Hlavní obsah

Středula: Do stávky se přímo zapojí deset svazů a víc než půlka členů ČMKOS

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Odborářský boss Josef Středula protestoval již na stávce letos v dubnu.

Reklama

Stávku odborářů podle jejich šéfa Josefa Středuly už nic neodvrátí. Zúčastní se jí deset svazů a více než polovina členů odborů Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS).

Článek

Do stávky v pondělí 27. listopadu proti krokům vlády se zapojí víc než polovina členů odborů ČMKOS. Zúčastnit se mají odboráři z desítky svazů. Na tiskové konferenci po dnešním sněmu ČMKOS v Praze to řekl předseda centrály Josef Středula.

ČMKOS zastřešuje na 270 000 odborářů z 31 svazů. Podle Středuly stávku teď už nic neodvrátí. Plánují se do ní zapojit i dopravní odbory. „Doprava by se mohla přerušit v části jižních Čech od půlnoci do poledne,“ uvedl předák.

Odboráři kritizují podobu vládního konsolidačního balíčku, chystané zvyšování důchodového věku, vysoké ceny energií či nezvyšování platů ve veřejném sektoru a vysokou inflaci. Podle Středuly stávku podporují i zbývající svazy ČMKOS.

Podporu vyjádřila Asociace samostatných odborů (ASO), která zastřešuje 12 organizací a zhruba 110 000 odborářů. Do ASO patří například vlivné železničářské či lékařské odbory. Obě centrály oznámily, že budou postupovat společně. Připojit se chtějí také odbory automobilky Škoda Auto.

Reklama

Doporučované