Hlavní obsah

Stanové městečko pro uprchlíky stojí, podívejte se na video ze stavby

Hasiči postavili v Praze stanové městečko pro uprchlíky.Video: Hasiči Praha

 

Reklama

Hasiči během noci ze středy na čtvrtek vybudovali v pražské Troji stanové městečko pro uprchlíky z Ukrajiny.

Článek

Podle hasičů se jedná o dočasné krátkodobé ubytování ve stanech, které mohou být v případě potřeby i vytápěné. „Stany o rozměrech 6 × 9 metrů jsou vybaveny lůžky pro 150 osob, městečko má sociální zázemí. Stanů je deset, vybudovali jsme i jídelny pro výdej stravy, sprchy a toalety. Na výstavbě se podíleli hlavně dobrovolní hasiči z Prahy a Středočeského kraje v koordinaci pražských profesionálních hasičů,“ informoval v tiskové zprávě mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Městečko bude zajišťovat magistrát spolu se Správou uprchlických zařízení. Podílet se bude Romodrom i další romské organizace.

Stanové městečko je na pozemku mezi Povltavskou ulicí a městským okruhem. Jde o místo, kde v minulosti magistrát vybudoval stanové městečko pro lidi bez domova, kteří byli v karanténě kvůli covidu.

Praha nyní řeší zejména problém s romskými uprchlíky, kteří přebývají na Hlavním nádraží. V nedůstojných podmínkách tam podle občanských iniciativ žijí stovky lidí, u nichž není jasné, zda mají nárok na dočasnou ochranu v Česku, tedy jestli nemají vedle ukrajinského i maďarské občanství.

Praha už nemá volné kapacity pro ubytování běženců. „Z pohledu Prahy to mělo být až nejkrajnější řešení této situace, ale bohužel kapacity Prahy již došly. Na omezené kapacity Prahy upozorňuji vládu několik měsíců a včera jsem se obrátil dopisem přímo na premiéra (Petra) Fialu. Azylová a migrační politika je záležitostí státu, nikoliv krajů,“ komentoval situaci primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Hřib již v úterý uvedl, že Praze hrozí kvůli přetíženosti kolaps a uzavření centra pro uprchlíky ve Vysočanech.

V sále Fantovy budovy Hlavního nádraží je nyní pro uprchlíky 70 lůžek, jež poskytla Správa železnic, dalších až 210 lidí může přespávat v přistaveném sedačkovém vlaku. Všechny kapacity jsou ale často naplněny.

Reklama

Doporučované