Hlavní obsah

Stát vyhodil zaměstnance zámku Štiřín, místo nich najal soukromou firmu

Foto: Facebook zámku Štiřín, Seznam Zprávy

Už od začátku 90. let má zámek Štiřín pod palcem Ministerstvo zahraničních věcí (před ním byl objekt pod resortem školství). Teď se jej s ohledem na údajně vysoké náklady zbavuje.

Reklama

O zeleň v parku štiřínského zámku se místo propuštěných pracovníků bude starat privátní firma. Odboráři viní vedení státní příspěvkové organizace z porušování zákoníku práce a z nehospodárného chování. Ministerstvo problém nevidí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Státem vlastněný zámek ve Štiříně nedaleko Prahy je od ledna uzavřen. Jak už Seznam Zprávy informovaly, konferenční zařízení spadající pod Ministerstvo zahraničních věcí ukončilo veškeré výdělečné aktivity, nefunguje restaurace, hotel, veřejnosti nepřístupné je i golfové hřiště.

Většina zaměstnanců dostala výpověď pro nadbytečnost. Z původních asi pěti desítek, kolik jich bylo za plného provozu, dle dostupných informací zůstalo už jen osm. Jenže teď přichází v péči o areál sporná změna, která dosavadní argumenty o zbytném personálu a úspoře nákladů nahlodává.

Vedení státní příspěvkové organizace Zámek Štiřín si totiž dle informací Seznam Zpráv 14. března u externí specializované firmy Engelmann objednalo na další období práce, které dosud zastávali někteří z propuštěných zaměstnanců.

Těm přitom ještě ani neskončila výpovědní lhůta. Je to poprvé, co péče o areál bude zajišťována dodavatelsky.

Od ledna doma za plný plat

Kontrakt se týká údržby golfového hřiště, které je v zámeckém parku. Objednávka za 670 tisíc korun je zatím do konce dubna. Ale už byl vypsán tendr na údržbu zeleně v parku i na golfovém hřišti (s předpokládanou hodnotou plnění 2,89 milionu korun), který má pokrýt další půlroční období od května do října. Lhůta pro podání nabídek končí příští pátek.

Tato rošáda některé dosavadní kmenové pracovníky rozlítila. „Tohle vůbec nelze zdravým rozumem pochopit. Představte si, že my jsme od ledna doma za plný plat ‚na překážkách‘, máme dokonce zákaz vstupu do areálu, a místo nás si najali cizí firmu,“ říká jeden z končících zaměstnanců, jenž se s dalšími dvěma kolegy několik let staral o štiřínské golfové hřiště. Své jméno si nepřál zveřejnit, kvůli obavě z dalšího uplatnění na trhu práce.

Foto: Facebook zámku Štiřín, Seznam Zprávy

Golfové hřiště na Štiříně je zakomponované do zámeckého parku. Na současné podobě parku má význačný podíl známý botanik a popularizátor vědy Václav Větvička.

Citovaný muž, který na Štiříně končí poslední březnový den, přitom tvrdí, že peníze, které od státní příspěvkové organizace Zámek Štiřín dostane soukromý dodavatel, jsou minimálně dvojnásobkem toho, kolik by to i s veškerými odvody a materiálovými náklady stálo, kdyby se vše dělalo vlastními silami. Připomíná, že zámek má k péči o golfové hřiště i veškeré technické vybavení.

Odboráři: Píšeme stížnost

S podobnou kalkulací přišel i bývalý dlouholetý ředitel zámku Václav Hrubý, který se na Štiříně stále angažuje v roli předsedy odborové organizace. I on tvrdí, že nové náklady budou výrazně vyšší, dokonce mluví o „minimálně trojnásobku“ starých.

„Chystáme se celou věc napadnout. Jsme přesvědčeni, že tady došlo k porušení zákoníku práce a výpovědi jsou neplatné. Zároveň je zjevné, že jde o nehospodárné chování,“ uvedl Hrubý.

