Hlavní obsah

Feri dostal tři roky vězení za znásilnění. Choval se pohrdavě, řekla soudkyně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Dominik Feri říká, že mu obvinění ze znásilnění zničilo osobní život i kariéru.

Reklama

aktualizováno •

Obvodní soud pro Prahu 3 vynesl rozsudek v kauze bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obžalován za dvě znásilnění a jeden pokus. Podle nepravomocného verdiktu má jít na tři roky do vězení a zaplatit za nemajetkovou újmu.

Článek

Bývalý poslanec TOP 09 Dominik Feri má jít podle dnešního nepravomocného rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 3 na tři roky do vězení za dvě dokonaná znásilnění a jeden pokus. Navíc má třem poškozeným ženám zaplatit 300 tisíc, 150 tisíc a 60 tisíc korun jako nemajetkovou újmu.

„Soud vzal za prokázané, že se sexuálního násilí dopustil vůči všem poškozeným,“ řekla soudkyně Lenka Hájková. Ferimu podle soudkyně přitěžuje, že trestné činy spáchal jako známá postava. „Dopustil se trestné činnosti jako mladý politik, k němuž poškozené vzhlížely a k němuž měly důvěru,“ řekla Hájková.

Dominik Feri, který veškerá obvinění odmítá, se po vynesení rozsudku hned na místě odvolal.

Dva z činů, z nichž je Feri obviněn, se staly v roce 2016, kdy nebyl poslancem, ale působil ještě v regionální politice – byl zastupitelem v Teplicích a studentem práv.

Do pražského bytu si tehdy Feri přivedl dívku, kterou podle policie osahával a chtěl s ní mít sex. Když vytrvale odmítala, Feri jí údajně nabídl k pití fantu. Dívka pak podle obžaloby částečně ztratila vědomí a Feri s ní měl pohlavní styk.

Během vyšetřování se neprokázalo, že by Feri býval do pití hodil nějakou omamnou látku.

Soudkyně: Dívka byla věrohodná

Právě tenhle případ posunul v obvinění případnou trestní sazbu až na deset let. Dívce totiž bylo 17 let, což také znamená přísnější sazbu. Feri podle státní zástupkyně Petry Gřivnové věděl z facebookové komunikace, že je dívka takhle mladá.

Podle soudkyně Hájkové není důvod této dívce nevěřit. „Skutkový děj popisovala věcně, chronologicky a logicky,“ podotkla během vynesení rozsudku soudkyně. Dívka se navíc se svým zážitkem svěřila dvěma kamarádkám, které před soudem incident rovněž potvrdily.

Ještě předtím, než se první informace o Ferim a možném znásilnění objevily v médiích, tato dívka Ferimu napsala zprávu, že se každý den vyrovnává s tím, co ji před šesti lety udělal. „Nejde o žádné smyšlenky poškozené,“ uvedla soudkyně ke znásilnění.

Druhý skutek z roku 2016 se podle detektivů odehrál v červenci 2016, opět u Feriho doma. Dvacetiletá dívka Ferimu dávala opakovaně najevo, že s ním nechce spát. Feri ji však údajně podle policie povalil na postel, stáhl jí kalhoty a měl s ní pohlavní styk.

Její psychoterapeutka před soudem potvrdila, že žena podle ní popisuje skutečné události. Podle přizvaných znalců nemá dívka motiv k falešnému obviňování. A pokud si už vše nepamatovala přesně, přičetli to vytěsnění nepříjemných vzpomínek.

Třetí případ už zasahuje do doby, kdy Feri působil jako poslanec TOP 09. V únoru 2018 ho přišla navštívit do Sněmovny dvacetiletá dívka, které předtím nabídl, aby u něj pracovala jako stážistka.

Vyšetřovatelům později do protokolu řekla, že se ji Feri snažil líbat v kuchyňce a že ji osahával. Další pokusy pak podle výpovědi následovaly u výtahu, když dívka ze Sněmovny odcházela.

Feri namítal, že tato žena nemluví pravdu ohledně podle něj důležitých podrobností. Že například neodpovídá ženin popis kuchyňky. „To lze opět přičíst časovému odstupu, strachu a stresu. Poškozená si detaily prostě nepamatuje,“ řekla soudkyně Hájková.

Verzi této ženy potvrzuje podle soudkyně i to, že Feri jí den po události napsal, že to pokazil, omluvil se a zval ji na oběd. Tato žena se také bezprostředně svěřila matce a kamarádce.

Soudkyně také kritizovala Feriho chování během procesu. Aby ženy s Ferim u soudu nepřišly do kontaktu, musel bývalý politik během jejich výslechu do jiné místnosti, odkud výpovědi žen poslouchal.

Jenže Feri se při výsleších například smál tak, že to bylo přes mikrofon slyšet až do soudní síně. Ženy to pak označily za velmi negativní zážitek. Podle zmocněnkyně poškozených dívek to byla taktika – Feri tak chtěl podle ní dívky psychicky rozhodit. „Pan obžalovaný má právo na obhajobu, ale nikoli takto neomaleným a pohrdavým způsobem,“ prohlásila soudkyně Hájková.

Obhajoba: Šlo o pomstu

„Měl stálou partnerku, tudíž neměl motiv si vynucovat sex,“ oponovala před soudem Feriho advokátka Zuzana Smítková. Dodala, že motivace dívek oznámit po letech znásilnění mohla být jiná, než co řekly na policii – třeba že chtěly být slavné, mohly se mstít nebo že podlehly podobným případům známých lidí ze zahraničí obviněných ze sexuálních deliktů.

„Není jasné, za co by se měly mstít,“ odmítla státní zástupkyně Petra Gřivnová s odkazem na to, že podle znaleckých posudků psychologů si ani jedna z žen rozhodně roli oběti neužívá.

Podle Feriho si ženy vše vymyslely. Dokládal to u soudu údajnými rozpory v jejich výpovědích. Vyšetřovatelům také poskytl zprávy, které mu ženy později psaly.

„Představte si, že vám někdo vezme dva roky života a jako argumentem mu jsou tyto tři absurdní příběhy,“ řekl Feri.

Reklama

Doporučované