Hlavní obsah

Pomoc Izraele Palestincům je enormní, míní Pavel. Podle OSN ale v Gaze začíná hladomor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Anas-Mohammed, Shutterstock.com

Situace civilních obyvatel Pásma Gazy je stále složitější. Ilustrační fotografie.

Reklama

Podle českého prezidenta Petra Pavla je pomoc izraelské armády palestinským civilistům enormní. Izrael tento měsíc humanitární pomoc do Gazy mírně zvýšil. V Pásmu Gazy se ale podle OSN už objevují ohniska hladomoru.

Článek

Rozsah pomoci izraelské armády palestinským civilistům je enormní, ovšem v naprosté většině se o něm ani neví. Novinářům to v úterý v Izraeli řekl český prezident Petr Pavel.

Izraelci podle něj například do Gazy dodávají pitnou vodu. „Paradoxem je, že často opravené potrubí, které má dodat vodu palestinským civilistům, vzápětí zničí Hamás, protože prostě nechce, aby Izrael byl ten, kdo dodává humanitární pomoc. To dává jasně najevo, jaký asi je přístup Hamásu a jeho zájem,“ řekl Pavel. „Myslím, že je namístě férově posuzovat, jaká péče je poskytovaná palestinským civilistům a jak jejich zájmu slouží, nebo spíše neslouží Hamás,“ dodal.

Izrael tento měsíc humanitární pomoc do Gazy mírně zvýšil, podle organizací OSN je ale stále nedostatečná. V neděli se podle úřadu izraelského ministerstva obrany pro palestinské civilní záležitosti (COGAT) do Gazy dostalo 237 kamionů s humanitární pomocí, což bylo nejvíc za den od začátku nynější války. Podle agentur OSN je to ale stále jen „kapka v moři“. Před válkou do Gazy směřovala humanitární pomoc asi o 500 kamionech denně.

Šéf úřadu OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA Philippe Lazzarini o víkendu opět vyjádřil obavy z propuknutí hladomoru v Pásmu Gazy. Podle humanitárních pracovníků tady už ohniska hladomoru existují. Agentury OSN neobvinily přímo Izrael, ale uvedly, že dodávkám pomoci brání příliš málo otevřených hraničních přechodů z Izraele, pomalý proces prověřování zboží a nákladních vozidel směřujících do Gazy a pokračující boje.

Izrael naopak obvinil OSN a další skupiny z problémů s dodávkami pomoci a tvrdí, že se zásoby v Gaze „hromadí“. Plukovník Moše Tetro, velitel izraelské armádní jednotky odpovědné za dodávky humanitární pomoci, minulý týden uvedl, že v Gaze není nedostatek potravin a „zásoby v Gaze jsou pro nejbližší období dostatečné“.

Představitelé OSN ovšem uvedli, že ačkoli logistické problémy spojené s přesunem pomoci přes Gazu znamenají, že někdy dochází k prodlevám, jejich sklady byly o víkendu téměř prázdné, píše CNN.

Reklama

Doporučované