Hlavní obsah

Zeman podpořil Okamuru. Volá po občanských nepokojích a předčasných volbách

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Miloš Zeman na starším snímku.

Reklama

Bývalý prezident Miloš Zeman usiluje o sblížení Okamury s ANO. Chce, aby příští vládu sestavili Okamura s Babišem. Samotný Zeman se na středečním semináři SPD věnoval své oblíbené disciplíně: vyprávění často trapných vtipů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi

O semináře pořádané SPD, menší z dvojice opozičních stran, většinou nebývá moc velký zájem. Středeční akce pod názvem „Evropa a svět 2030 – prognózy vývoje v Evropě a ve světě do roku 2030 a vliv na prosperitu České republiky“ byla výjimkou. Sál v Poslanecké sněmovně, kde se seminář konal, byl zaplněný do posledního místa.

Důvodem byla „hvězdná sestava“ řečníků, jež přišla promluvit a podpořit Tomia Okamuru: exprezident Miloš Zeman, exministr financí Vlastimil Tlustý, konspirátor Michal Semín či levicová ekonomka Ilona Švihlíková. Z publika jejich debatu jako host sledoval lékař Jaroslav Barták, který byl ve vězení za znásilnění, vydírání a sexuální nátlak.

Brání svůj „starý dobrý svět“

Jednoduše řečeno: Byla to diskuse lidí, většinou bývalých politiků, kteří chtějí bránit svůj starý dobrý svět. Odmítají EU, měnu euro, Green Deal, Istanbulskou úmluvu na ochranu žen, manželství stejnopohlavních párů, korespondenční volbu… Zkrátka všechny ty „nebezpečné“ novoty, které přicházejí z „prohnilého“ Západu.

Lídr SPD Tomio Okamura tentokrát šel dál, než jsou jeho obvykle opakované požadavky na vystoupení Česka z EU nebo věštění konce „světovlády“ USA. Navrhoval, ke komu se má země nově přimknout.

„Je otázkou několika let, kdy se velká část zemí stane členy ekonomicko-politického uskupení BRICS, které vede Čína a Rusko. Pro nás je zásadní to, že na této straně světových zemí je nejen většina lidské populace, ale také většina světových zásob nejdůležitějších surovin. Tyto země mají levné suroviny, včetně těch energetických,“ doporučoval Okamura podřídit se autoritářským režimům za lacinější plyn a ropu.

Bývalý prezident Miloš Zeman, který se v úvodu prezentoval jako geniální prognostik, se v rozporu s názvem semináře do žádného prognózování budoucího vývoje nepouštěl. Možná to tak bylo i lepší, když se tak fatálně spletl v Rusku a Číně – aby nedošlo k dalšímu omylu.

Dokud někoho neurazí, neusne

Zeman ukázal, co umí nejlíp - pracovat s náladou publika. Takže vyprávěl své chlupaté a často trapné vtipy. Jeho příznivci, i když je slyšeli už podesáté, se vždycky spolehlivě hlasitě smáli a vestoje nadšeně tleskali. Nutno uznat, že exprezident, evidentně po překonání nejhorších zdravotních komplikací, je opět ve své někdejší formě. Když někoho neurazí, neusne.

Nečekaně tvrdě vystupoval vůči Fialově vládě, kterou ještě jako prezident jmenoval. Ministři jsou podle něho odborně nekompetentní amatéři. Kritiky pětikoaličního kabinetu dokonce vyzval k občanským nepokojům s cílem dosáhnout předčasných voleb.

Nejtvrdší byl k premiéru Petru Fialovi, jemuž zapomněl slušné zacházení z doby, kdy byl ještě jako prezident oslabený. Dnes mu vytkl původní profesi. „Mezi politologií a politikou je zhruba takový vztah jako mezi sexuologií a reálným sexem. Od sexuologa nemůžeme očekávat, že se stane Casanovou. Od politologa nemůžeme očekávat, že se stane dobrým politikem,“ zněl Zemanův laciný příměr, ovšem okamurovci šíleli nadšením.

Klíčová otázka zní, proč se bývalý prezident objevil na akci Okamurovy SPD? Miloš Zeman opustil funkci prezidenta jako poražený, s čímž se patrně nechce smířit. I když se hodně snažil, neprosadil ruské a čínské byznysové zájmy v Česku. Navíc ve sněmovních volbách v roce 2021 i v prezidentských v roce 2023 nevyhrál jím podporovaný Andrej Babiš.

Zeman chce dát dohromady SPD a ANO

Podle informací Seznam Zpráv se Miloš Zeman pořád snaží dát dohromady hnutí ANO a SPD. Občas se vidí s Andrejem Babišem i Tomio Okamurou a přesvědčuje je, že po příštích volbách by měli společně sestavit vládu. Babiš to ale zatím odmítá, protože Okamurovi nedůvěřuje.

Každopádně na středeční seminář SPD dorazil místopředseda ANO Karel Havlíček a přednesl krátký projev. V něm sice odmítl Okamurův nápad na opuštění EU, ale zároveň kritizoval Brusel za údajně naprosté selhání v ekonomické, zelené, energetické i migrační politice.

To už si ale Miloš Zeman stěžoval na svou nedoslýchavost. A nebyl by to on, aby ostatní řečníky neurazil tím, že huhňají a špatně artikulují, takže jim stejně rozumět ani nemůže.

Což ovšem platilo i obráceně. Studenti ze školní exkurze, kteří v sále sledovali debatu politických dinosaurů, patrně vůbec nerozuměli jemu.

Reklama

Doporučované