Hlavní obsah

Protest zemědělců končí, traktory míří domů. Policie musela zasahovat

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Protesty zemědělců v Praze.

Reklama

aktualizováno •

Letošní třetí protest zemědělců končí. Tisíce farmářů neuklidnila ani slova ministra zemědělství, slibů mají podle svých slov dost. Policie řešila srážku traktoru s vozem i hnůj na kolejích.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi

„Díky, že jste dorazili. A ukázali vládě, jak voní zemědělství,“ řekl na úvod polední demonstrace před sídlem vlády šéf Zemědělského svazu Martin Pýcha v narážce na vysypaný hnůj, který musela řešit policie a který zastavil tramvaje.

Protest ale nezačal v poledne před Strakovkou, už kolem páté hodiny ranní se první zemědělci sjeli do dvora zemědělského podniku Zdeňka Moce ve Starém Vestci u Prahy. Statek byl jedním z několika seřadišť, odkud se stroje rozjely do Prahy. Popíjeli kávu, kouřili, ve skupinkách debatovali. Před šestou tu už bylo asi 80 farmářů s traktory ověšenými českými vlajkami a transparenty. Kolona se pomalu vydala do Prahy.

Řidiči dostali instrukce: nedělat nepořádek, nevystupovat z traktorů, protest musí být poklidný. Traktory se později během dopoledne od Strakovy akademie přesunuly na Letnou, tam zaparkovaly a zemědělci se shlukli před Úřadem vlády. Někteří si postěžovali, že se mezi ně vmísili proruští aktivisté. A že je potřeba se proti nim vymezit.

S ministerstvem, potažmo vládou, zemědělci nenašli společnou řeč. Jakoby mluvili úplně jiným jazykem. „Výborný, hrobař zemědělství v Česku,“ hlásá jeden z transparentů. Část zemědělců, s nimiž se redakce bavila, si uvědomuje, že problémy nelze řešit hned a závisí i na složitých dohodách v rámci EU, ale neskrývají svou frustraci.

„Odhadem třetina zemědělců bude za loňský rok ve ztrátě,“ říká Milan Soukup z Podniku Agrojilm, který hospodaří na 500 hektarech v Podkrkonoší. I jemu došla trpělivost a tvrdí, že sliby už nestačí. Akutně je potřeba řešit levné dovozy ze třetích zemí. Podobný názor má řada jeho kolegů.

Požadavky zemědělců se zhmotnily do hesel transparentů: Chceme rovné podmínky.“ „České potraviny pro občany ČR.“ „Neberte nám práci!“ „Zemědělství je jen jedno.“ a „České zemědělství zhatí, politici naši zlatí.“ Častá jsou hesla, namířená proti zelené dohodě.

„Nechceme nic blokovat, uzavírat, naštvat lidi. Ale musíme něco udělat, abychom zachovali tvář,“ nechal se slyšet Luboš Pokorný, jeden z organizátorů protestu a předseda okresní Agrární komory Nymburk.

Jan Doležal, prezident Agrární komory ČR, která ve spolupráci se Zemědělským svazem akci organizuje, kritizuje porušení slibu nezvyšování daní a dovozy komodit, které „na trh vůbec nepatří“. Skanduje se „Máme toho dost“.

Zemědělských strojů je v Praze odhadem 700, demonstrantů na 3500.

Slova se na demonstraci ujal i ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), který se nečekaně objevil na pódiu. Jal se vysvětlovat, co už pro farmáře udělal. Jmenoval snižování byrokracie i navyšování dotací pro letošní rok. „My rok 2024 nepřežijem!“ ozývá se z davu, který skanduje „kecy, kecy“.

Foto: Filip Horáček

Ministr Výborný na demonstraci.

„Přidali jsme 550 milionů národních dotací,“ pokračuje ministr. „To je dobré tak pro včelaře,“ křičí zemědělec z davu.

Vystoupil také Jiří Milek, předseda Iniciativy zemědělských a potravinářských podniků, šéf podniku Úsovsko a exministr: „Pokud se nepomůže středním a velkým (zemědělským podnikům, pozn. red.), za pár let tady už nebudou.“

Na pódiu se objevil Jaroslav Lád, šéf ZD Ostaš, jedna z hlavních tváří prvního pražského protestu 19. února. „Co je náš největší problém? Máme plné sýpky neprodaného obilí, už tam jsou mnohdy brouci a za chvíli máme žně,“ říká.

Protesty zemědělců v Praze.Video: Filip Horáček

„Asi nejvíc mi vadí byrokracie. Neférové podmínky, které nejsou stejné všude v Evropské unii,“ řekl pro SZ Byznys už ráno zemědělec z podniku od Nymburka. „Jméno vám raději neřeknu,“ dodal. Firma má 1500 hektarů, dělá jen rostlinnou výrobu. „Kvůli Evropské unii se živočišná dělat nedá,“ tvrdí.

