Hlavní obsah

Komentář: Covid je zpátky. Česko má zavřené oči a založené ruce

Martin Čaban
Komentátor
Foto: www.eu2022.cz

Česko by potřebovalo deštník proti covidu. Čistě pro případ, že by šlo do tuhého.

Reklama

Nemá smysl vytvářet paniku nebo věštit katastrofu. Ale nemá také smysl se tvářit, že covid zmizel, nebo se stal nemocí stejně sezónní, probádanou a nebezpečnou, jako je třeba chřipka. Ani jedno není pravda.

Článek

Komentář si také můžete poslechnout v audioverzi.

Skoro každý třetí člověk, kterého pošle lékař kvůli některému z příznaků na covidový test, skutečně má covid-19. Stejnou nemoc má také zhruba jeden z pěti lidí, kteří se otestují z nařízení hygieniků kvůli rizikovému kontaktu. Šéf zdravotnických statistiků Ladislav Dušek odhaduje, že počet denních nákaz bude nejspíš zhruba pětkrát vyšší, než ukazují čísla.

V pražských odpadních vodách naměřili experti rekordní množství virové RNA, což se bere jako důkaz velmi vysoké virové nálože mezi populací metropole. Biochemik Jan Konvalinka dokonce mluví o „největší vlně, jakou jsme tu kdy měli“ a o „největší virové náloži v populaci“.

Ano, zatím se v nemocnicích ani jinde neděje nic zvlášť znepokojivého. Proočkovanost a promořenost české populace společně s (doufejme) mírnějšími vlastnostmi nových virových subvariant zatím úspěšně brání tomu, aby nastal průšvih v rozměrech, jaké známe z uplynulých dvou zimních období.

Nicméně platí, že covid je zpátky dřív, než mnozí čekali. Zdá se, že před očekávanou „podzimní vlnou“ stihneme ještě jednu neplánovanou letní. Hodnoty kolem dvou tisíc zachycených nakažených denně známe naposledy ze závěru dubna, kdy jsme je vnímali jako signál pokračujícího ústupu zimní šesté vlny. Tehdy se ovšem počet denně provedených testů pohyboval kolem 15 až 17 tisíc, tedy zhruba na dvojnásobku dnešních údajů. Z toho je dost patrné, že o letní vlně víme, že je tady, ale jinak zhola nic. Neznáme její rozsah, rychlost, zásah v různých skupinách, rizika, prostě nic.

Ministerstvo zdravotnictví je za této situace v klidu až překvapivém. Zřejmě vychází ze zkušenosti západoevropských zemí, především Británie, Francie, Itálie nebo Portugalska, kudy už vlny omikronových subvariant procházejí nebo prošly, aniž za sebou zanechaly spoušť srovnatelnou s prvními pandemickými vlnami. I v těchto zemích ale v posledních týdnech docházelo k rychlému plnění nemocnic a desítkám úmrtí na covid denně. V Portugalsku dosáhl počet hospitalizovaných v červnu stejných hodnot jako na vrcholu zimní omikronové vlny, v Itálii a Francii přesáhly počty denně zemřelých nakažených stovku.

Zdá se, že nové varianty koronaviru nemají sílu zcela zahltit nemocnice a kosit Čechy po stovkách, ale dokážou zjevně lékařům připravit nejednu velmi náročnou směnu, přičemž pro rizikové skupiny jde stále o ohrožení života.

Česko by si proto zasloužilo alespoň nástin plánu na zbytek léta a podzimní měsíce.

Ve sporadických vyjádřeních se ministr nebo jeho náměstci dušují, že se nebude dít pravděpodobně nic, v nejhorším snad na podzim nasadíme respirátory v hromadné dopravě. Slepota vůči rozsahu epidemie ministerstvu nevadí, kdo pokašlává, má si zajít na test k praktickému lékaři. O očkování nevíme nic, běží tendr na jakousi obecnou očkovací kampaň, která bude spuštěna kdovíkdy. Ostatně shoda na tom, koho, čím a kdy očkovat, se teprve složitě hledá. A možná bude lepší počkat na „omikronovou“ vakcínu. A pan ministr samozřejmě všem doporučuje nosit respirátory tam, kde je hodně lidí, a očkovat se.

Tohle prostě jako plán nevypadá. Nemá žádný smysl vytvářet paniku nebo věštit katastrofické scénáře. Ale nemá také smysl se tvářit, že covid zmizel, nebo se stal nemocí stejně sezónní, probádanou a nebezpečnou, jako je třeba chřipka. Ani jedno není pravda.

Česká vakcinologická společnostevropské autority vydaly poměrně jasná doporučení ohledně čtvrtých dávek vakcíny – týkat se mají v první řadě starších občanů nad 60 let a měly by být aplikovány ideálně v intervalu čtyř až šesti měsíců po třetí dávce. Ti, kteří dostali „booster“ více než před půl rokem, mají mít podle Evropského centra pro kontrolu nemocí přednost. Čeští vakcinologové zase doporučují upřednostnit klienty zařízení sociální péče.

Pokud stát nechce rozsáhleji testovat, znamená to, že ho nezajímají počty nakažených a tempo a směr prostupování viru populací. Budiž, ale pak by měl přijít se zřetelným plánem na ochranu rizikových skupin. Například nastavením jednotnější politiky nošení respirátorů či testování ve zdravotnických a sociálních zařízeních, jasnou a rychlou očkovací strategií pro seniory, vlídným slovem, jasným, zřetelným, o data opřeným a náležitě sděleným doporučením, čímkoli.

Bude-li Vlastimil Válek do omrzení opakovat, že „je třeba“ nosit respirátor a očkovat se, bude to k ničemu. Máme „český Kochův institut“, který Válek založil a o němž od té doby nikdo neslyšel. Máme data, zkušenosti ze zahraničí. Na ministerstvu by měl ležet rozsáhlý manuál zpracovaný po zkušenostech z předchozích vln. Máme také zmíněná doporučení expertů.

Z toho všeho by měla jít uvařit rozumnější komunikační strategie, než je znuděné opakování pouček o prospěšnosti respirátorů a vakcín. A silnější plán, než je ten současný, který spočívá především v tom, že počkáme a uvidíme.

Reklama

Doporučované