Hlavní obsah

Vláda projedná změnu v navyšování penzí v dubnu. Variantu má pouze jednu

Foto: Vláda ČR

Vláda by mohla příští týden projednávat návrh novely s trvalou změnou valorizace důchodů.

Reklama

Vláda má hotový plán na trvalou změnu valorizace důchodů. Ta má upravit zvyšující se rozdíly mezi vysokými a nízkými penzemi. Projedná ji začátkem dubna, původně avizovaný termín příští týden nestíhá.

Článek

„Předpoklad je takový, že vláda by na svém jednání začátkem dubna měla schválit úpravu valorizací důchodů. Jasným záměrem je, aby se více nerozevíraly nůžky mezi chudými a bohatými důchodci,“ uvedla mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí Eva Davidová.

Zároveň odmítla, že by vláda dostala na stůl některou ze tří variant, o kterých v neděli informovala Česká televize. Neuvedla však detaily té finální.

„Nebude to úplně odlišné od úpravy, která proběhla u červnové mimořádné valorizace,“ naznačila pouze mluvčí MPSV.

V červnu se přitom mimořádná valorizace pozměnila tak, že část peněz – konkrétně 400 korun – míří do základní vyměřovací části, kterou mají všichni senioři stejnou. Zásluhová část důchodů, kterou má každý důchodce individuální, se pak zvyšuje o 2,3 procenta.

Důchody prakticky

Lenka Desatová, předsedkyně Rady Seniorů ČR, se ke změnám s předstihem odmítla vyjádřit s tím, že oficiální cestou zatím žádný návrh úpravy nedostala.

Česká televize v neděli uvedla, že se pracuje se třemi možnostmi úprav mechanismu, podle kterého důchody rostou:

Podle první z nich by důchodci při mimořádné valorizaci kvůli vysoké inflaci dostávali stejnou jednorázovou částku 5000 korun.

Další varianta podle ČT počítá se zrušením mimořádné valorizace, inflaci by penzistům stát kompenzoval až při řádné lednové valorizaci.

A třetí možností je snížení mimořádné valorizace důchodů jen na polovinu růstu inflace, zatímco dosud zahrnuje celý nárůst cen.

Jak ale zaznělo výše, Ministerstvo práce a sociálních věcí popřelo, že by tyto varianty byly ve hře.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) prohlásil, že si uvědomuje, že je nutné najít maximální možnou shodu, protože reforma není na jedno volební období, ale na desítky let.

I proto chce vláda jednat i s opozicí. Jurečka se už sešel se zástupci ANO, jednat chce i s SPD a sociálními partnery.

„Budeme probírat postupně jednotlivá témata, jak systém stabilizovat. Budu chtít slyšet jasné názory opozice, jaká řešení by volili oni,“ citovala ministra Jurečku ČTK.

Reklama

Doporučované