Hlavní obsah

Topolánek: Fiala udělal chybu, Zemana v pyžámku ale bylo těžké odmítnout

Foto: Seznam Zprávy

Bývalý premiér Mirek Topolánek říká, že Petr Fiala udělal taktickou, nikoliv strategickou chybu. A může prý zvládnout druhé kolo.

Reklama

Podle bývalého premiéra neměl Fiala přistoupit na individuální schůzky hlavy státu s ministry. Zeman se podle něj snaží udržet pozici „koaličního partnera“ vlády, jako ji měl za Babiše.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Politická mapa rozprostírající se před nastupujícím premiérem Petrem Fialou (ODS) připomíná poměry sil, jimž čelil jeho předchůdce v této funkci Mirek Topolánek: ambiciózní prezident, silná opozice s dravým lídrem a politická rozbuška v podobě českého předsednictví EU na obzoru.

Podle Topolánka Fiala udělal první taktickou chybu, když kývl na ministerské audience v Lánech. Má ale podle něj šanci vyhrát druhé kolo s prezidentem Milošem Zemanem.

„Obě koalice hlásají, že chtějí vyvolat změnu politické kultury a že slušnost není slabost. To je pravda. Ale to nemůže znamenat, že by měl premiér Fiala prezidentu Zemanovi takovým způsobem ustoupit. Měl mu slušně říci: Miloši, pane prezidente, naprosto respektuji, že to pro tebe jsou neznámé tváře, a proto navrhuji, abychom udělali pět setkání. Přijdou na ně předsedové stran koalice a představí ti své ministry. Naprosto formálním způsobem by to udělali a odešli by,“ řekl Topolánek Seznam Zprávám v rozhovoru u příležitosti blížícího se druhého českého předsednictví EU.

To první v roce 2009 připravil a jeho většinu odřídil právě on – než pod tlakem tehdejší hlavy státu Václava Klause a lídra opozice Jiřího Paroubka jeho kabinet s křehkou pozicí v Poslanecké sněmovně padl. V křesle předsedy vlády Topolánek strávil celkem tři roky, v letech 2006 až 2009.

Topolánek se po skončení své politické kariéry v roce 2010 zabývá energetikou a působí v impériu miliardáře Daniela Křetínského, je seniorním poradcem jeho EP Industries sdružující energetické a průmyslové společnosti ve střední Evropě. V roce 2018 se neúspěšně pokusil o politický comeback v prezidentské volbě. Topolánek je dnes také součástí projektu #VímeCoChceme, který chce vládu podporovat v přípravách předsednictví. Vedle Topolánka je v něm aktivní odborář Josef Středula nebo bývalý sociálnědemokratický europoslanec Libor Rouček.

Zeman si logicky podle Topolánka snaží udržet mocenskou pozici z časů Babišovy vlády, v níž fungoval jako koaliční partner - přes svůj vliv na KSČM a SPD, jejichž hlasy v Poslanecké sněmovně Babiš k vládnutí potřeboval.

S prezidentem u lůžka

Fiala má - proti Topolánkovi i Babišovi - komfortní pozici v tom, že se může opřít o jasnou většinu v Parlamentu. I tak ale Topolánek uznává, že Fiala tváří tvář Zemanovi v „prvním kole“ neměl velký manévrovací prostor.

Měl mu slušně říci: Miloši, pane prezidente, naprosto respektuji, že to pro tebe jsou neznámé tváře, a proto navrhuji, abychom udělali pět setkání. Přijdou na ně předsedové stran koalice a představí ti své ministry. Naprosto formálním způsobem by to udělali a odešli by.
Mirek Topolánek, bývalý předseda vlády

„Ve chvíli, kdy mluví s prezidentem u jeho lůžka, kde Miloš Zeman leží v jednom ze svých pyžámek, ho asi úplně nenapadne: Na to přece nemůžeš přistoupit. Ale musí si vykolíkovat prostor, dělostřelci to znají: Krátká, dlouhá, zarámovat, pal, palbu stav, zapsat jako cíl. Petr Fiala udělal taktickou, nikoliv strategickou chybu. A může zvládnout kolo druhé, já bych doporučoval dohodnout se,“ dodal.

Pražský hrad tento týden vypustil informaci, že prezident Zeman vyzval kandidáta na ministra zahraničí, Piráta Jana Lipavského, aby se postu vzdal. Má být tím kandidátem, proti kterému má Zeman výhrady. Petr Fiala ve středu večer v ČT uvedl, že je připraven podat kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu, pokud prezident nejmenuje vládu v kompletním složení.

Reklama

Doporučované