Hlavní obsah

Státní zástupkyně: Ať jde Feri na tři roky do vězení

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Dominik Feri v budově soudu, kde zazní závěrečné řeči. Feri je obžalován ze dvou znásilnění a jednoho pokusu.

Reklama

aktualizováno •

V kauze bývalého poslance Dominika Feriho u soudu zaznívají závěrečné řeči. Někdejší politik TOP 09 může dostat až 10 let vězení.

Článek

Proces s Dominikem Ferim jde do finále. Bývalý poslanec TOP 09 si patrně ve čtvrtek vyslechne rozsudek v procesu, v němž je obžalovaný za dvě znásilnění a jeden pokus.

Státní zástupkyně Petra Gřivnová v úterý během čtení závěrečné řeči odmítla Feriho tvrzení, že se kvůli „mediálnímu tlaku“ dostaly k soudu případy, které vůbec nebyly trestné. „Obžaloba byla podána tam, kde byl dostatek důkazů svědčících o vině pana obžalovaného,“ řekla žalobkyně Gřivnová.

Gřivnová navrhla soudu, aby Feriho poslal do vězení na tři roky.

Podle zástupkyně poškozených Adély Hořejší je navržený trest příliš nízký - vzhledem k tomu, že poškozené dodnes trpí traumaty, nočními můrami, a jedné se zhroutil studijní i pracovní život. Dívky navíc byly citlivé a zranitelné.

„Zřejmě i proto si je vybral. Jako si predátor vybírá slabší kořist,“ řekla Hořejší.

Feri se proti obžalobě už několikrát ohradil. „To, co je v obžalobě, je nechutné, čeho bych nikdy nebyl schopen,“ prohlásil Feri už při únorovém zahájení procesu.

Obhájkyně: Vymyslely si to

Podle Feriho obhájkyně Zuzany Smítkové si ženy nejdřív přečetly články v Deníku N a Alarmu, které před dvěma lety popsaly první svědectví o Feriho chování, a pak si vzpomněly, že se jim stalo něco podobného. Nebo že se inspirovaly podobnými případy v zahraničí.

„Když se to stalo jiným, proč by se to nestalo jim,“ řekla obhájkyně Smítková. Podle znaleckých posudků citovaných obžalobou i zástupkyní žen jsou svědectví žen důvěryhodná - ženy nemají důvod si vymýšlet, neužívají si své role poškozených ve sledované kauze.

Feri ve svých výpovědích v minulosti vypichoval, jaké rozpory vidí ve svědectví žen. Četl také zprávy, které si s dívkami vyměňoval po údajných incidentech. Snažil se tím dokázat, že s ním dál komunikovaly zcela normálně – a tudíž že se nic trestného nestalo.

Co vypověděly ženy, se přesně neví. Soud už v zimě rozhodl, že při jejich výsleších musí novináři opustit soudní síň. Stejné to bylo při výslechu znalců, podle soudkyně Lenky Hájkové se totiž v jejich posudcích objevovaly citlivé údaje poškozených.

Fotky: Jak to dnes vypadalo u soudu

+6

Omámení? Přímý důkaz není

Dva z činů, z nichž je Dominik Feri obviněn, se staly v roce 2016, kdy nebyl poslancem, ale působil ještě v regionální politice – byl zastupitelem v Teplicích a studentem práv.

Do pražského bytu si tehdy Feri přivedl dívku, kterou podle policie osahával a chtěl s ní mít sex. Když vytrvale odmítala, Feri jí údajně nabídl k pití fantu. Dívka pak podle obžaloby částečně ztratila vědomí a Feri s ní měl pohlavní styk.

Právě tenhle případ posunul v obvinění případnou trestní sazbu až na 10 let. Dívce totiž bylo 17 let, což také znamená přísnější sazbu. Feri podle státní zástupkyně Gřivnové věděl z facebookové komunikace, že je dívka takhle mladá.

Feri se už dříve u soudu ptal, proč se dívka sexu nebránila – zvlášť když se věnovala thajskému boxu. Podle žalobkyně Gřivnové je to stereotypní pohled, který dává vinu oběti. Ve stylu: Kdyby se chovala jinak, tak by se to nestalo.

„Byla v takovém psychosomatickém stavu, že nebyla schopna jakékoli účinné obrany,“ popsala Gřivnová. Připomněla, že podle znaleckého zkoumání byla dívka v době činu nezralá.

