Hlavní obsah

Dostálovi hrozí vyhazov z týmu Pirátů. Nelíbí se jim, jaká data šíří o covidu

Foto: archiv Ondřeje Dostála

Ondřej Dostál.

Reklama

Zdravotnický expert Pirátů naštval část straníků zveřejňováním dat o očkovaných a nakažených, která si později po svém interpretují dezinformátoři. Strana bude jednat o jeho vyloučení z vládního týmu.

Článek

Právník a specialista na zdravotnické právo Ondřej Dostál byl ještě před několika měsíci žhavým kandidátem Pirátské strany na post ministra zdravotnictví. Nyní mu však hrozí, že bude kvůli svým aktivitám a výrokům vyloučen z expertní skupiny strany.

„Strana a její příslušné orgány se zabývají otázkou setrvání Ondřeje Dostála v pozici člena vládního týmu,“ potvrdil Seznam Zprávám předseda Pirátské strany Ivan Bartoš. Reagují tím na jeho komentáře na sociálních sítích, kde zveřejňuje data o očkování a nákazách covidem-19. Jeho příspěvky s vlastní interpretací často zneužívají různí dezinformátoři.

Mezi nimi třeba i zpěvák Daniel Landa:

„Člen vládního týmu v rámci své gesce a kompetencí reprezentuje politiku strany v dané oblasti a jako takový je zodpovědný za to, že je tato politika skrze jeho osobu vnímána správně. Zároveň pak nezavdává příčiny k tomu, aby její interpretace či vyznění dlouhodobě poškozovaly vnímání strany či zpochybňovaly její pozici v dané oblasti. Tuto roli evidentně Ondřej Dostál dlouhodobě nezvládá,“ vysvětlil Bartoš.

Dodal, že ačkoliv je Dostál nezpochybnitelný odborník na zdravotnické právo, ve složité politické roli člena vládního týmu se dlouhodobě pohybuje takovým způsobem, že to vyvolává obavy mezi značnou částí voličů i odborných kapacit. „A vede ke zpochybňování vědeckých názorů, o které se boj s pandemií opírá.“

Otázkou setrvání Dostála ve vládním týmu se nyní zabývá republikový výbor.

Dostál: Jen šířím oficiální data

Právník Dostál na dotaz Seznam Zpráv uvedl, že on jen šíří oficiální data, což považuje nejen za své právo, ale za svoji povinnost. „Jde o oficiální data od ÚZIS (Ústav zdravotnických informací a statistiky),“ uvedl.

Výtky ke svému působení bere spíš jako jakési pošťuchování od některých členů Pirátské strany. Dodal, že své kritiky ani osobně nezná. Na Twitteru uvedl, že pokud se části Pirátů nelíbí jeho data či názory, je to jejich problém. „Možná mě vyhodí, ale určitě neumlčí.“ napsal. Pro Seznam Zprávy dodal, že Republikový výbor ho vyhodit z týmu nemůže, neboť do něj byl zvolen členskou základnou.

Dostál některé členy, ale i odbornou veřejnost popudil už v září, kdy uvedl, že po tom, zda je očkovaný, nebo ne, nikomu nic není. Posléze přiznal, že naočkovaný není a spoléhá na protilátky.

To se úplně neslučovalo s apely většiny politiků, aby se lidé, kteří mohou, nechali naočkovat. Někteří členové volební koalice Pirátů a STAN tehdy uvedli, že by to mohlo snížit jeho šance na nominaci do ministerského křesla. Obávali se totiž, že před volbami mohou jeho prohlášení koalici poškodit.

Reklama

Doporučované