Hlavní obsah
Online

Rusku docházejí rakety, dvě třetiny už použilo, tvrdí Ukrajina

Foto: ČTK/AP/Pavel Dorogoy, ČTK

Charkov po raketovém útoku.

Reklama

aktualizováno •

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v on-line reportáži.

Článek

Nejdůležitější informace s datem 1. 3.

  • Ukrajinské ozbrojené síly nadále čelí na mnoha místech - Kyjev, Charkov, Oděsa, Mariupol, Cherson - silným útokům ruské armády ze všech směrů.
  • Asi 70 ukrajinských vojáků podle místních úřadů zahynulo v Ochtyrce mezi Kyjevem a Charkovem, ale ztráty utrpěli i Rusové.
  • Na Kyjev míří ruská vojenská kolona dlouhá více než 60 kilometrů.
  • Ruské síly zaútočily na televizní věž v Kyjevě, vysílání bylo dočasně přerušeno.
  • USA odmítly bezletovou zónu nad Ukrajinou, znamenala by podle nich válku s Ruskem.
  • EU musí seriózně projednat legitimní ukrajinskou žádost o přijetí do svých řad, řekl předseda Evropské rady Charles Michel. Shoda podle něj bude složitá.
  • Bělorusko ohlásilo vyslání dalších vojáků na hranice s Ukrajinou, do sousední země ale podle Minsku nevstoupí. Ukrajinská agentura Unian tvrdí, že už tam běloruské jednotky jsou.
  • 80 tisíc Ukrajinců se vrátilo

    Podle ukrajinských médií se do země po ruské invazi vrátilo 80 tisíc Ukrajinců, převážně mužů. Většina z nich se vrátila proto, aby se zapojili do bojů s ruskou armádou.

  • Pomoc Čechů přesáhla tři čtvrtě miliardy

    Češi už na pomoc Ukrajině pro neziskovou organizaci Člověk v tísni přispěli částkou téměř 800 milionů korun.

  • Fiala: Česku momentálně žádné nebezpečí nehrozí

    Česká republika nemá žádné signály o tom, že jí kvůli invazi Ruska na Ukrajinu hrozí nyní nějaké nebezpečí. V pořadu České televize (ČT) Události, komentáře to dnes řekl premiér Petr Fiala (ODS).

    „Naše bezpečnost je založena na tom, že jsme členy Severoatlantické aliance," podotkl premiér. V pátek se spolu s prezidentem Milošem Zemanem připojil k summitu NATO. „Od všech, včetně klíčových velmocí, zaznělo jasně, že budeme bránit každý metr území států patřících do Severoatlantické aliance, budeme je bránit všichni a všemi silami. To je to, co nás opravdu chrání," řekl Fiala.

  • Ruské aerolinky dočasně přeruší spoje do Karibiku, což poškodí hlavně Kubu

    Ruské aerolinky oznámily dočasné přerušení spojů do Karibiku. Učinily tak poté, co Evropská unie uzavřela svůj vzdušný prostor pro ruská letadla kvůli invazi na Ukrajinu. Z Karibiku aerolinky nyní pouze odvezou do vlasti turisty, kteří už mají koupené letenky domů.

    Přerušení leteckého spojení se výrazně dotkne Kuby, která v posledních letech spoléhala z velké části právě na ruské turisty, informovala agentura EFE.

  • Katovice nechtějí koncert Nohavici kvůli jeho vztahům s Putinem

    Polské město Katovice vypovědělo smlouvu o pronájmu sálu, kde se měl v dubnu konat koncert českého písničkáře Jaromíra Nohavici. Informoval o tom internetový portál listu Gazeta Wyborcza.

    Nohavicův koncert byl plánovaný na 3. dubna. „Firma, která ho měla zorganizovat, už dostala informaci, že vypovídáme smlouvu o pronájmu sálu na koncert na ten den,” řekl Lukasz Kalembasiak, mluvčí městské kulturní instituce Katovice-Město zahrad. „Nedokážeme si představit, že by (Nohavica) v době války Ruska s Ukrajinou u nás měl odehrát koncert,” uvedl také Kalembasiak. „Jde o jeho vztahy s Putinem,” dodal.

  • Ruská raketa zasáhla vojenskou základnu v ukrajinském Žitomíru

    Ukrajinská vojenská základna v Žitomíru byla zasažena ruskou střelou s plochou dráhou letu. Základna ukrajinské 95. letecké brigády je v plamenech.

  • Co udělají giganti jako Google a Meta? Válka tvrdě prověří jejich moc

    Válka na Ukrajině nutí velké technologické společnosti ke krokům, které by omezily šíření ruské propagandy. Jenže každé podobné rozhodnutí je pro ně extrémně nebezpečné, píše deník New York Times.

  • Rusko podle ukrajinské prezidentské kanceláře použilo dvě třetiny svých raket

    Ruské síly na Ukrajině nyní cílí své útoky především na Kyjev, Cherson na jihu země a Charkov na východě. „Největší ohnisko je Cherson. Tam se odehrávají pouliční boje… Druhým ohniskem je severozápadní směr od Kyjeva, kde se nepřítel pokouší seskupit a přeskupit a my na něj podnikáme mohutné dělostřelecké údery," sdělil podle agentury Unian Oleksij Arestovyč z prezidentské kanceláře.

    Upřesnil, že u Kyjeva jsou ruské jednotky v okolí města Makariv, které je od okraje hlavního města vzdálené asi 40 kilometrů. „Charkov je samozřejmě ohniskem," dodal Arestovyč. Sdělil také, že Rusko již použilo asi dvě třetiny ze svých raketových kapacit, a počet leteckých útoků se tak podle něj bude snižovat.

