Hlavní obsah

Nemocnice v Pásmu Gazy zoufale volají o pomoc. Čas se jim krátí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Záběry z nemocnice ve městě Chán Júnis na jihu Pásma Gazy.Video: AP

 

Reklama

Dále omezují provoz a zavírají oddělení. Nemocnice v Pásmu Gazy se stále rychleji přibližují tomu nejhoršímu – že budou zcela bez elektřiny. Navzdory tomu tam dál denně míří stovky lidí, kteří potřebují pomoc.

Článek

„V nemocnici panuje panika… všude jsou mrtví a zranění lidé, neutečete tomu,“ říká palestinský fotoreportér Majdi Fathi, když se snažil zachytit provoz jedné z nemocnic v Pásmu Gazy. Oblast už třetí týden čelí intenzivnímu ostřelování ze strany Izraele, který se po teroristickém útoku ze 7. října snaží zlikvidovat tamní vládní hnutí Hamás.

Jeho slova v reportáži britského deníku The Guardian provázejí záběry posledních dnů z  nemocnice Al-Aksá – záběry zoufalých zdravotníků a místních, kteří nesou v náručí nebo vezou na nemocničních vozících pacienty s různě závažnými zraněními. Mezi nimi i miminka a batolata.

„Tohle je pan doktor Chalíl Al-Dakrán. Vypráví mi, že nemocnice přijímá každý den stovky zraněných nebo zabitých lidí. Nemocnice to nezvládá,“ pokračuje ve vyprávění palestinský fotoreportér, který skrze svůj objektiv přináší z nemocnice svědectví už několik dnů.

Lékař, který uvedl, že od začátku eskalace brány nemocnice neopustil, mezitím prochází mezi desítkami zraněných. Utěšuje například malého chlapce s obvázanou hlavou, kterého jemně pohladí, a při kontrole další nemocniční postele, kde spí dokonce další dva malí chlapci (také s obvázanou hlavou), kontroluje, zda jsou v pořádku.

„Počet obětí je vyšší než počet postelí, které máme v nemocnici k dispozici. Staráme se tedy o pacienty mezi postelemi, na chodbách nebo externích místech,“ uvádí dále místní lékař.

Humanitární pomoc v Pásmu Gazy

Po dvou týdnech se podařilo prolomit blokádu. Od soboty se do Pásma Gazy každý den dostal konvoj s humanitární pomocí. Dodávky kontroluje OSN a má k nim přístup i Izrael. K zásobování dvou milionů lidí ale rozhodně nestačí.

Do toho stále přijíždějí další lidé, kteří potřebují pomoc. „Ten chlapec je naživu, vezměte ho za doktorem,“ pokřikuje jeden ze zdravotníků, zatímco drží v ruce dítě. Batole má zavřené oči, jednu ruku v ústech a pláče. Jeho pleť je nepřirozeně bílá a má zranění ve tváři. Nakonec zamíří právě do péče doktora Al-Dakrána a jeho týmu, který se o chlapce snaží hned postarat.

„Lékaři dělají všechno, aby zachraňovali životy… Ne všichni ale přežijí,“ komentuje dění v nemocnici fotoreportér Fathi.

Jsou vidět její kosti

„Měl byste jít a natáčet na oddělení intenzivní péče. Máme tu malou dívku, jejíž obličej je kompletně sloupnutý,“ přibližuje Al-Dakrán osud další pacientky, když přistupuje k její posteli. Spící dívka vypadá, že ještě není ani ve věku teenagera.

„Kosti, doktore. Můžeme vidět její kosti,“ reaguje muž za kamerou při pohledu na zraněnou Palestinku. Doktor Al-Dakrán jen smířlivě přikývne.

Právě ženy, děti a starší lidé tvoří podle lékaře většinu pacientů s velmi vážnými zraněními, kteří do přeplněné nemocnice míří. Nemocnice Al-Aksá ale není jediná, která se po začátku izraelského protiútoku směřovaného na příslušníky hnutí Hamás ocitla na na pokraji katastrofy.

Foto: BBC, Seznam Zprávy

Mapa zdravotnických zařízení v Pásmu Gazy. Nemocnice Al-Ahlí je dějištěm tragického výbuchu z minulého týdne.

Krátké svědectví jednoho ze svých spolupracovníků na místě poskytla Seznam Zprávám i mezinárodní organizace Lékaři bez hranic. Zdravotní bratr Loay Harb pracuje v Gaze 15 let na klinice popálenin. Popsal, jak vezl zdravotnické pomůcky a léky do nemocnice Al-Šífa ve městě Gaza.