Petr Veselý, nynější generální ředitel příspěvkové organizace Zámek Štiřín, kritiku odmítá. Pracovněprávní předpisy prý neporušili.

„Zaměstnancům byly dány výpovědi z důvodu organizační změny, vyvolané změnou zřizovací listiny. Předpokládané práce nyní plánované k zajištění externě nejsou v souvislosti s pracovními náplněmi zaměstnanců, jejichž výpovědní doby končí 31. března,“ reagoval Veselý.

Ředitel Veselý odmítá, že by najatá firma Engelmann dělala na golfovém hřišti to samé, co propuštění pracovníci. „Úprava zahrady s golfovou částí má při absenci hry jinou kvalitu a nepotřebuje denní péči greenkeeperů,“ vidí významný rozdíl.

A je si jistý, že stát na změně tratit nebude. „Vzhledem ke struktuře prací a době, na kterou je tato údržba plánována, nebudou tyto náklady vyšší, než byly v předchozích letech,“ tvrdí generální ředitel Štiřína Petr Veselý.

Ministerstvo nemá námitky

Zakonzervovaný zámek se pozvolna připravuje na převod pod Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Pokud o něj nebude mít zájem jiná státní organizace, přijde nejspíše na řadu odprodej některému z privátních uchazečů.

Ministerstvo zahraničních věcí v čele s pirátským šéfem resortu Janem Lipavským v dosavadním postupu ředitele Petra Veselého žádné přešlapy nenašlo a nastíněný postup schvaluje. „Ministerstvo je s tímto postupem srozuměno a nemá k němu za daných okolností a vzniklé aktuální situace námitky,“ reagoval na dotaz mluvčí ministerstva Daniel Drake. A uvedl argumenty totožné jako ředitel Veselý.

Odboráři ze Štiřína přitom uvádějí i jiné příklady údajné nehospodárnosti. Do zámku byly podle nich ze státního investovány miliony korun ještě v době, kdy se už chystalo uzavření.

„Jedná se o rekonstrukci zámecké terasy, změnu parkovacího systému za zhruba 6,5 milionu korun a rekonstrukci dvou kuchyní včetně vybavení špičkovým gastronomickým zařízením v částce 18 milionů korun, které byly kolaudovány necelé dva měsíce před uzavřením všech provozů, tedy i restaurací,“ sumarizuje bývalý ředitel Hrubý, který skončil v této funkci před třemi lety.

Václav Hrubý usuzuje, že zámek se už teď připravuje pro privátního kupce. „Nabízí se tak otázka, pro koho zřizovatel vložil státní investiční prostředky do objektu, když musel vědět a věděl, že se jej chce zbavit,“ podotýká nynější předseda odborové organizace.

Foto: Facebook zámku Štiřín, Seznam Zprávy

Během jarních a letních měsíců se na Štiříně pravidelně konaly i svatby. I to už je nyní minulostí.

Uzavření zámku těžce nesou i členové místního golfového klubu nazvaného Ringhoffer Golf Club. Jeho prezident Petr Vaculčiak příliš nevěří, že se letos bude na Štiříně hrát. „Dávám tomu tak čtyři procenta, což je na úrovni zázraku,“ prohlásil pro Seznam Zprávy.

Skepse se v klubu projevuje i rapidním úbytkem členů. Z někdejších šesti stovek, z časů největší slávy, zůstala už jen asi stovka. A Vaculčiak míní, že úspěchem bude, když setrvá 30 až 40 členů.

Podle něj se vedení zámku s klubem chtělo dohodnout na ukončení smlouvy, která má přitom vypršet až v roce 2025. „To jsme odmítli, protože my nemáme jinou alternativu,“ uvedl Vaculčiak k poslednímu jednání s ředitelem Veselým, které dle jeho sdělení proběhlo na konci února.

Reklama

Doporučované