Hlavní obsah

Vláda pošle Ukrajině další zbraně za 400 milionů. Jsme ve válce, řekl Fiala

Premiér Petr Fiala.Video: ČTK, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

V neděli po poledni zasedla mimořádně česká vláda. Fiala mluvil s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským o tom, co jeho země potřebuje.

Článek

Vláda v neděli schválila další výzbroj pro Ukrajinu pod ruskou palbou. Má jít o „významnou věc“, kterou zatím premiér Petr Fiala nespecifikoval. Dosud Česko zemi poslalo dělostřelecké granáty, pistole, pušky a kulomety.

Ani ministryně obrany Jana Černochová nechtěla upřesnit, o jaké zbraně půjde. „Hodnota bude 400 milionů korun,“ uvedla ve vysílání ČT 24. „Není to lehký vojenský materiál,“ dodala s tím, že detaily není možné zveřejnit.

Premiér Fiala vzkázal občanům, že bude nutné přinášet jisté oběti. „Pro bezpečnost a budoucnost se budeme muset omezit. V Evropě vypukla válka,“ oznámil na tiskové konferenci Fiala.

Vláda novou dodávku zbraní posílá na Ukrajinu na základě telefonického rozhovoru s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

„To není rozhovor mezi dvěma státníky, kteří by si vyměňovali zdvořilosti. To byl rozhovor s člověkem, který bojuje, je ve válce, stojí v čele ozbrojených sil. Požádal mě o konkrétní zbraně a zbraňové komplexy, vojenskou techniku. Já jsem udělal všechny nezbytné kroky, abych zjistil, zda to můžeme poskytnout. Zjistil jsem, že ano,“ uvedl premiér.

Vzápětí to v druhém telefonátu oznámil ukrajinskému prezidentovi.

MInistr vnitra Vít Rakušan (STAN) avizoval, že na dnešním jednání ministrů vnitra zemí EU v Bruselu navrhnout zastavení vydávání vstupních víz ruským občanům do zemí Schengenu. Jde podle něj o oficiální pozici ČR.

Podle Rakušana se mohou ruští občané na takzvané schengenské vízum přicestovat do jiné země EU a v konečné fázi se do Česka dostat.

Česko již nyní nevydává nová víza Rusům žijícím mimo ČR. Netýká se to těch ruských občanů, kteří v ČR žijí. Ti, kteří v tuzemsku žijí, ale podle Rakušana budou muset projít novým bezpečnostním prověřováním.

„Jsme ve válce“

Premiér Fiala také výslovně uvedl, že „jsme ve válce“. Zmínil mimo jiné i dřívější kybernetické útoky i na Česko. „Putin (na Ukrajině - pozn. autorky) rozpoutal válku proti nezávislé zemi, porušil mezinárodní právo. Je to útok proti svobodnému světu. Musíme udělat vše, abychom Putina zastavili,“ dodal Fiala.

Česko podle něj není bezprostředně konfliktem ohrožené, a to díky členství v Severoatlantické alianci. „Co řekl Putin explicitně, že by se chtěl vrátit ke světovému řádu v 90. letech, tedy před členstvím Česka v NATO. Tak nebezpečné to celé je. Můžeme jen děkovat osudu, štěstí, dobrým rozhodnutí našich předchůdců, že jsme členy NATO. To nás chrání,“ uvedl Fiala.

Česko má zároveň Západu zprostředkovávat své zkušenosti ze středu Evropy z 20. století - ať už plynoucí z mnichovské dohody, či okupace v roce 1968.

Ukrajinský prezident Zelenskyj světovou veřejnost vyzval, aby i cizinci přišli bojovat na Ukrajinu coby legionáři. Fiala ale odmítl tuto výzvu přímo podpořit. „Jít bojovat - to trestní zákoník neumožňuje. Tato věc je nesmírně citlivá. A zákon je zákon. Já jako premiér k tomu nebudu vyzývat. Pokud chcete pomáhat, připojte se k humanitárním organizacím. Naše vláda poskytuje zbraně a veškerou pomoc, kterou můžeme,“ řekl v neděli.

Podle Fialy se Česko musí připravit na to, že Rusko zastaví dodávky plynu do Evropy. „Ale úplně se nestrašme, může dojít k omezení dodávek i ke změnám s cenami,“ dodal.

Reklama

Doporučované