Hlavní obsah

Starosta Prahy 7 Čižinský chce příští rok kandidovat na primátora

Foto: Seznam Zprávy

Jan Čižinský dnes uvedl, že „má už 20 000 podpisů a sběr jde lépe než předminule“.

Reklama

Jan Čižinský, starosta Prahy 7, se chce příští rok stát primátorem Prahy.

Článek

Bývalý poslanec, starosta Prahy 7 a pražský zastupitel Jan Čižinský (Praha Sobě) chce v příštím roce na podzim v komunálních volbách opět vést jako lídr Prahu Sobě (PS) a ucházet se o post primátora hlavního města. Čižinský to dnes řekl na neformálním setkání s novináři. Praha Sobě je tzv. občanskou kandidátkou, která musí sesbírat podpisy minimálně sedmi procent obyvatel daného města, aby se mohla ucházet o hlasy voličů. Praha Sobě nyní vládne v metropoli spolu s Piráty a Spojenými silami pro Prahu (TOP 09 a STAN).

„Chci kandidovat na primátora. Výběr budeme ale ještě řešit s našimi lidmi v městských částech, kdy se bude jednat o formu primárek,“ řekl Čižinský.

Nyní má PS zastupitele na magistrátu a v Praze 1 a 7. Do budoucna chce kandidovat v další asi desítce městských částí. Pro podání kandidátky musí sesbírat zmíněné množství podpisů. „Máme už 20 000 podpisů a sběr jde lépe než předminule,“ řekl Čižinský. Celkem musí PS získat do začátku srpna příštího roku asi 95 000 podpisů. Letos ji kritizovali opoziční i koaliční zastupitelé za to, že podpisy sbírala ve stáncích před volebními místnostmi při říjnových volbách do Sněmovny. Čižinský kritiku odmítal.

Pražská koalice PS, Pirátů a Spojených sil má v 65členném zastupitelstvu většinu 39 hlasů. Volby v Praze vyhrála v roce 2018 ODS, jež má 14 mandátů. Na druhém místě skončili Piráti, kteří mají 13 zastupitelů, stejný počet jako třetí Praha Sobě a čtvrté Spojené síly pro Prahu. ANO má 12 zastupitelů.

Reklama

Doporučované