Hlavní obsah

Muž, který změnil Česko jinak, než se čekalo. Příběh Dominika Feriho

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Dominik Feri odešel od prvoinstančního soudu s tříletým trestem.

Reklama

Tři roky vězení za dvě dokonaná znásilnění a jeden pokus. Proti nepravomocnému rozsudku se bývalý politik obratem odvolal. Dominik Feri „změnil tvář své země“ poněkud jinak, než od něj někteří očekávali.

Článek

Narodil se v Kadani, dětství i dospívání prožil na Teplicku. Veřejně aktivní byl Dominik Feri už jako patnáctiletý student, když založil webovou stránku s historickými fotografiemi Teplic, která si rychle získala tisíce fanoušků.

Jako na aktivního mladíka, který stále něco organizoval, na něj vzpomíná i ředitel teplického gymnázia Zdeněk Bergman. „Byl mezi našimi studenty výjimečný. Inteligentní, hudebně nadaný, pořád něco organizoval, chodil po vědomostních soutěžích. V dobrém slova smyslu nám tu narušoval naši poklidnou atmosféru,“ říká Bergman.

Feri podle něj rád stavěl na odiv svou odlišnost – například se i jako teenager velmi formálně oblékal a hrdě chodil mezi spolužáky v kravatě. Bergman, který byl sám komunální politik v Teplicích, kvituje i Feriho politickou kariéru. „Byl pak pro mě šok dozvědět se, že to asi neunesl,“ dodává Bergman.

Pod Kuberovými křídly

Do politiky Feriho přivedl někdejší teplický lídr TOP 09 Petr Měsíc. V roce 2014 Feriho jako nestraníka napsal jako náhradníka do teplického zastupitelstva. „Chtěli jsme, aby tam byl mladý člověk. Dominik mi tehdy přišel jako rozumný a pokorný kluk. Když jsem ho oslovoval, ještě mu bylo 17 let, plnoletý byl někdy až těsně před volbami,“ vzpomíná Měsíc.

Student gymnázia tehdy skončil jako náhradník. Jenže Měsíc odstoupil – a z Feriho se v 18 letech stal nejmladší radní v Česku. Z pozice radního pak „spolušéfoval“ Teplicím pod vedením dlouholetého primátora Jaroslava Kubery z ODS.

Ten o Ferim mluvil pochvalně a považoval ho za osvěžení politiky. Média mladého politika nazývala „mezigeneračním tlumočníkem“ a na ulici ho zastavovali mladí lidé a svěřovali se mu, že v nich probudil zájem o politiku.

Liberální radní tmavé pleti, jehož předci z otcovy strany pocházeli z Etiopie, pomáhal hasit konflikty, které v lázeňském městě občas vyvstávaly s muslimskou klientelou. Když do místního parku přijel na protimuslimskou akci „venčení psů“ Tomio Okamura, Feri proti tomu neváhal protestovat.

Tehdy o své roli v politice ještě mluví s pokorou – označuje se za puberťáka, do celostátní politiky se prý nechystá a po studiu práv hodlá pracovat v soukromém sektoru. Tohle přesvědčení mu ale dlouho nevydrží.

V roce 2015 nastupuje v Praze na práva, vstupuje do strany a jeho politická kariéra dostává nový impuls. Blíže se seznamuje s důležitými lidmi v TOP 09 – Miroslavem Kalouskem, Karlem Schwarzenbergem nebo stoupající hvězdou Markétou Pekarovou Adamovou.

Kalousek o něm mluví v superlativech, mladého energického kolegu si oblíbí i zakladatel a čestný předseda strany Schwarzenberg. „Byl to talentovaný politik,“ vzpomíná na něj dnes.

Feri poctivě pracuje i na svém stranickém úkolu – aktivizovat mladé voliče. Objíždí regiony, pořádá debaty na středních školách, vydává i knihu. A hlavně, popularizuje politiku TOP 09 na sociálních sítích, v té době především na facebooku.

Práce se vyplatí – politik se svým typickým afroúčesem se stane natolik známým a populárním, že na pražské kandidátce do Sněmovny v roce 2017 dostává poslední místo. Proč až poslední? Strana si je jistá, že Feri přeskáče díky preferenčním hlasům. Což se taky stane. Feri jich dostane 15 tisíc a po titulu nejmladšího radního si tak ve 21 letech připisuje i nejmladšího poslance.

Rok nato ho server Politico zařadil do žebříčku 28 osobností, které je záhodno sledovat. Feri podle něj „může v nadcházejících letech změnit tvář své země“.