  • Některé ruské nemocnice už odmítají civilní pacienty, píší ukrajinská média

    Několik nemocnic v ruském Bělgorodu podle ukrajinských médií přestalo přijímat civilní pacienty. Nemocnice mají projít mírnou reorganizací pro příjem ruských vojáků, kteří se do země vrací se zraněními z bojů během invaze na Ukrajinu.

  • Pobaltská pomoc Ukrajině

    Estonsko pošle Ukrajině protitankové střely Javelin a také protiletadlové střely. Lotyšsko pak pošle zemi munici, přilby a další ochranné vybavení, zdravotnické prostředky a léky a také 500 tun motorové nafty.

  • Přes 500 francouzských vojáků odletělo posílit jednotky NATO v Rumunsku

    Více než 500 francouzských vojáků dnes odletělo z letecké základny Istres na jihu Francie do Rumunska, kde posílí jednotky na východním křídle Severoatlantické aliance. Paříž tento přesun jednotek plánovala už před ruskou invazí na Ukrajinu, po jejím začátku ho ale uspíšila. Velení francouzských jednotek přesto zdůraznilo, že nemá v úmyslu vojáky vyslat na území Ukrajiny, informovala stanice BFM TV.

    Ve skupině, která odcestovala do Rumunska, jsou pěší jednotky, horští myslivci a tankisté, píše AFP. Součástí skupiny na cestě do Rumunska je také rota belgických vojáků.

  • Svědectví z humanitárního vlaku

    Na palubě vlaku, který dnes po půl deváté večer opustil Prahu, je i náš redaktor Milan Rokos.

  • Rusko chystá tresty vězení za „dezinformace“ o válce na Ukrajině

    Ruský parlament chystá nový represivní nástroj, kterým si chce Kreml upevnit kontrolu nad informováním o válce na Ukrajině. Poslanci Státní dumy budou v pátek projednávat návrh na zavedení trestní odpovědnosti za „šíření dezinformací“ o ruské invazi.

    „Dobře víme, jak náš současný, takříkajíc úhlavní nepřítel umí pracovat s padělky. A to v žádném případě není někdo na Ukrajině, to jsou lidé za oceánem, mají kolosální zkušenosti,“ citovala agentura TASS poslance Sergeje Bojarského.

    Ruské úřady vyžadují, aby se válka na Ukrajině označovala pouze jako „vojenská operace“ na obranu dvou separatistických republik. Za použití výrazů jako „invaze“ hrozí médiím zákaz vysílání.

    Podle dřívějšího vyjádření šéfa výboru Dumy pro bezpečnost a boj proti korupci Vasilije Piskareva bude za šíření neoficiálních informací o vojenských operacích hrozit až 15 let vězení.

  • Kyjev hlásí likvidaci Kadyrovových bojovníků; chtěli údajně zabít Zelenského

    Šéf ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov dnes řekl, že ukrajinské bezpečnostní složky zlikvidovaly elitní bojovníky čečenského vůdce Ramzana Kadyrova, kteří plánovali vraždu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Informovala o tom ukrajinská agentura Unian, podle níž Danilov tvrdí, že Kyjev dostal informace o této skupině od ruské tajné služby FSB.

  • Apple pozastavil prodej svých výrobků v Rusku

    Když se pokusíte zakoupit iPhone, AppleWatch nebo MacBook na oficiálních stránkách společnosti, objeví se zpráva, že dodání zboží je nemožné. Podle urkajinských médií také v Rusku přestala fungovat služba Apple Pay.

  • Od začátku invaze se na Ukrajinu vrátilo 80 000 Ukrajinců

    Podle ministerstva vnitra jsou většina z 80 000 navrátilců muži, kteří následně vstoupí do ozbrojených sil a zapojí se do bojů s ruskou armádou.

  • Na bělorusko-ukrajinských hranicích čekají tanky na ruský povel, tvrdí Kyjev

    Rusko má přichystané provokace, kterými by mohlo zdůvodnit zapojení běloruských vojáků do bojů na Ukrajině, uvedlo dnes na facebooku ukrajinské ministerstvo obrany. V Bělorusku podle něj čeká poblíž hranic s Ukrajinou kolona asi 300 tanků.

    „Očekává se, že Rusko plánuje vědomé provokace, aby ospravedlnilo naplánovaný útok běloruských vojsk," uvedlo ministerstvo s odvoláním na informace vojenské rozvědky. Asi 30 kilometrů od hranic mezi běloruskými městy Drahičyn, Ivanava a Pinsk podle něj stojí tanková kolona.

  • EU se dohodla, že odstřihne od SWIFTu sedm ruských bank, Sberbank ušetřila

    Zástupci Evropské unie se dohodli, že odstřihnou od mezinárodního platebního systému SWIFT sedm ruských bank. Největší z nich - Sberbank - mezi nimi není. Informovala o tom agentura Bloomberg. Odpojena nebude ani banka částečně vlastněná ruským plynárenským gigantem Gazprom PJSC.

    Zasílání zpráv v systému SWIFT umožňuje transakce v hodnotě bilionů dolarů po celém světě. Podle úředníků obeznámených s rozhodnutím jsou další zasažené banky VTB Bank PJSC, Bank Rossiya, banka Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank PJSC, Sovcombank PJSC a VEB.RF.

  • Z Hlavního nádraží v Praze odjel humanitární vlak

    Na palubě vlaku je i náš redaktor Milan Rokos. Na Ukrajinu poveze Regiojet humanitární pomoc, zpět 400 až 600 lidí.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy