Hlavní obsah

Dodávají světu zprávy, nikdo jim za to neplatí. Novináři na Ukrajině říkají dost

Foto: Profimedia.cz

Zahraniční média těží z práce svých kolegů na Ukrajině. Snímek slouží jako ilustrace.

Reklama

Riskují životy a zásobují svět informacemi z centra dění. Přesto to mnoho novinářů, kteří setrvávají na Ukrajině, dělá zadarmo. Část z nich se nyní proti této praktice vymezila na sociálních sítích.

Článek

Pozornost světa je upřena k dění na Ukrajině, která čelí ruské agresi. Zájem o zpravodajství z místa je enormní. A i ty nejvýznamnější mediální domy jsou závislé na svědectví novinářů, co ve válkou zmítané zemi zůstali. Na mnohá místa není jak se dostat, zóny jsou v těchto dnech zcela nepřístupné.

Velká část ukrajinských novinářů, kteří denně riskují život, aby přinesli zpravodajství přímo z centra dění, dává rozhovory zahraničním kolegům. Zadarmo. Proti tomu se dnes ráno vymezila ukrajinská novinářka z tamního média The New Voice of Ukraine Nika Melkozerovová na Twitteru. „Drazí novináři. Nadále už vám nebudu vytvářet obsah zdarma. Mám práci, kterou musím dělat. V mojí zemi je válka. Sorry,“ napsala na svůj účet.

Její prohlášení pak na Twitteru spustilo lavinu reakcí. Podporu jí vyjádřila například další ukrajinská novinářka a korespondentka z Kyjeva na volné noze Olga Tokariuková. „Popravdě přemýšlím, že udělám to samé,“ reagovala na stanovisko své kolegyně.

I Tokariuková, stejně jako Melkozerovová, přináší od začátku konfliktu informace z první ruky a citují ji média z celého světa.

Na podobnou praktiku v podobě požadavku na nekončící přísun informací zadarmo si postěžoval i novinář z Rolling Stone v Kyjevu Terrel Jermanine Starr. „Jo, já vím. Vím, že můžu být zabit, ale jediné, co pro mě média udělají, je, že mi věnují 30vteřinové video za zásluhy a pak se přesunou využívat dalšího dělníka,“ napsal.

Někteří se proto rozhodli vzít iniciativu do vlastních rukou a prosí své fanoušky a sledovatele o přímou podporu skrze crowdfundigové platformy.

Tweet Melkozerovové, kterým novinářka upozornila na důležité téma, už má přes deset tisíc lajků a stovky sdílení a dále se šíří.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované