Hlavní obsah

Vládu jsem varoval, ale situace je za hranou, tvrdí Hřib. Praha staví stany

Foto: Josef Czyž

V Praze začali budovat stanové městečko pro uprchlíky, kteří přespávají na nádraží (ilustrační snímek).

Reklama

aktualizováno •

Dočasné ubytování ve stanech pro 150 osob s hygienickým zázemím se má během středy začít stavět na území Prahy. Podle primátora už nemá hlavní město kapacity pro uprchlíky.

Článek

Uprchlíci, kteří nocují v areálu pražského hlavního nádraží, chce vedení metropole co nejdříve přesunout do provizorního stanového městečka.

Vyplývá to z vyjádření ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) a pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti).

„Situace hlavního nádraží se řeší ve spolupráci s primátorem Zdeňkem Hřibem – dnes (ve středu, pozn. red.) se budou stavět stany pro 150 osob s veškerým hygienickým zázemím, aby lidé nemuseli nocovat na chodbách,“ uvedl ministr Vít Rakušan.

Novinářům na pozdější tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně přiznal, že situace je už neudržitelná. „My nemůžeme nechat spát děti někde na podlaze na nástupišti. Je to nebezpečné, neetické, nehumánní. A v té chvíli je úplně jedno, jestli ti lidé mají nárok na dočasnou ochranu nebo nemají,“ dodal Rakušan.

Že je situace vážná, uvedl dnes ráno i sám primátor. Praha už podle něj nemá ubytovací kapacity, a zvažuje proto stavbu stanového městečka. „Mrzí mě to, protože jsem před tím vládu Petra Fialy varoval. Měla to být až poslední možnost,“ zveřejnil na Twitteru Zdeněk Hřib. Například situace na hlavním nádraží je podle něj přes všechnu snahu za hranou důstojné péče.

Podle ministra vnitra by měla stanové městečko provozovat Správa uprchlických zařízení ve spolupráci s magistrátem a romským neziskovým sektorem.

„V jednání je i ubytování v kamenném objektu. Jen upozorňuji – toto není trvalé ubytování, ale jen řešení pro situaci, aby lidé nemuseli ležet na chodbách na nádraží. Jedná se především o příchozí, u kterých dochází k lustraci v maďarském systému, zda nemají občanství jiného státu EU,“ doplnil Rakušan.

Mluvčí Správy uprchlických zařízení Jan Piroch Seznam Zprávám řekl, že aktuálně probíhají intenzivní jednání.

Na svůj maďarský protějšek chce Rakušan apelovat na zítřejším online setkání. Během něj chce maďarskou stranu přesvědčit, aby rychleji a důsledněji tyto lidi lustrovala.

Ministerstvo vnitra chce spolu s Ministerstvem dopravy rovněž vyjednat další možnosti, jak se o romské uprchlíky z Ukrajiny postarat v případě, že jim nebude udělena dočasná ochrana.

„Řešíme možnou organizaci vlaku, kde by po dohodě s nimi v případě, že nemají nárok na dočasnou ochranu v Česku, jim byl nabídnut návrat do země původu,“ uvedl Rakušan. Těm, kterým ochrana udělena bude, by rád nabídl jízdenku do jiné části České republiky, kde by pro ně bylo zajištěno ubytování.

Reklama

Doporučované