Hlavní obsah

Glosa: Zeman nemá telefon. A je to vlastně dobře

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Miloš Zeman se stal bezmála jestřábem. Nezapomínejme, co dělal doteď.

Reklama

Zdánlivě jsme si mohli oddechnout, když Miloš Zeman zareagoval na ruskou invazi na Ukrajinu normálně. Celá situace ale naopak nasvítila, jak nebezpečný je pro Česko jeho třetí prezident se svým okolím.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Před pěti dny zaskočila hlava státu celé Česko. Mnozí s napětím čekali, jak Miloš Zeman zareaguje na napadení suverénní Ukrajiny ruským sousedem. Poté, co Zeman v minulých letech zaútočil v druhém inauguračním projevu na Českou televizi a novináře, v pandemickém projevu na umělce, po Vrběticích zpochybňoval českou pozici a otevřeně nahrával ruské straně a ještě před týdnem v rozhovoru zesměšňoval americké tajné služby, se dalo čekat cokoli.

Pak se stal „zázrak“. Zeman mluvil normálně. Ostře odsoudil zlo, přiznal, že se mýlil. Nevěřícná úleva by nám ale neměla vydržet dlouho. Zdánlivě jsme si mohli oddechnout, celá situace ale naopak nasvítila, jak nebezpečný je pro Česko jeho třetí prezident se svým okolím. Rusko je v současné Evropě otevřený agresor a v čele našeho státu je okatě prorusky orientovaný politik, který se neváhal při konfliktech obou zemí opakovaně otevřeně postavit na stranu Ruska.

Detail ze současné krize to jenom dokresluje. Česká hlava státu, jež je odkázána na své okolí, které si sama vybrala a u nějž je označení proruské spíš eufemismus, nedisponuje mobilním telefonem. Ukrajinský prezident by se z těžce zkoušeného Kyjeva musel ke svému protějšku provolat přes Mynáře s Nejedlým. Nebo by zavolal na Nejedlého telefon, který ještě před pár lety zdobil kryt s Putinovou podobenkou? Je to tak absurdní, že bychom hollywoodskému scénáristovi takový výmysl nevěřili.

Veškerá komunikace mezi Českem a ukrajinským vedením teď jaksi samozřejmě obchází vrchního velitele ozbrojených sil. Je ale nepřijatelné, že jsme si zvykli a bereme trochu jako samozřejmost, že Hrad není tak úplně český. Ač se prezident Zeman nyní staví bezmála do role jestřába, v jednom dnu téměř přijme Ukrajinu do EU a je ochotný svým podpisem posílat české legionáře proti Putinovým vojákům, pořád nesmíme zapomenout, co dělal doteď. A jakými lidmi je ze své vůle stále obklopen.

Válka na Ukrajině

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované