Hlavní obsah

„Střet zájmů jako prase,“ říká úřednice v kauze, která brzdí jednání o Praze

Foto: Profimedia.cz

Jan Wolf, obviněný v kauze sportovních dotací, si třese pravicí s Bohuslavem Svobodou před volebním štábem Spolu.

Reklama

Vyšetřovatelé zmapovali, jak někteří politici přiměli úřednice z magistrátu, aby vybrané projekty upřednostnily. Zastupitel Jan Wolf se provinil dle policie tím, že umožnil schválení takových grantů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jednání o nové pražské koalici se, alespoň formálně, zasekla na jménu Jan Wolf (KDU-ČSL). Piráti striktně odmítají, aby do rady hlavního města zasedl trestně stíhaný zastupitel. Koalice Spolu naopak prohlašuje, že za lidovcem Wolfem stojí, a věří, že byl mezi trestně stíhané v kauze ovlivňování sportovních dotací zařazen neoprávněně.

Redakce Seznam Zpráv měla možnost seznámit se s materiály z policejního spisu, včetně některých odposlechů, a pročetla usnesení o zahájení trestního stíhání, ve kterém policie popisuje, co se podle ní stalo a jak jednotliví aktéři porušili zákon. Soud by měl začít brzy, spis si převzal v létě.

O kauze sportovních dotací v Praze si více přečtěte zde:

Policie Wolfa, na rozdíl od jiných členů grantové komise, nespojuje s žádnými konkrétními zmanipulovanými projekty. Z textu obvinění nevyplývá, že by vědomě ovlivňoval konkrétní dotace v něčí prospěch. Odpovědnost má nést za to, že coby člen komise hodnocení projektů důsledně nekontroloval.

„Hlasoval pro schválení přidělení grantů jednotlivým žadatelům. Přitom jako člen komise umožnil tím, že v rámci jednání komise neprovedl bodové hodnocení jednotlivých projektů, že žadatelé byli vybráni netransparentně v rozporu se zásadami pro poskytování grantů,“ píše se v obvinění.

Vyšetřovatelé tímto Wolfovi kladou za vinu, že jako člen komise nezajistil správné hodnocení jednotlivých žádostí o granty. Komise většinou prostě schválila to, co jí předložili úředníci, včetně doporučeného bodového ohodnocení.

Viní ho kvůli tomu z několika trestných činů. Vyšetřovatelé vycházejí z toho, že udělení dotací podpořil svým hlasem jako člen komise, člen rady a člen zastupitelstva. Podle policie tím poškodil hlavní město při správě jeho majetku.

„Za tři hodiny jsme odmávali sedm set grantů“

Ještě než žádosti hodnotila komise, jejíž součástí byl i Wolf, přidělili body úředníci. Podle objektivních kritérií dali jednotlivých žádostem 0–60 bodů. Dalších 0–40 bodů potom přidělovala komise složená ze zástupců politických stran. Pokud byl součet dost vysoký, komise ho schválila a předala radě a následně zastupitelstvu.

Policie detailně popsala pět projektů, které úředníci na nátlak některých členů komise účelově zvýhodnili. Komise potom mezi stovkami dalších tyto projekty schválila.

Policisté k tomu poznamenávají, že přijetím funkce se Wolf zavázal pracovat svědomitě, v zájmu hlavního města Prahy a s potřebnou znalostí a pečlivostí.

Obvinění v kauze sportovních dotací v Praze

Soňa Fáberová – ředitelka Odboru sportu a volného času

Dana Šachová – vedoucí Oddělení sportu v Odboru sportu a volného času

Karel Březina (ČSSD) – předseda Komise Rady HMP pro udělování grantů v oblasti sportu

Miloš Růžička (STAN) – člen Komise a starosta Prahy-Ďáblic

Antonín Lébl (ANO) – člen Komise a majitel TJ ABC Braník

František Švarc (ODS) – člen Komise a starosta Prahy-Vinoře

Jan Wolf (KDU-ČSL) – člen Komise a radní HMP pro kulturu

Jiří Haramul (ANO) – člen Komise a starosta Prahy-Březiněvsi

Stanislav Nekolný (ANO) – člen Komise a radní městské části Praha 18

* funkce se vztahují k začátku roku 2018, kdy se podle policie tito lidé podíleli na nezákonném ovlivnění dotací

Wolf tvrdí, že komise při schvalování několika set žádostí během několika málo hodin nemohla pečlivě posuzovat každý případ.

„Na začátku ledna zasedla komise v počtu osmi lidí. Trvala asi tři hodiny, grantů bylo sedm set. Procházeli jsme to a přibližně u patnácti grantů jsme měli nějaké dotazy vůči odboru – aby žadatel doplnil informace –, někde třeba scházelo stavební povolení, někde byl malý počet dětí, někde se nám to nezdálo,“ popisuje pro Seznam Zprávy Wolf.

Komise přidělovala projektům body na základě podkladů od úředníků a rovnou je i schvalovala. Po třech hodinách politici jednání přerušili. Znovu se setkali za několik týdnů. Petr Bříza a Monika Hášová na toto druhé zasedání nepřišli a díky tomu se vyhnuli trestnímu stíhání. Komise nakonec celý balík grantů schválila v poměru 7 pro, 0 proti, 0 se zdrželo.

„Zasedání trvalo asi půl hodiny. Projelo se těch patnáct projektů, některé možná byly vyřazené, některé ne, to už si nepamatuju. Měli jsme už odsouhlasených těch asi šest set osmdesát pět projektů, tak jsme dodělali těch patnáct, ‚odmávali‘ jsme celý ten balík sedmi set žádostí a šli jsme domů,“ říká Wolf.