Proměna „kluka z Teplic“

Promluvit dnes s jeho stranickými kolegy o tom, jaký Feri po nástupu do Sněmovny vlastně byl, je téměř nemožné. Někdejší kolegové se tváří, jako by snad jejich někdejší hvězda v partaji nikdy ani nebyla.

Jisté je, že obří skok v jeho kariéře znamenal covid. V době všeobecného chaosu a zmatené komunikace Babišovy vlády Feri rozjel kampaň na sociálních sítích – jeho „žlutý vykřičník“ sloužil jako srozumitelné vysvětlení aktuálních opatření statisícům lidí. Jako třetí Čech v historii – po fotbalistovi Petru Čechovi a moderátorovi Leoši Marešovi – na instagramu překonal hranici jednoho milionu sledujících.

Zhruba v téhle době se ale na image zázračného dítěte TOP 09 začínají objevovat skvrny, minimálně v kuloárech Sněmovny. Čím dál víc lidí začíná mluvit o tom, jak rychlý politický vzestup do nejvyšších pater politiky „kluka z Teplic“ změnil, a to nikoli k lepšímu.

Zatímco někteří ho popisují jako aktivního poslance a vyzdvihují například jeho práci na pandemickém zákonu, podle jiných se ve Sněmovně právě nepředřel. A více energie věnoval budování vlastního PR nebo zahraničním cestám.

Foto: TOP 09

Feri vedl osobní kampaň pro mladé ve žlutých barvách.

„Netušil jsem, že mu to tak stoupne do hlavy,“ popisoval Feriho na konci společného vládnutí na teplické radnici například Jaroslav Kubera. A naznačoval, že měl před nástupem do Sněmovny sbírat v komunální politice zkušenosti o něco déle.

Již zmíněný Petr Měsíc, který Feriho do politiky přivedl, popisuje, že měl od začátku obavy, aby Feri příliš rychlou slávu ustál. A ty se podle něj potvrdily. „Když se stal poslancem, začal ke mně být arogantní a odměřený. Chtěl jsem s ním něco probrat a on mě odkazoval na svoji asistentku. Hodně se změnil, neustál to,“ říká Měsíc.

O Feriho chování se debatovalo i po konfliktu, ke kterému došlo v roce 2019 na ochutnávce vín v Boršicích. Feriho tam napadla dvojice mužů. Politik tehdy uvedl, že šlo o rasistický útok kvůli barvě pleti. Od místních ale zazněly i hlasy, že se Feri choval arogantně.

Strmý pád hvězdy

Před volbami v roce 2021 měl být Feri jednou z hlavních tváří kampaně TOP 09, respektive kandidátky Spolu. Tři strany v květnu představily společnou kampaň včetně jednotného vizuálu. Jedinou výjimkou byl právě Feri, jehož osobní kampaň pro mladé ve žlutých barvách odkazovala na úspěšný „žlutý vykřičník“.

A kdyby ostatní politici Spolu chtěli žárlit, klidně by mohli – na Feriho se při zahájení kampaně stála fronta a mladí se s ním fotili jako s nějakou superstar.

Jenže hvězda spadla ještě rychleji, než se rozsvítila – o pár dní později přišla první obvinění ze sexuálního zneužití. Politický pád byl strmý – Feri s ostudou rezignoval na poslanecký mandát a odešel ze strany. A koalice Spolu narychlo mazala všechny stopy po něm v kampani.

Vedení strany tvrdí, že informace o Feriho chování pro něj byly šokem a že nikdo o ničem netušil. Výrazné figury strany se naopak spolustraníka spíše zastávaly. Karel Schwarzenberg označil za „normální, že chce kluk dostat holku do postele“. Senátor Tomáš Czernin se zase podivil, že „se to vynořilo takto před volbami a děvčata nešla hned na policii“.

Karel Schwarzenberg se mimochodem Feriho zastává i dnes. „Je mi ho líto, doufám, že se očistí,“ řekl Seznam Zprávám. Ani sám Dominik Feri neodchází od prvoinstančního soudu s pokorou. Je přesvědčený, že mu proces vzal dva roky života a že příběhy tří žen jsou „absurdní“.

Jeho chování v soudní síni přitom zaskočilo i soudkyni, která si neodpustila hodnocení: „Pan obžalovaný má právo na obhajobu, ale nikoli takto neomaleným a pohrdavým způsobem.“

S přispěním Michaely Rambouskové a Ondřeje Koutníka.

Obrazem: Feri začal u soudu úsměvy, dnes o něj přišel

+12

Reklama

Související témata:

Doporučované