Hlavní obsah

Z covidového ministra velvyslancem. Politika je uzavřená kapitola, říká

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Adam Vojtěch je momentálně velvyslancem ve Finsku.

Reklama

V Helsinkách byl bývalý ministr zdravotnictví za ANO Adam Vojtěch teprve deset dní, když začala ruská invaze na Ukrajinu. Coby velvyslance ho tam nominovala ještě vláda premiéra Andreje Babiše, jeho někdejšího šéfa.

Článek

Za poslední dva roky se Vojtěchovi Finsko měnilo před očima – ve zkratce řečeno – z „nejšťastnější“ země světa, jak vychází z různých statistických srovnání, v křehké území v sousedství ruského agresora a také členskou zemi NATO.

Zatímco v Česku vstup do Severoatlantické aliance před pětadvaceti lety znamenal také zrušení povinné vojenské služby, ve Finsku podle Vojtěcha žádná podobná diskuze nepřichází v úvahu.

„Tam to zůstává, naopak se otevřela diskuze, že by se služba měla rozšířit na ženy, což dnes funguje spíš na dobrovolné bázi,“ řekl Vojtěch Seznam Zprávám v rozhovoru u příležitosti setkání českých velvyslanců v zemích EU v Praze.

„Finsko si udržuje to, čemu říkají comprehensive security, což vlastně znamená vtáhnout celou společnost do tématu bezpečnosti a obrany země,“ dodal.

Podle Vojtěcha se u příležitosti 25. výročí vstupu Česka do NATO na návštěvu Finska chystá český náčelník generálního štábu Karel Řehka. Ten právě v Česku rozproudil debatu o tom, že by se v nějaké podobě mohla vrátit vojenská služba, zejména aby se zvýšily kapacity armádních záloh. Myšlenku administrativních odvodů pak podpořil i prezident Petr Pavel.

Z Finska

Finsko má od března nového prezidenta - Alexandera Stubba. Zemi, která sdílí 1300 kilometrů dlouhou hranici s Ruskem, pod jeho vedením čeká těsnější spolupráce se Západem, řekl Seznam Zprávám bezprostředně po volbách finský politolog Markus Kröger.

Kandidovat? Neřeším

Vojtěchův rozhovor pro Seznam Zprávy je ojedinělý. Bývalý ministr zdravotnictví z těžkých časů covidové pandemie se ztratil z očí veřejnosti právě v diplomacii. A bylo to tak trochu navzdory stávajícímu šéfovi diplomacie Janu Lipavskému (Piráti).

Za jeho vlády nad Černínským palácem naopak rychle skončili někteří jiní političtí nominanti minulé éry, například bývalý policejní prezident Tomáš Tuhý. Podobně jednorázový kontrakt, jako měl Tuhý, má i Vojtěch.

„To je velmi složité říct, co bude. Nikdy jsem výrazně neplánoval. Teď se soustředím na to, kde jsem, zastupuji Českou republiku ve Finsku, to je moje práce. Tato práce mě naplňuje, vidím v ní smysl, ale co bude dál, to se uvidí,“ odpověděl Vojtěch na otázku o své další budoucnosti.

Vojtěch Seznam Zprávám řekl, že politickou kariéru vidí v tuto chvíli jako „uzavřenou kapitolu“. Není členem hnutí ANO, ani s ním podle svých slov není v kontaktu, debaty o možné budoucí kandidatuře do Poslanecké sněmovny napřesrok prý s Babišovým hnutím nevede.

Celý rozhovor s Adamem Vojtěchem přineseme příští týden.

Reklama

Související témata:

Doporučované