Hlavní obsah

Proč se bát neziskovky, která útočí na majetek? Pocítí to obce, říká právník

Foto: Web Ruce pro pomoc, Shutterstock.com

Neziskovka Ruce pro pomoc se domáhá majetku v několika stovkách katastrálních území.

Reklama

Expert na realitní právo Vojtěch Křikava vysvětluje, co může způsobit akce neziskové společnosti Ruce pro pomoc, která si nárokuje nemovitosti, jež v katastru nemají zapsaného vlastníka.

Článek

Pražská obecně prospěšná společnost Ruce pro pomoc zaskočila mnohé majitele nemovitostí. Po celé republice se domáhá stovek domů a pozemků, u nichž nejsou v katastru dostatečně identifikováni vlastníci.

Převzetí těchto nemovitostí od Nového roku avizoval stát, avšak, jak už informovaly Seznam Zprávy, o vklad domů a parcel usilují Ruce pro pomoc a také advokátní koncipient Michal Krajčírovič.

Podle advokáta Vojtěcha Křikavy, který se zabývá právními vztahy k nemovitostem, může jejich akce ublížit hlavně obcím. Expert však nevěří, že by neziskovka a koncipient mohli se svými návrhy na katastru uspět.

Tušíte, o co těm lidem vlastně jde?

Zatím nevím, protože nemáme přístup k dokumentům, které slouží jako podkladové listiny pro katastr. Kdybychom aspoň v jednom případě ty listiny měli, byli bychom chytřejší. Nicméně z dostupných informací vyplývá, že patrně půjde o jednostranné prohlášení o zabrání věci bez vlastníka.

Co to znamená pro katastrální úřady?

Myslím, že to v první řadě znamená obrovský nápor na administrativní práci. A i když bude výsledek takový, že ten vklad povolen nebude – což všichni předpokládáme –, je to nezanedbatelný náklad. Úřady totiž musely všechna navržená řízení zahájit, což je první věc, zároveň u každého vyzvat k úhradě správního poplatku.

Šéf neziskovky rezignoval

Zdeněk Pala, který je nadále v rejstříku veden jako předseda správní rady a zakladatel neziskové organizace Ruce pro pomoc, rezignoval.

Napsal to redakci Seznam Zpráv s tím, že své rozhodnutí členům správní a dozorčí rady oznámil ještě v lednu. Všechny dotazy na činnost mají být nyní směřovány na nedávno ustanoveného ředitele Štěpána Šmejkala, což je podnikatel z Mostu.

Redakce se zajímala i o důvody rezignace. Pala – jinak též manažer ve firmě GE Aviation Czech – neskrývá, že to souvisí s aktuální akcí kolem nemovitostí bez vlastníka.

„Moje pozice v obecně prospěšné společnosti byla spojena s cílem podporovat sociální bydlení, což je mi velmi blízké téma. Vývoj, který nastal na konci prosince a v lednu, byl založen na komplexní právní konstrukci, jejíž obhajoba si vyžádá značné finance a dlouhý čas. Zároveň vyvolá spoustu emocí a kontroverzí. Proto ona rezignace,“ napsal Seznam Zprávám bez dalších podrobností Zdeněk Pala.

O kolik jde peněz?

Každý návrh na vklad, ať už dáváte návrh vlastnického práva, nebo třeba zástavního práva, znamená správní poplatek 2000 Kč. Tedy každé to řízení, které Ruce pro pomoc iniciovaly, stojí na začátku 2000 Kč a vzhledem k tomu množství by to znamenalo i nemalou finanční zátěž ze strany navrhovatele. Já bych se osobně nedivil, kdyby poplatek zatím zaplatil třeba jen v jednom nebo ve dvou řízeních a čekal, jak to dopadne. A až potom by případně platil i v těch ostatních. Ale nevím, jak navrhovatel uvažuje.

Jak jsme zjistili, takto akce se může dotknout třeba chatařů, kteří neměli vlastnictví užívaného rekreačního objektu zapsáno v katastru a potřebovali by to narovnat. Ale také třeba obcí. Koho nejvíce postihne?

Já myslím, že největší problém z toho mohou mít v současné době právě obce, protože tu byl záměr, že nemovitosti s nedostatečně identifikovaným vlastníkem připadnou státu a poté by mohly být převedeny právě na obce. Teď sám nevím, zda úplatně, či bezúplatně.

Každopádně by se tím vyřešila spousta zablokovaných situací, kdy třeba obec potřebuje postavit školku či obchvat, ale šlo to přes pozemky, které neměly identifikovaného vlastníka. A obce už dlouho čekají s nadějí, až tenhle transfer proběhne a mohlo by se začít stavět. A teď jsou v problému, protože touto situací se to zase všechno odsouvá.

Kdyby ty vklady byly skutečně povolené, jsou na tom obce úplně špatně, ale pořád si myslím, že ten vklad povolen nebude, nicméně tím administrativním procesem se to na několik měsíců zablokuje.

Tisíce pozemků a staveb přechází na stát

  • V katastru nemovitostí bylo k 1. říjnu loňského roku evidováno celkem 115 779 „nedostatečně identifikovaných osob“, na které bylo zapsáno 328 532 položek.
  • Jak sdělil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, reálně se jedná o 139 752 pozemků a 2322 staveb. Jde o to, že jednu nemovitost může spoluvlastnit více nedostatečně identifikovaných vlastníků a stejně tak jeden neidentifikovaný vlastník může být majitelem vícero nemovitostí.
  • Nemovitosti, které nemají po 1. lednu 2024 správně zapsaného vlastníka, přecházejí na stát.
  • Na konci loňského roku totiž skončila desetiletá lhůta stanovená občanským zákoníkem, během níž se mohli vlastníci nemovitostí přihlásit o svá práva.
  • V převážné většině případů s nedostatečně identifikovanými vlastníky se jedná o již nežijící osoby, jejichž majetek neprošel dědickým řízením.

Katastr návrh na vklad může zamítnout, ale určitě ti navrhovatelé mají v ruce ještě nějaké opravné prostředky, nebo ne?

Mohou podat žalobu. Potom by to rozhodoval soud, ale to už si neumím moc představit. Pokud by to totiž katastr zamítl, v podstatě nedává smysl pokračovat, protože tam bude určitě precizní právní stanovisko, proč to bylo zamítnuto. A pro navrhovatele by to znamenalo další velký náklad, ať už na právníky, nebo na nějakou činnost s tím spojenou.

Ale co když jsou ti lidé odhodlaní někomu škodit a ustoupit jen v případě, že za to dostanou zaplaceno?

Je těžké odhadnout jejich motivaci. Otázka je, jak moc jsou si jistí ve své právní argumentaci, pokud mají nějakou teorii a o něco ji opírají, že skutečně na to mají nárok. Samozřejmě je možné všechno. Třeba jsou ochotní jít až k těm soudům, a tím pádem ty nemovitosti dlouhodobě blokovat, ale já si to opravdu představit neumím.

Reklama

Doporučované