Hlavní obsah

Zbraně Ukrajině ano, nebo ne? SPD se snaží vysvětlit změny názoru

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Předseda strany Tomio Okamura s šéfem sněmovní frakce Radimem Fialou

Reklama

Zachovat se jako Maďarsko? Nebo jako Polsko? SPD hledá svůj hlas, jak se stavět k Putinově agresi na Ukrajině.

Článek

SPD Tomia Okamury už dva týdny lavíruje nad tím, kam se názorově zařadit, když se jeho politici vyjadřují k útoku Ruska na Ukrajinu.

Straníci sice v prvních hodinách po útoku na Ukrajinu byli schopni s vládní většinou hlasovat i to, že Putin je lhář a Rusko má Ukrajině vrátit Krym, po týdnu ale našli „své“ opoziční téma – že se málo pomáhá vlastním lidem a že Česko nemá posílat na Ukrajinu zbraně.

Zatímco v domácím tématu se zabydlují, v tom zahraničněpolitickém stihli během následujícího týdne několikrát otočit. Stejně tak mění důvody, kterými svá stanoviska podpírají.

Minulou středu například nejprve hlavní mluvčí SPD pro téma ruského útoku na Ukrajinu, poslanec Jaroslav Bašta, předstoupil ve Sněmovně před novináře a tvrdil, že Česko nemá zbraně posílat, abychom neprovokovali Rusko, které hrozí atomovými zbraněmi. A že se máme chovat jako Maďarsko.

V neděli v diskuzním pořadu televize Prima pomoc s dodávkami zbraní neodmítl. Řekl, že se má pomáhat všestranně s tím, že ekonomické sankce fungují až dlouhodobě, takže k samotnému zastavení války a bojů to nepřispěje. „Pokud se to ukáže jako velmi účinné, tak ano,“ řekl na přímou otázku, zda je pro dovoz zbraní.

Už v pondělí jeho výrok korigoval Tomio Okamura ve svém pravidelném videu na sociálních sítích. Zde dodávky zbraní odmítá a jako důvod uvádí, že ani Polsko nechce vyvážet zbraně, aby mělo dostatek na svou obranu.

A ve čtvrtek ve Sněmovně už byl proti i Jaroslav Bašta, jen odůvodnění je ale opět jiné. „V tomto okamžiku dodávky tam jsou svým způsobem nebezpečné, protože nevíme, komu padnou do rukou,“ tvrdil redaktorce Seznam Zpráv. „Období, kdy bylo možné Ukrajinu takto podporovat, pomalu skončilo,“ uvedl dále s tím, že si to tak myslí už i Polsko nebo americký Pentagon.

Nutno dodat, že Spojené státy počítají s 13,6 miliardy dolarů na humanitární, vojenskou a ekonomickou pomoc Ukrajině a tento záměr schválil ve čtvrtek v rámci projednávání rozpočtu i jejich Senát. Jediné, z čeho prozatím sešlo, je předání stíhaček MIG-29, které jsou ve vybavení polské armády, ukrajinské armádě výměnou za americké F-16. Oficiálním důvodem ale nebyla obava, že zbraně padnou do rukou nepříteli, ale aby předání stíhaček konflikt neeskalovalo, a dle vyjádření amerických tajných služeb mají zatím Ukrajinci svých stíhaček dost.

Podle Bašty se už názor SPD nezmění, protože podle něj už se situace na Ukrajině bude jen zhoršovat. A kdyby „Pentagon a Polsko zbraně na Ukrajinu poslaly”? „To by záleželo na usnesení předsednictva SPD, které se staví od začátku k tomu rezervovaně,“ říká Bašta. Pro rychlé názorové obraty SPD v tak klíčové otázce, jako je podpora Ukrajiny vojenským materiálem, nabízí odůvodnění: „Můžete brát vyjádření v televizi jako mé vyjádření,“ uvedl.

Seznam Zprávy se snažily od Tomia Okamury zjistit, jakou skutečnou váhu má hlas jejich hlavního odborníka na Ukrajinu a Rusko Bašty ve straně. „Probíhá to diskuzí,“ vysvětluje, jak vznikají jejich výstupy k ruskému útoku na Ukrajinu.

„Máme usnesení, které je projednáno i s panem poslancem, ohledně vývozu zbraní,“ argumentuje dále šéf SPD a následně zopakuje poselství svého pondělního vystoupení, že zbraně na Ukrajinu nechce dodávat, protože i Polsko si myslí, že by pak mělo málo na vlastní obranu.

Jedná se podle něj o usnesení předsednictva z úterý. Jak je pak možné, že ho tlumočil na sociálních sítích už v pondělí? „Natočil jsem to jako svůj názor,“ tvrdí. „A už to bylo per rollam odsouhlasené. Abyste mne nechytala za slovo,“ dodal.

I přes popsané názorové obraty považuje Tomio Okamura postoj SPD k vojenské pomoci Ukrajině za jasný. „Pro naše voliče je to úplně srozumitelné,“ uvedl.

Reklama

Doporučované