Hlavní obsah

Ruský boss Strabagu čelí sankcím. I tak může dosáhnout na české peníze

Foto: Profimedia.cz

Oligarcha Oleg Děripaska (vpravo) patří k dlouholetým spojencům ruského vládce Vladimira Putina.

Reklama

Seznam Zprávy zjistily, že sankcionovaný ruský oligarcha a spolumajitel Oleg Děripaska může v budoucnu dosáhnout na nyní zadržené dividendy. Strabag mu takto v minulosti vyplatil ušlý zisk za tři roky.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Bezmála dva měsíce po vypuknutí ruské agrese na Ukrajině se ukazuje, jak obtížné je v praxi dotáhnout úsilí západních států odstřihnout velkopodnikatele blízké Putinovu režimu od veřejných finančních zdrojů.

Příkladem může být stavební společnost Strabag, jejímž spoluvlastníkem je od dubna v EU sankcionovaný vlivný oligarcha Oleg Děripaska. Vedení stavebního obra sice slíbilo, že ruský finančník nedosáhne na dividendu. Seznam Zprávy však zjistily, že Děripaska si na nyní zadržené peníze může sáhnout později.

„Fígl“ spočívá v tom, že nevyplacená dividenda zůstane ve firmě jako závazek vůči kyperské společnosti Rasperia, přes kterou Děripaska ve Strabagu drží podíl. Až skončí ruská válka a Evropská unie přestane uplatňovat vůči Děripaskovi sankce, oligarcha zpětně na peníze dosáhne.

„Je třeba zmínit, že nevyplacené dividendy společnosti Rasperia nebudou převedeny na účet nerozděleného zisku, ale budou v rozvaze společnosti Strabag SE vykázány jako závazek vůči společnosti Rasperia,“ potvrdila Seznam Zprávám mluvčí Strabagu Marianne Jakl.

Vratka na Kypr

O tom, že nejde v rámci Strabagu a Děripasky o nic nového, svědčí nedávná historie. Na Děripasku uvalily sankce USA už v roce 2018, rakouský deník Der Standard však později vypátral, že Strabag oligarchovi zpětně pozastavenou dividendu vyplatil.

Vedení Strabagu přiznává, že firma vyplatila Děripaskově kyperské skořápce peníze za tři roky. S vysvětlením, že sankcionovaný Děripaska nevlastnil v inkriminované firmě Rasperia více než 50 procent akcií.

„Nebylo tedy na Rasperii již pohlíženo jako na takzvaný blokovaný subjekt v rámci sankčního režimu USA a společnost Strabag musela následně společnosti Rasperia vyplatit zadržené dividendy za fiskální roky 2017 a 2018, jakož i dividendu za fiskální rok 2019. Nebylo to snadné rozhodnutí, ale po intenzivní právní analýze nebyly shledány žádné právní důvody pro to, aby byly dividendy společnosti Rasperia nadále zadržovány,“ dodala mluvčí centrály Strabagu v rakouském Villachu.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) přiznává, že situace kolem rakouského stavebního obra je komplikovaná.

„Čekáme, s jakým návrhem přijde Evropská komise. Ta nyní postup vůči firmě Strabag a jejímu spolumajiteli Olegu Děripaskovi ladí. Není to snadná situace, protože Strabag se v Evropě podílí na mnoha projektech a zaměstnává tisíce lidí ve státech EU,“ řekl Seznam Zprávám ministr dopravy Kupka.

Oligarcha Děripaska podle něj každopádně nemá mít možnost jakkoliv profitovat z veřejných zakázek. „Když pomineme Děripasku, vedení Strabagu se snaží válkou zmítané Ukrajině v terénu hodně pomáhat, ruskou agresi jasně odmítlo hned na začátku,“ dodal Kupka.

Gumová záruka

Strabag v České republice staví dálnice či nové metro v Praze, jde o miliardové zakázky. Není slib společnosti o tom, že Děripaskovi nebude peníze ze zisku vyplácet, jen mediální hrou?

„Z mého pohledu slib Strabagu není zárukou nevyplacení dividend Olegu Děripaskovi, je to pouze jejich oddálení. Pokud by chtěl Strabag dále soutěžit o veřejné zakázky v EU, měl by poskytnout větší záruky odstřižení se od ruského kapitálu. Zde by měla ČR a EU vyvinout více tlaku na Strabag, aby rozkryl přesnou strukturu a jasně avizoval nevyplacení dividend,“ uvedl pro Seznam Zprávy ředitel protikorupční organizace Transparency International Petr Leyer.

Podle právníka protikorupční organizace Rekonstrukce státu Lukáše Krause bude důležité, jakým způsobem si na Děripasku posvítí evropské úřady.

„Zatím skutečně neexistuje jasná právní záruka, že na dividendy Děripaska nedosáhne. V každém případě je nutné funkčně zaručit opravdovou realizaci sankcí dohodnutých v rámci EU, aby jen nezůstaly na papíře. Tedy zmrazit oligarchův podíl a zajistit, aby mu po dobu trvání sankcí nešly veřejné prostředky,“ řekl Kraus Seznam Zprávám.

Analytik Jiří Skuhrovec z organizace Datlab zdůrazňuje, že klíčovým aspektem zátahu proti oligarchům je rozklížit jejich sepětí s Putinovým Kremlem.

„Logika sankcí přece má být ta, že si osoby na seznamech mohou na majetek sáhnout, budou-li ze seznamu odstraněny. EU kontroluje seznamy, a získává tak nástroj pro tlak na ruské elity, kterým může operovat ještě velmi dlouho. To vše samozřejmě za předpokladu, že Děripaska nebude ze Strabagu dříve vypuzen,“ sdělil Skuhrovec Seznam Zprávám.

Nejasné vlastnictví

Jak velký balík akcií Oleg Děripaska ve Strabagu vlastní, není zřejmé. Například v roce 2014 Strabag informoval, že Děripaska vlastní v podniku 25 procent a jednu akcii. Nyní Strabag ale uvádí, že Děripaska vlastní méně než 50 procent akcií společnosti Rasperia, která má ve Strabagu podíl 27,8 procenta.

Přesné číslo mluvčí stavební společnosti na dotaz Seznam Zpráv neuvedla s vysvětlením, že kyperský spoluvlastník nemá vůči vedení Strabagu povinnost odhalit svou akcionářskou strukturu. Vedení podniku tak vychází pouze z dokumentů ze září roku 2020, kterými Rasperia měla deklarovat, že Děripaska nevlastní více než 50procentní podíl kyperské společnosti.

Právník Marek Zelenka z protikorupční iniciativy Oživení je přesvědčený, že čeští zadavatelé veřejných zakázek by si měli u Strabagu ověřit přesnou akcionářskou strukturu a zjistit přesný Děripaskův podíl.

„To, že Strabag tuto skutečnost nesděluje veřejně, je něco, co nemůžeme ovlivnit. Dle evidence skutečných majitelů víme, že je zapsán jako jeden ze skutečných majitelů. Navíc ukončení probíhajících smluv má být učiněno do října tohoto roku, takže zadavatelé mohou ještě čekat, až jaké dostanou povely od ministerstva pro místní rozvoj a Evropské komise,“ dodal Zelenka.

Reklama

Doporučované