„Dostat se do nemocnice bylo velmi náročné. Podobně i pohybovat se uvnitř. Viděli jsme stovky lidí, jak se uvnitř ukrývají… Ti lidé si myslí, že je nemocnice bezpečné místo, ale bezpečné místo neexistuje. Většina lidí tu má velmi kritická zranění… Jsou tu pacienti, kteří potřebují operace a leží na zemi kvůli velkému počtu lidí v nemocnici,“ uvedl Harb.

Na kliniku, kde pracuje, se dostává stále více popálených pacientů. „Stále přijímáme nějaké pacienty s popáleninami. Já jim připravuji obvazy. Je pro ně ale těžké se vrátit (na kontrolu, pozn. red.), takže pro ně připravuji sady a ukazuji jim, jak se mohou obvázat sami. To je aspoň něco, s čím můžu jako zdravotní bratr pomoci,“ říká dále.

V nelidských podmínkách přežívá i on sám s rodinou. „V tuto chvíli nemáme žádnou pitnou vodu. Voda, kterou máme, je znečištěná a není bezpečné ji pít. Nemáme palivo, díky kterému bychom mohli načerpat vodu ze studen… Žádné bezpečí, žádný chleba, žádná voda ani elektřina od začátku (eskalace) války až doteď.“

Ztraceni bez paliva

Situace v nemocnicích v Pásmu Gazy se tak nadále zhoršuje. Místní zdravotníci a humanitární pracovníci upozorňují, že jakmile dojde v nemocnicích palivo, bude to znamenat pro mnoho pacientů konec.

Reportér britské veřejnoprávní stanice BBC v Gaze Rushdu Abualouf ve středu dopoledne uvedl, že tamní nemocnice kvůli chybějícímu palivu postupně uzavírají všechna oddělení kromě pohotovosti.

„Většina ostatních oddělení v nemocnici je zavřená, protože (nemocnice) chtějí minimalizovat množství spotřebovaného paliva… Soustředí se jen na záchranu životů,“ vysvětlil novinář.

Zásoby paliva také dramaticky docházejí největšímu poskytovateli humanitární pomoci na místě, Světové zdravotnické organizaci (WHO). Ve středu ráno uvedla, že jí bez potřebných zásob dojdou už v noci.

„Máme v terénu v Gaze týmy a od nich víme že je dostupnost paliva omezená… Všechny nemocnice, se kterými spolupracujeme, udržují generátory na minimální úrovni, pouze na operace zachraňující životy,“ uvedl Richard Peeperkorn z WHO.

Další svědectví z nemocnic

Snaží se zachraňovat stovky zraněných po ostřelování Izraelem a poskytnout péči chronicky nemocným. Pokud ale zdravotníci v Gaze v horizontu hodin nebo dnů zůstanou bez pomoci a základních zdrojů, nemocnice se stanou „hřbitovy“.

Podobné prohlášení vydal v úterý večer i Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA). Tvrdí, že zásoby paliva, „kvůli jehož nedostatku budou muset přerušit operace a dodávky humanitární pomoc potřebným“, mu dojdou ve středu večer. Izrael organizacím OSN doporučil, aby se obrátily na Hamás, který podle něj palivo zadržuje.

Na možné odložení operací v blízké době se připravuje podle BBC i personál největšího zdravotnického centra v jižní části Pásma Gazy, nemocnice Násir. Záběry z ní si můžete prohlédnout v úvodním videu.

„Představte si nemocnici s pěti až 15 tisíci civilních uprchlíků, přeplněnou pacienty, kteří potřebují chirurgickou péči, a pak zhasnou světla. Myslím, že si dokážete představit, jak je to obtížné,“ snažil se přiblížit situaci svých kolegů z Gazy Mads Gilbert z Norského výboru pro pomoc NORWAC.

Vyčerpaní zdravotníci z Gazy popisují podle něj „děsivé scény“, mluví například o ženách, které kvůli stresu předčasně rodí. Nemocniční přístroje (ventilátory, monitory, infuzní pumpy a novorozenecké inkubátory), které by jindy zachraňovaly lidské životy, jsou podle něj na mnoha odděleních už teď mimo provoz.

Pobočka WHO pro okupovaná palestinská teritoria ve středu informovala, že od 7. října zdokumentovala jen v Pásmu Gazy 75 útoků na zdravotnická zařízení. Dohromady při nich zemřelo 491 lidí včetně 16 zdravotníků a 372 včetně 30 zdravotníků utrpělo zranění.

Izrael ale dlouhodobě obviňuje Hamás, že své základny umisťuje i do blízkosti míst s kritickou infrastrukturou, aby se tak kryl před leteckými útoky ze strany židovského státu.

Reklama

Doporučované