Hlavní obsah

Vatikán vybral Dukova nástupce, do Prahy míří arcibiskup z Olomouce

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Reklama

aktualizováno •

Novým pražským arcibiskupem, který nahradí kardinála Dominika Duku, je třiasedmdesátiletý Jan Graubner, dosavadní olomoucký arcibiskup.

Článek

„Jeho Svatost papež František o dnešním poledni jmenoval 37. pražským arcibiskupem a 25. českým primasem J. Exc. Mons. Jana Graubnera, doposavad arcibiskupa olomouckého a metropolitu moravského,“ informovalo v pátek na svém webu pražské arcibiskupství.

Podle zdroje Seznam Zpráv se informaci dozvěděl ve čtvrtek večer jako první Pražský hrad. Jedná se o diplomatickou zvyklost, informovat o nové hlavě církve v zemi nejprve nejvyššího představitele státu.

Prezident Miloš Zeman už Graubnerovi pogratuloval. „Papež František svým rozhodnutím podle mého názoru potvrzuje důležitost kontinuity v české církvi, kdy tradice je pevnou kotvou v čase velkých světových krizí,“ komentoval jeho jmenování.

Jméno nástupce Dominika Duky, který přesluhuje už třetí rok, zveřejnil už ráno server Aktuálně.cz. Potvrdil ho i zdroj Seznam Zpráv. Že jméno padne dnes, informoval také server Christnet.

Na tom, kdo bude novou hlavou české katolické církve, se ve Vatikánu ani v Česku nedokázali dlouhodobě dohodnout.

Zvolení Graubnera působí poněkud nestrategicky v tom, že podle kodexu církevního práva bude muset příští rok v srpnu podat na svůj post rezignaci. Tehdy totiž dovrší věk 75 let, kdy církevní hodnostáři obvykle své funkce opouštějí. A církev bude muset opět hledat jeho nástupce.

Nebo bude muset přesluhovat jako Duka. Devětasedmdesátiletý Duka funkci vykonával od roku 2010 a měl skončit v první polovině roku 2018. V den svých 75. narozenin 26. dubna 2018 zaslal papeži Františkovi rezignační dopis. František demisi přijal a vyzval ho, aby funkci vykonával do doby, než bude nalezen jeho nástupce.

+1

Více času

Podle informací Seznam Zpráv je jedním z hlavních důvodů zvolení Graubnera získání delšího času na hledání vhodného nástupce, který bude kompromisem pro obě názorová křídla – liberální a konzervativní.

Liberální křídlo v české katolické církvi reprezentuje třeba plzeňský biskup Tomáš Holub. Na konzervativní straně je končící Dominik Duka.

Právě Holub byl jedním z těch, o kterých se v minulosti hovořilo jako o možném Dukově nástupci. Při hledání nového arcibiskupa padla i jména královéhradeckého biskupa Jana Vokála či břevnovského arciopata Prokopa Siostrzonka.

Kolem Jana Graubnera se v minulosti objevilo několik kontroverzí. Jednou z nich mělo být údajné krytí kněze Františka Merty, který byl odsouzen za pohlavní zneužití mladistvých. Jedna z obětí obvinila Graubnera z toho, že o zneužívání věděl, ale nepodnikl proti tomu žádné kroky a Mertu vždy ve chvíli, kdy se objevily stížnosti, přesunul na jiné působiště. Policie trestní oznámení na něj odložila.

Jím vedená diecéze zároveň investovala před několika lety 100 milionů korun do problematického krachujícího fondu Arca. Diecéze bude peníze komplikovaně dostávat zpět, zatím se jí to nepodařilo.

Aktualizace: Doplnili jsme další informace o Janu Graubnerovi.

Reklama

Doporučované