Hlavní obsah

Farský i přes vlnu kritiky odletěl do USA na stáž

Foto: ČTK

Farský v pondělí oznámil, že bude půl roku na stáži na univerzitě v Oregonu, neboť Fulbrightova komise podpořila jeho projekt.

Reklama

aktualizováno •

Mluvčí hnutí STAN potvrdila, že poslanec Jan Farský odjel na studijní pobyt v USA. Stáž má trvat půl roku a stala se terčem kritiky opozice i části vládní koalice. Cestu v neděli zkritizoval i prezident Miloš Zeman.

Článek

Poslanec STAN Jan Farský přes kritiku opozice i koaličních partnerů odletěl na stipendijní pobyt do Spojených států. Mluvčí hnutí Sára Beránková to v neděli potvrdila na dotaz agentury ČTK. Poslanec chtěl původně do USA odcestovat už ve čtvrtek, kvůli průtahům se sněmovním projednáváním důvěry vládě cestu odložil.

„Měl (Farský) letět včera (v sobou) večer, ale jestli odletěl, to skutečně nevím,“ uvedla dnes místopředsedkyně STAN Věra Kovářová v diskuzním pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News. Mluvčí hnutí následně na žádost o potvrzení této informace ČTK řekla, že Farský skutečně do Spojených států odcestoval.

Jeho cesta se stala terčem kritiky nejen opozice, ale i koaličních partnerů. Například podle lídra vládních lidovců Mariana Jurečky měl Farský řešit svůj studijní pobyt ve Spojených státech jinak. „Toto si politik dovolit nemá. Já bych se touto cestou nevydal,“ řekl v televizní Partii na Primě.

„Myslím si, že politik, který kandiduje, do toho musí jít naplno. Chápu i rovinu, že mu to má přinést osobnostní rozvoj a že to může znamenat i zkušenosti pro stranu. S těmi, kteří to vnímají kriticky, ale souhlasím,“ řekl Jurečka. Zároveň uvedl, že kdyby mu takový záměr oznámil kolega z lidoveckého poslaneckého klubu, tak by mu cestu důrazně nedoporučil.

Farského stáž chtějí chtěli řešit také Piráti, kteří se Starosty utvořili předvolební koalici. „Nepovažuju to za vyřešenou věc. Ačkoli je to osobní rozhodnutí Jana Farského a STAN, tak to vnímám velmi negativně. Chci o tom stále jednat,“ sdělil lídr Pirátů Ivan Bartoš v pořadu ČT Otázky Václava Moravce ještě před oznámením, že Farský je již na cestě do USA.

Cestu komentoval i prezident republiky. „Je to nesporně podvod na voličích. A doplnil bych, že je to hloupý podvod na voličích. A to je ten, který snadno prohlédnete,“ řekl Miloš Zeman v neděli ve vysílání rádia Frekvence 1.

Farský v pondělí řekl, že stáž konzultoval s předsedou STAN Vítem Rakušanem i premiérem Petrem Fialou (ODS). „Jsem rád, že mě oba v mém dalším osobním i profesním růstu podpořili,“ uvedl.

Porušení koaliční smlouvy s Piráty?

Bartoš se o záměru Farského dozvěděl z twitteru. Koaliční smlouva Pirátů a Starostů přitom jasně deklaruje, že se mají poslanci oprostit od dalších aktivit včetně studia tak, aby měli na výkon mandátu dostatek času. „Naše koaliční smlouva dál platí. Samozřejmě jsou mechanismy v případě, že dojde k vybočení z tohoto smluvního standardu,“ doplnil Bartoš. Podle něj by si měl Farský vybrat, jestli dá přednost studiu, nebo studijní stáži.

Pan poslanec Farský mě jako předsedu jedné z koaličních stran před časem informoval o svém úmyslu a ujistil mě o tom, že na všechna důležitá hlasování bude přítomen.
Petr Fiala (ODS), premiér ČR

Smířlivější byl v úterý premiér a předseda ODS Petr Fiala, s nímž Farský stáž konzultoval. „Pan poslanec Farský mě jako předsedu jedné z koaličních stran před časem informoval o svém úmyslu a ujistil mě o tom, že na všechna důležitá hlasování bude přítomen,“ uvedl premiér.

Poslanec v pondělí oznámil na twitteru, že bude půl roku na stáži na univerzitě v americkém Oregonu, neboť Fulbrightova komise podpořila jeho projekt a získal prestižní stipendium. Vzdal se poslaneckého platu a přislíbil, že i ze stáže se případně vrátí na klíčová sněmovní hlasování. Zejména opoziční politici obviňovali Farského mimo jiné z pohrdání voliči, i podle představitelů vládních stran bylo Farského rozhodnutí špatné.

Reklama

Doporučované