Feri ve středu vypíchl, že tvrzení obžaloby nedává smysl. Jednak proto, že dívka podle něj měla díky sportu fyzickou převahu. A také že z bytu neodešla a ráno si ještě povídali o vtazích. „To jasně značí, že její verze je nevěrohodná,“ řekl Feri. Popřel, že by této ženě něco hodil do fanty. „To je opravdu nechutné obvinění,“ prohlásil.

Feri také řekl, že tuto ženu o rok později potkal na koncertě a pozval ji na pivo - které vypila. A to její svědectví o omámení před znásilněním podle Feriho bourá. „Nemůžete tvrdit, že vám někdo hodil něco do pití a pak. Jé – ahoj, a vzít si od něj pivo,“ uvedl Feri.

Feri u soudu namítal, že v líčení událostí jsou rozpory a prázdná místa. Žalobkyně citovala závěr znalce, že prožité trauma mívá za následek výpadky paměti. „Večer těžko mohl skončit tím, jak tvrdí obžalovaný, že snědl pizzu a usnul,“ řekla státní zástupkyně Gřivnová s odkazem na závěr znalců o dopadech na psychiku dívky.

Státní zástupkyně zároveň uznala, že neexistuje přímý důkaz, že Feri hodil dívce do pití nějakou omamnou látku. Z její závěrečné řeči však vyplynulo, že verzi o tlumicí látce věří.

Případ stážistka

Druhý skutek z roku 2016 se podle detektivů odehrál v červenci 2016, opět u Feriho doma. Dvacetiletá dívka Ferimu dávala opakovaně najevo, že s ním nechce spát. Feri ji však údajně podle policie povalil na postel, stáhl jí kalhoty a měl s ní pohlavní styk.

„Dávala najevo, že si pohlavní styk nepřeje,“ uvedla státní zástupkyně Gřivnová s odkazem na ženinu výpověď, podle níž žena vzpomínala, že Feri nerespektoval nic z toho, co mu říkala.

Poslední z případů se datuje do doby, kdy už Dominik Feri působil jako poslanec TOP 09. V únoru 2018 ho přišla navštívit do Sněmovny dvacetiletá dívka, které předtím nabídl, aby u něj pracovala jako stážistka.

Vyšetřovatelům později do protokolu řekla, že se ji Feri snažil líbat v kuchyňce a že ji osahával. Další pokusy pak podle výpovědi následovaly u výtahu, když dívka ze Sněmovny odcházela. U soudu se už na jaře četla výpověď matky, jíž se dívka hned po incidentu svěřila.

„Matka nebyla přímým účastníkem,“ namítla Feriho obhájkyně Smítková s odkazem na to, že matka této ženě následně nezabránila nastoupit na stáž.

Feri během procesu ženinu výpověď zpochybňoval. Například tím, že kuchyňka ve skutečnosti vypadá jinak, než žena popisovala policistům. Takže podává smyšlený příběh.

Podle státní zástupkyně Gřivnové se však jedná o detaily, které na důvěryhodnost líčení zkušenosti s Ferim nemají vliv. Feri u soudu argumentoval, že s žena později svolila se společným obědem, což by neudělala, kdyby se ji pokusil znásilnit.

Žena se také ihned svěřila matce, které příběh vyprávěla stejně jako později u soudu. Matka tehdy dokonce přijela z Brna do Prahy, aby ji podpořila.

Žalobkyně na druhou stranu citovala ze zpráv, v nichž Feri ženu k setkání přemlouval a omlouval se jí. „Není to tedy tak, že by pozvání ihned přijala a ihned navrhla, aby šli na oběd druhý den,“ řekla Gřivnová.

Podle Feriho obhájkyně některé ženy i po údajném znásilnění s politikem psaly. Což je neladí s tím, že by se jim mělo stát něco traumatizujícího. Obžaloba ovšem říká, že se to nevylučuje - některé ženy se snažily se znásilněním vyrovnat tímhle způsobem.

Feri v úterý o stážistce řekl, že vypovídala křivě. Na policii podle něj neřekla to, co později popisovala u soudu - tedy podrobnosti, kde a jak ji osahával. „To není drobnost, bavíme se o podezření ze závažné trestné činnosti,“ podotkl Feri.

Policisté původně prošetřovali ještě další pět podezřelých případů, nakonec se ale do obžaloby dostaly jen tři.

Když se soudkyně na jednom z minulých jednání ptala, proč by podle Feriho dívky chtěly bývalého politika svými výpověďmi poškodit, Feri zmínil, že za tím může být ziskuchtivost a zájem médií.

Soudkyně také v úterý požádala novináře, aby o obětech informovali citlivě a nepopisovali přílišné detaily.

Reklama

Doporučované