Hlavní obsah

Vláda snižuje zásoby ochranných pomůcek proti covidu

Foto: Seznam Zprávy, Getty Images

Ilustrační fotografie.

Reklama

Vláda Petra Fialy rozhodla o tom, že se sníží zásoby ochranných pomůcek proti covidu-19. Ze 160 milionů kusů, které jsou momentálně ve skladech, zásoby postupně klesnou na 100 milionů.

Článek

Na čtvrteční jednání vlády si kabinet přizval předsedu Správy státních hmotných rezerv Pavla Švagra. S ministry řešil, jak velké zásoby covidových rezerv má stát udržovat.

Kabinet nakonec rozhodl o tom, že pohotovostních pomůcek chce skladovat méně než dosud. Premiér Petr Fiala (ODS) oznámil, že se ve skladech budou udržovat zásoby na jeden měsíc.

„Kromě respirátorů třídy FFP2 došlo u všech ochranných pomůcek ke snížení. Dosud jsme drželi zásoby na dva měsíce. Zásoby na druhý měsíc budou v případě potřeby operativně dokoupeny pomocí našeho dynamického nákupního systému,“ uvedl pro Seznam Zprávy Švagr.

Podle Švagra je momentálně trh s ochrannými pomůckami dobře zásobený a zvýšil se počet výrobců.

„Proto už není potřeba držet ve skladech tolik zásob. V praxi to pro nás to znamená, že až příště vydáme třeba zdravotnické rukavice, tak je nemusíme hned dokupovat a postupně klesneme na tyto nové nižší limity,“ uvedl předseda Správy státních hmotných rezerv.

Momentálně má správa rezerv ve skladech 160 milionů kusů pomůcek, počet časem klesne zhruba na 100 milionů. „I to je pořád poměrně velké množství. Pro nás to bude znamenat ročně úsporu zhruba 200 mil. korun, které bychom jinak museli vynaložit na obměnu těchto zásob,“ dodal Švagr.

Reklama

Doporučované