Hlavní obsah

Zbavte se rádce, který adoruje šílence Putina, žádá petice po Zemanovi

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Prezidentův poradce Martin Nejedlý.

Reklama

„Je vrcholným selháním všech odpovědných subjektů, že tento člověk může i v této kritické době beztrestně působit v nejvyšších patrech tuzemské politiky,“ říká jeden z autorů petice.

Článek

I když prezident Miloš Zeman – donedávna hlavní český obhájce Vladimira Putina – úplně otočil, ocitl se pod velkým tlakem. Málokdo věří jeho projevu, kde vyjádřil plnou podporu Ukrajině a zároveň přiznal, že se mýlil, když pochyboval o ruském útoku.

Nejprve ho signatáři Charty 77 v otevřeném dopise vyzvali k abdikaci, protože je spoluviníkem ruského útoku na Ukrajinu. Zároveň se zrodila petice, která požaduje, aby se prezident Zeman zbavil svého poradce Martina Nejedlého. Tedy muže, který má úzké vazby přímo v Kremlu a který se netají obdivem k Putinovi.

„Vyzýváme prezidenta republiky a vrchního velitele ozbrojených sil republiky k okamžitému ukončení spolupráce s externím poradcem Martinem Nejedlým, tedy k okamžitému a trvalému znemožnění jeho přístupu k informacím i prezidentovi nebo pracovníkům prezidentské kanceláře,“ stojí v dokumentu, který každý může podepsat na stránce petice.com.

S peticí přišel humpolecký podnikatel Zdeněk Rýzner a společně s ním také režisér a tvůrce několika kampaní Jakub Hussar.

„Mojí hlavní motivací byla hanba a stud, když vidím, že zatímco na Ukrajině umírají lidé, my máme na Hradě člověka, který adoruje Putina. Pokud prezident Zeman dnes říká, že šílence je třeba izolovat, tak my žádáme, ať on sám izoluje svého klíčové poradce, který šílence Putina propaguje,“ vysvětlil Zdeněk Rýzner, majitel nábytkářské firmy Hranipex.

Autoři petice zároveň vyzývají odpovědné bezpečnostní složky státu, aby zajistily přístup ke zpravodajsky citlivým informacím v nejbližším okolí prezidenta pouze osobám prověřeným na stupeň přísně tajné. Jak Martin Nejedlý, tak i šéf prezidentské kanceláře takovou prověrkou nedisponují.

„Je vrcholným selháním všech odpovědných subjektů, že tento člověk může i v této kritické době beztrestně působit v nejvyšších patrech tuzemské politiky. V Evropě zuří válka. My sami jsme se už ve Vrběticích stali cílem teroristického útoku agentů ruské zpravodajské služby. Je třeba vyloučit jakoukoliv možnost proputinovského vlivu přímo v srdci našeho státu, tedy na samotném Pražském hradě,“ říká Jakub Hussar.

Ozval se i Rakušan

K odchodu Nejedlého z Hradu, kde působí, aniž je zaměstnanec prezidentské kanceláře, už v neděli vyzval také ministr vnitra Vít Rakušan. Upozornil na to, že Nejedlý v minulosti vlastnil diplomatický pas v rozporu se zvyklostmi.

„Na jeho přítomnost vedle hlavy státu už delší čas upozorňuje zpravodajská komunita. Pokud tento člověk má bezprostřední vliv na pana prezidenta a jeho názory a vůbec fungování prezidentské kanceláře, tak to v pořádku není,“ řekl Rakušan.

Jediné, co prezidentův rádce Nejedlý zatím udělal, je, že přestal provokovat fotografií Vladimira Putina na krytu svého mobilu.

Reklama

Doporučované