Hlavní obsah

Strabag žádá vyškrtnutí z „blacklistu“. Putinův přítel není problém, tvrdí

Foto: Sergej Savostjanov/TASS, Profimedia.cz

Putinův přítel Oleg Děripaska je na sankčním seznamu EU od 8. dubna, sankce na něj uvalily i USA a Velká Británie.

Reklama

Rakouský stavební koncern spoluvlastněný sankcionovaným ruským oligarchou Olegem Děripaskou si stěžuje na nový nástroj, jímž se vyhledávají rizikoví uchazeči o veřejné zakázky.

Článek

Stavební firma Strabag se ohrazuje proti tomu, že je uváděna mezi subjekty, před nimiž by měli být na pozoru zadavatelé veřejných zakázek.

Společnosti spadající pod velký rakouský koncern, jehož menšinovým spolumajitelem je i sankcionovaný ruský oligarcha Oleg Děripaska, se nelíbí, že ji jako rizikovou vyhodnocuje nový elektronický nástroj, který se v Česku využívá k ověřování vazeb na Rusko. Ten pro potřeby veřejných institucí vyvinula a minulý týden spustila nezisková organizace Datlab Institut.

„Datlab zveřejňoval a nadále zveřejňuje nepravdivé informace,“ prohlásila pro Seznam Zprávy mluvčí skupiny Strabag Edita Novotná. Firma je prý připravena vše řešit právní cestou.

Ještě v pondělí odpoledne se v sankčním vyhledávači, který doporučuje k využívání i ministerstvo pro místní rozvoj, u firmy Strabag objevovaly dva červené vykřičníky. Právě s upozorněním na Olega Děripasku coby údajného skutečného majitele. Večer pak už na stejné stránce byly „jen“ žluté otazníky.

Foto: Datlab institut, Seznam Zprávy

Takto o Strabagu sankční vyhledávač referoval ještě v pondělí odpoledne.

Foto: Datlab institut, Seznam Zprávy

Změna údajů po nátlaku právníků firmy Strabag.

Zakladatel Datlabu Jiří Skuhrovec Seznam Zprávám řekl, že už v pátek dostali dopis od právního zástupce Strabagu, který se domáhal opravy. Jiří Skuhrovec sice uznal, že Děripaska už jako skutečný majitel nemůže být uváděn, když z české evidence skutečných majitelů byl na konci dubna vyškrtnut, nicméně rizika, že peníze ze stavebních zakázek do Ruska nakonec stejně doputují, podle něj přetrvávají.

„Oni by teď měli nade vši pochybnost doložit, že se ty peníze k panu Děripaskovi nedostanou. Nestačí jen něco tvrdit. Pro všechny veřejné zadavatele to každopádně znamená, že by měli tohoto uchazeče nadále prověřovat,“ soudí Skuhrovec.

Čeká, zda Strabag dodá hodnověrné dokumenty, které by následně k údajům o této stavební firmě mohli na webu připojit a situaci tak vyjasnit.

Co řekne FAÚ

Oleg Děripaska svůj podíl ve Strabagu drží už několik let přes kyperskou firmu Rasperia, které rakouské úřady v reakci na uvalené sankce už zmrazily akcionářská práva. Představenstvo koncernu Strabag také rozhodlo, že Rasperii nebudou vypláceny žádné dividendy.

Podle Jiřího Skuhrovce se ale „zelená fajfka“, že uchazeč o zakázku je pro zadavatele bez rizika, objeví u Strabagu teprve tehdy, až k celé záležitosti dá závazné vyjádření i Finanční analytický úřad (FAÚ).

„Teprve když FAÚ potvrdí, že k Děripaskovi žádné peníze netečou, můžeme my uvést, že u této firmy žádné riziko není,“ říká Skuhrovec.

Strabag s Děripaskou

  • Největší rakouský stavební koncern a jeden z největších v Evropě.
  • Působí v řadě zemí. V Česku v oblasti dopravního, pozemního i inženýrského stavitelství.
  • Ruský oligarcha Oleg Děripaska drží v mateřské firmě podíl přes kyperskou společnost Rasperia, která má 27,8 % akcií Strabagu.
  • V Rasperii ale podle nynějších zpráv má Děripaska menší než poloviční podíl.

Strabag, jenž má v Česku desítky zakázek hlavně na stavbách silnic i dálnic (nyní i třeba na nové trase pražského metra), tvrdí, že jej Datlab nadále očerňuje nepravdivými informacemi.

„S předsedou, panem Skuhrovcem, jsme v kontaktu. Za (původní) nepravdivé informace se sice omluvil, ovšem ke změně řady údajů doposud nedošlo. Jelikož tyto nepravdivé informace naši společnost zásadně poškozují, konzultujeme další kroky s našimi právními zástupci,“ uvedla na dotaz Seznam Zpráv mluvčí Edita Novotná.

Ta také tvrdí, že Datlab nejenže zveřejňuje nepravdivé informace, ale neuvádí ani přesné zdroje, ze kterých čerpá.

„Je s podivem, že tento nástroj provozovaný soukromým subjektem doporučuje ministerstvo pro místní rozvoj ve své metodice, aniž by byla ověřena jeho důvěryhodnost a spolehlivost,“ poznamenala mluvčí Novotná.

Zatím žádná jiná firma si na fungování nového webového nástroje nestěžovala.

Jiří Skuhrovec z Datlabu poznamenává, že od minulého čtvrtka, kdy byl registr spuštěn, uplynula velmi krátká doba. Strabag však podle něho celá záležitost logicky nejvíce pálí, jelikož je z českých firem napojených na sankcionované osoby zdaleka největším uchazečem o veřejné zakázky.

„Ale pokud se ozve i nějaká další firma, budeme vůči ní postupovat úplně stejně,“ ubezpečuje Skuhrovec.

Zmrazené zisky lze rozmrazit

Jak už bylo uvedeno, rakouský mateřský koncern slíbil, že sankciovaný Oleg Děripaska nedosáhne na dividendu. Jak však Seznam Zprávy dříve upozornily, nemusí to nic znamenat. Oligarcha si svůj podíl na zisku může z firmy vybrat i později.

„Trik“ spočívá v tom, že nevyplacená dividenda zůstane ve firmě jako závazek vůči již zmíněné kyperské společnosti Rasperia, přes kterou Děripaska ve Strabagu podíl drží. Pokud sankce jednou skončí, peníze se pro něj mohou zase uvolnit.

„Je třeba zmínit, že nevyplacené dividendy společnosti Rasperia nebudou převedeny na účet nerozděleného zisku, ale budou v rozvaze společnosti Strabag SE vykázány jako závazek vůči společnosti Rasperia,“ uvedla v dubnu pro Seznam Zprávy mluvčí rakouského Strabagu Marianne Jakl.

Reklama

Doporučované