Hlavní obsah

Případů černého kašle rychle přibývá. Nejvíce v jižních Čechách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Suchawalun Sukjit, Shutterstock.com

Černý kašel se šíří mezi dětmi a středoškoláky na školách.

Reklama

Od začátku roku laboratoře v Česku zaznamenaly přes 600 případů černého kašle. Nejvíce jich je v jižních Čechách a na Vysočině, zjistila ČT. Podle odhadů epidemiologů jich může být 4000 za rok.

Článek

Web ČT24 informoval, že od začátku roku laboratoře potvrdily 630 případů černého kašle. Za necelé dva měsíce letošního roku na jihu Čech zaznamenaly třikrát více případů onemocnění než za celý minulý rok. Nejvíce zasaženou skupinou jsou děti a středoškoláci.

Podle odhadů epidemiologů jich může být 4000 za rok, citovala dnes ČTK Státní zdravotní ústav. Typickým příznakem je dávivý kašel, přičemž záchvaty mohou přetrvávat několik dní, nákaza je nebezpečná hlavně pro neočkované děti nebo seniory.

Situace se v Česku zhoršila na přelomu ledna a února. Jenom na jihu Čech za minulý týden přibylo 38 případů, informovala ČT24. Z celkového počtu případů na jižní Čechy spadá 100 nakažených. Velké množství případů od začátku roku zaznamenal také Kraj Vysočina, kde se doposud vyskytlo 92 případů.

Hygienici doporučují školám, kde se z velké části černý kašel šíří, aby přijaly nezbytná opatření, která zamezí šíření, jako je časté větrání, neslučování tříd a dodržování hygienických zásad.

Těžkému průběhu onemocnění brání hlavně očkování dětí. Nejohroženější skupinou jsou malé děti a především novorozenci, kteří se často nakazí od dospělých ve svém okolí. V mnoha případech se stane, že rodiče podcení situaci tím, že se spoléhají na proočkovanost populace. Proočkovanost ale v současné době klesá, popsala situaci primářka dětského oddělení Nemocnice Havlíčkův Brod Magdalena Chvílová Weberová.

Reklama

Doporučované