Hlavní obsah

Žádat o podporu v nezaměstnanosti půjde od podzimu elektronicky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr Marian Jurečka.

Reklama

Ministerstvo práce se chystá po trojici dávek digitalizovat i agendu zaměstnanosti: Žádosti o zapsání do evidence uchazečů o práci a o podporu v nezaměstnanosti bude od podzimu možné podávat elektronicky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Plánujeme během podzimu dokázat digitálně obsluhovat klienty i v oblasti zaměstnanosti, aby uchazeč, který hledá práci nebo ji ztratil, nemusel už potom chodit přímo na úřad práce, ale mohl úkony dělat přes digitální službu. Náš cíl je v oblasti zaměstnanosti, aktivní politiky zaměstnanosti, vzdělávání maximálně využít digitální kanály,“ oznámil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Podle šéfa ministerské sekce informačních technologií Karla Trpkoše teď úřad mění informační systémy pro agendu zaměstnanosti. Propojit by se měly s aplikací Jenda, přes kterou se dají vyřizovat rodičovská, příspěvky na bydlení a přídavky na děti. Přibudou další funkce. Elektronicky bude možné podávat žádost o zařazení do evidence uchazečů o práci a žádost o podporu v nezaměstnanosti.

Šéf sekce IT uvedl, že se spuštění chystá na konec září či v říjnu.

Úřady práce a ministerstvo začnou také využívat získaná data. Podle nich rozliší přístup k jednotlivým klientům. „Budeme dělat segmentaci - a úřad práce na tom intenzivně pracuje, abychom se mohli starat co nejlépe o ty, kteří to potřebují, a ty, kteří to nepotřebují, jsme neobtěžovali zbytečně,“ popsal Jurečka.

Podle něj by získaná data s údaji od zaměstnavatelů měla posloužit k lepšímu zacílení opatření na podporu zaměstnávání, a to třeba rekvalifikací. Sledovat by se mělo, na jaké pozici člověk byl, jakým dalším vzděláváním prošel a zda získal pak lepší místo a začal vydělávat víc. Podle uchazečovy pozice, věku i dalších informací o jeho situaci by se pak nastavila opatření.

Reklama

Doporučované