On sám od začátku veškerou vinu odmítá.

„Nám je kladeno za vinu, že jsme věděli nebo mohli vědět, že tam docházelo k úpravám. Proč nás policie neupozornila? Když věděli, že tam dva lidé mění body, tak proč nám to nezavolali? Nakonec nám vysvětlili, že potřebují, aby ten čin byl dokonán. Jenže tím jsme se stali součástí toho příběhu i my, kteří jsme pouze hlasovali,“ představuje svůj pohled na věc Wolf.

Policie použila během vyšetřování jak prostorové odposlechy, tak odposlechy mobilních telefonů stíhaných osob, včetně Jana Wolfa. V textu obvinění policie z některých odposlechů cituje, ale hlas Jana Wolfa ani jeho jméno mezi nimi nefigurují. To ale neplatí pro několik jiných členů komise.

Úřednice pod tlakem politiků přepisovaly body

Shrňme ještě jednou, jak vyhodnocení žádostí o sportovní dotace proběhlo: Úředníci z magistrátního odboru pro sport přichystali na konci roku 2017, tak jako každý rok, granty na podporu pražských sportovních klubů. Přidělovali jim 0–60 bodů podle různých objektivních kritérií.

Projekty potom dostala na stůl komise pro sport, složená ze zástupců politických stran, která rozdělila dalších 0–40 bodů, opět na základě podkladů od úředníků. Všechny dotace, které celkově nasbíraly dostatečný počet bodů, potom komise hlasováním schválila a předala ke schválení pražské radě a následně i zastupitelstvu.

Policejní vyšetřovatelé přišli na to, že někteří členové komise tlačili na úředníky, aby vybraným projektům udělili dostatečný počet bodů. V některých případech dokonce počet bodů úřednice zpětně navýšily, když se některému členovi komise zdálo, že u „jeho“ projektu nebyli odborníci dost štědří. Například u žádosti o patnáctimilionovou dotaci na stavbu sportovní haly v Ďáblicích zvýšili zpětně 31 udělených bodů na 46.

Úředník z odboru sportu, který není mezi trestně stíhanými, u výslechu popsal, že ředitelka odboru Soňa Fáberová dostala seznam preferovaných projektů od předsedy komise Karla Březiny a člena komise Antonína Lébla. Úředníci na základě těchto „notiček“ rozdali svoji část bodů a zároveň přichystali doporučený počet bodů pro udělení komisí.

Policejní odposlechy v kanceláři úředníků potom zachytily debaty o tom, jak někteří členové komise tlačí na úředníky kvůli konkrétním projektům.

„Dne 8. 1. 2018 v čase 15:00 komunikuje Soňa Fáberová se svou podřízenou Danou Šachovou. (…) Z komunikace je zjištěno, že Antonín Lébl ji ‚seřval‘ za bodování u žadatele TJ ABC Braník, požadoval změnu bodování,“ píše se ve spise.

Úřednice potom body skutečně zpětně navýšila, policisté to zjistili ze souborů uložených v počítači. Tehdejší zastupitel ANO Antonín Lébl společně se svojí manželkou a synem ovládá sportovní klub TJ ABC Braník.

Jiný odposlech popisuje komunikaci ze 17. ledna 2018 mezi Soňou Fáberovou a členem komise Milošem Růžičkou.

„Miloš Růžička požadoval informaci o žadateli SK Ďáblice s tím, že mají málo bodů a v jednom kritériu obdrželi 0 bodů. Soňa Fáberová mu slibuje, že se na to podívá. Miloš Růžička ji informuje, že má zajištěnou podporu komise na celou částku, ale chtěl by vysoký počet bodů, aby někdo pak neřešil, že nezávislý odborník dal málo bodů a oni to pak politicky honili,“ zaznamenali si vyšetřovatelé.

Zastupitel za STAN Miloš Růžička byl v té době starostou Ďáblic. 15 milionů v projektu nové sportovní haly směřovalo do kasy této městské části. Úřednice Šachová podle instrukcí své nadřízené skutečně počet bodů zpětně navýšila, zjistila policie.

Odposlechy zaznamenaly i to, jak se úřednice domlouvaly na počtu bodů, které doporučí k udělení komisi. Výsledný součet měl odpovídat předem domluvené strategii. V některých případech úřednice přepsaly i body, které udělila komise.

Jeden z odposlechů v policejním spisu popisuje, jak si úřednice stěžují, že z projektů „trčí“ jména některých členů komise:

„FÁBEROVÁ říká kolegovi: LÉBL je ABC BRANÍK, ale není starosta, není nic. Ale tady máš SK ĎÁBLICE a tam teď sedí RŮŽIČKA, je zastupitel a má největší raketu. Těch 46 (bodů) je už schovaných, prostě tam už to teď vypadá jaksi taksi v ňákým průměru, ale u něj to chápu, protože je starosta a strašně to tam trčí. (…) A teď ta VINOŘ, že jo, najednou tam dáváme zase VINOŘI 3 miliony a teď tam sedí ten ŠVARC a ještě jde do rady sedět a je v týhle komisi, je ve výboru, to je prostě střet zájmů jako prase.“

František Švarc (ODS) je dalším z trestně stíhaných politiků. V roce 2018 byl členem sportovní komise a zároveň starostou Vinoře.

Mluvčí Městského soudu v Praze Aleš Cimbala potvrdil letos v červenci Seznam Zprávám, že státní zástupce předal případ soudu. O vině či nevině má rozhodovat senát soudce Miroslava Rákosníka.

S přispěním Radka Nohla.

Reklama

Doporučované