reklama

Magdalena Davis podle svých slov letos kandidovala na post spolupředsedkyně naposledy. Součástí sjezdu je i zahájení kampaně před evropskými volbami.

Článek

Spolupředsedy Strany zelených zůstávají na další dva roky dosavadní lídři Magdalena Davis a Michal Berg. Předseda Mladých zelených Tomáš Mígl neuspěl. Ze 121 vydaných hlasovacích lístků bylo 71 pro Berga, 47 pro Mígla. Davis neměla protikandidátku a na sjezdu získala 97 hlasů. Strana zelených nemá ve Sněmovně zástupce, v průzkumech veřejného mínění se podpora strany pohybuje kolem jednoho až dvou procent.

Davis kandidovala do vedení strany potřetí, ve funkci spolupředsedkyně je od roku 2020, kdy spolu s Bergem vystřídali Petra Štěpánka. Ve svém projevu v sobotu oznámila, že kandiduje naposledy, a vyzvala mladé ženy, aby příště kandidovaly ony. „Příště je to na vás,“ zdůraznila.

Zelení podle Davis nabízí řešení, která nejsou snadná ani rychlá, ale postavená na vědeckých poznatcích a ne na strachu. Poslední čtyři roky ve funkci považuje za úspěšné a smysluplné, v následujících letech se chce zaměřit na téma žen v politice nebo na zelené ekonomické návrhy.

Foto: Zelení

Zelení na sjezdu, kde zahájili i kampaň před volbami do Evropského parlamentu.

Podle Berga musí strana umět nabízet rozumná řešení a pospolitost v situaci, kdy se šíří sobectví. Chce také lidem dávat naději. „Naděje není falešný optimismus nebo lakování věcí narůžovo. Naděje je odpovědné poznání, že dneska je to špatně, ale pokud se stane A, B a C, zítra může být lépe,“ řekl Berg. Je podle něj třeba ukazovat, že pro lidi jsou důležité také nemateriální otázky, jako je klima nebo manželství pro všechny.

Strana si dnes také zvolí své místopředsedy a další členy předsednictva. Součástí sjezdu je i zahájení kampaně před červnovými evropskými volbami, do kterých zelené vede Johanna Nejedlová - zakladatelka neziskové organizace Konsent, která se zabývá problematikou prevence sexuálního obtěžování a násilí. Cílem zelených je v hlasování o novém obsazení europarlamentu získat alespoň dva mandáty.

Reklama

Doporučované