Asociace soukromého zemědělství protesty odsoudila: „Pravým cílem byla a je pouze snaha o další veřejné peníze na vybrané typy těch největších podniků a že skutečně jde o boj proti vládě,“ uvedl předseda Jaroslav Šebek. Před budovou vlády však protestují i někteří členové této asociace, nejde rozhodně jen o stávku největších skupin.

+26

„Pod tlakem není vláda, ale vy. Už nemáme kam ustupovat, dva roky slyšíme jen sliby,“ burcuje dav Pýcha.

Příjezd techniky brzy začal komplikovat dopravu v hlavním městě. Podle Pražské integrované dopravy se příměstská doprava musela potýkat se zpožděním. Podle ČTK protestní akce zkomplikovala i příjezd sanitky do Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM), která musela směrem do centra celou kolonu objíždět. V době protestu jich přijíždělo do IKEM šest, většinou ale čekat nemusely.

Celá akce se neobešla ani bez zásahu policie. Na nábřeží Edvarda Beneše jeden ze zemědělců vysypal zmíněný hnůj, čímž zastavil městskou hromadnou dopravu. Ministr Výborný k incidentu na sociální síti X uvedl: „Právo kohokoliv na protest respektuji a jsem připravený vyrazit férově diskutovat mezi zemědělce. Poctivý přístup očekávám i od pořadatelů, kteří slíbili nezablokovat dopravu v Praze včetně MHD. Hnůj vysypaný na tramvajové koleje za takový přístup zrovna nepovažuji.“

Právě kvůli tomuto incidentu policisté zadrželi řidiče, který hnůj vysypal a je podle nich podezřelý z několika přestupků.

„Plánované to nebylo. Ukazuje to frustraci zemědělců. Tito ale nejsou členy našich organizací, fungují mimo a mají pocit, že čas na jednání skončil. My se snažíme neustále jednat,“ řekl k události Pýcha. Naznačil, že za vysypáním hnoje stojí zemědělci, kteří se hlásili k prvním radikálnějším protestům v Praze z 19. února.

Policie musela reagovat ještě několikrát. Před Úřadem vlády zajistila jednoho muže, který se snažil přelézt plot. Později se také v Letenském tunelu stala nehoda, když se traktor v protisměru čelně střetl s osobním vozidlem. Jeden člověk z osobního auta je zraněný.

Slibem nezarmoutíš, stěžují si zemědělci

Zemědělci vyrazili do Prahy, přestože ministr Výborný v pátek po složitých koaličních jednáních představil sadu opatření, která do sektoru dá víc peněz. Na dotacích by měli dostat 1,5 miliardy korun navíc a další dvě miliardy v příštím roce jinou formou pomoci. Výborný slíbil také snížení byrokracie. Farmáři se bojí, že zůstane jen u slibů, a chtějí to „černé na bílém“.

„Jaké sliby? Například v roce 2022 Marian Jurečka slíbil slevy na sociálních odvodech za zaměstnance. Požadavek smetla ze stolu nejen vláda, ale i Evropská komise. Za své vzal také slib nekrácení národních dotací,“ říká Pýcha. Výborný na to na podiu opáčil, že on sám tento slib nedal, ale zemědělci se mu vysmáli, protože Jurečka je předsedou lidovců.

Farmáři chtějí letos už třetí demonstrací v tuzemsku a druhou v Praze zatlačit na vládu, aby zlepšila podmínky pro podnikání v oboru, dala do oboru víc peněz, snížila nesnesitelnou byrokracii nebo zamezila dovozům ze třetích zemí. Z několika prohlášení ve čtvrtek vyplynulo, že se chystají další protesty.

„Čekal jsem trochu víc. Například, že stát spustí podporu zaměstnanosti už letos a že se sníží daň z nemovitostí, která vzrostla významně,“ vyjmenoval Pokorný, proč mu nabídka vlády přijde nedostatečná.

Úlevy na sociálním pojištění nakonec nebudou, oznámil ve středu ministr v dopise zemědělcům. Neprošlo to přes Evropskou komisi. Dvě miliardy korun navíc v roce 2024 prý stát nalije do sektoru jinou formou. Se snížením daně z nemovitosti vláda nesouhlasí. Z hektaru platí zemědělci navíc zhruba 800 korun.

+1

„Největší problém je byrokracie. Už nejsme farmáři, sedíme v kancelářích, vyplňujeme tabulky. Každý pozemek má jiný management pěstování, to je šílené,“ líčí Pokorný a vypíchl další bod, který vadí také mnoha jeho kolegům. „Druhá věc je dovoz ze třetích zemí. Neříkám, Ukrajinu chci podporovat. Ale nemělo by sem jít ruské, běloruské a jiné zboží vypěstované za jiných podmínek, než máme my,“ řekl.

Reklama

Doporučované