Hlavní obsah

Změny na poslední chvíli. Vládní poslanci mají připomínky k rozpočtu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr financí Zbyněk Stanjura.

Reklama

Ve Sněmovně pokračuje projednávání rozpočtu na příští rok. Nachystané jsou desítky úprav ze strany koalice i opozice, poslanci jsou proto připraveni jednat i přes půlnoc.

Článek

Návrhy na změny v plánovaném rozpočtu na příští rok mají kromě opozičních poslanců i koaliční politici, kteří navrhují přesuny v řádu stamilionů korun.

Sněmovna projednává rozpočet v druhém čtení, kdy se předkládají pozměňovací návrhy. Hlasovat se o nich bude ve třetím čtení.

U desítky návrhů, které připravila opozice, se schválení neočekává. To ale není jisté ani u všech navržených změn koaličních poslanců.

Velké přesuny v rozpočtu se každopádně neočekávají - nikdo z vládních poslanců například nenavrhuje přidat chybějící miliardy na platy učitelů nebo nepedagogických pracovníků.

O pozměňovacích návrzích jednali koaliční zástupci na chodbách Sněmovny do poslední chvíle. Dohodli se například na přesunech v rozpočtu Digitální agentury, která spadá pod Ivana Bartoše. Na platy má jít o 68 milionů víc, za cenu toho, že se sníží provozní výdaje.

Také se má přesunout 200 milionů z podpory regionálního rozvoje a cestovního ruchu na podporu dostupného bydlení. 120 milionů korun se pak má přesunout z rezervy na opravy Terezína a Josefova.

Částky v řádu milionů se mají přidávat několika neziskovým organizacím typu Československá obec legionářská nebo Památník Šoa. Sedm milionů z rezervy by mohly dostat mládežnické organizace, jako jsou skauti, pionýři, mladí hasiči nebo turistické oddíly.

Předložena bude ale i řada návrhů z pera koaličních poslanců, na kterých shoda není. Například poslankyně Eliška Olšáková (STAN) navrhuje, aby se z rezervy přesunulo 1,5 miliardy korun na podporu regionů.

Reklama

Doporučované