Hlavní obsah

Hasíme požár, ale nepůjde to hned, říká ministr k protestům zemědělců

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr zemědělství Marek Výborný.

Reklama

Protesty, na které se nabaluje také dezinformační scéna, mohou poškodit obraz zemědělství v očích veřejnosti, obává se ministr Marek Výborný (KDU-ČSL). Problémy českých zemědělců ale uznává.

Článek

Část nespokojených zemědělců se před Ministerstvem zemědělství mísila v davu, který vládu vyzval k demisi. Ministr Marek Výborný připouští, že zemědělství je nemocný pacient. Říká, že problémy řeší, ale výsledky nebudou hned. A také, že nikdo z organizátorů dnešních protestů ho před protesty neoslovil s tím, že chce problémy věcně řešit.

„Když jsem se zeptal protestujících před ministerstvem, kdo je farmář, nezvedla se ani ruka. Lidé mohou protestovat, ale zcela se to pak míjí s naším společným zájmem,“ řekl v rozhovoru pro SZ Byznys.

Od zemědělců jste převzal ultimátum na rychlé odstoupení od Zelené dohody pro Evropu, ale dav volal po demisi vlády. Co si z protestů odnášíte?

Na volání po odstoupení vlády má každý právo, ale se situací v zemědělství to nemá moc společného. Odnáším si z toho pozitivní věci. Třikrát jsem během dopoledne hovořil se zástupci zemědělců a jejich problémy nezpochybňuji, přestože mi neřekli nic nového.

Jaké mají problémy?

Jejich problémy začínají přemírou byrokracie, administrativy a rostoucím počtem kontrol a hlášení. Důvody jsou na evropské, ale i národní úrovni. Tady jsme na jedné lodi. Snažím se věci měnit, ale nejde to ze dne na den. Vedeme také debatu o změnách podpor a společné zemědělské politiky. Na druhou stranu když jsem se zeptal protestujících před ministerstvem, kdo je farmář, nezvedla se ani ruka. Lidé mohou protestovat, ale zcela se to pak míjí s naším společným zájmem.

Na protesty se nabalují různé skupiny spjaté s antisystémovou politikou a dezinformační scénou. Premiér Petr Fiala mluvil o napojení některých aktérů na Kreml. Poškodí to pověst zemědělců a zemědělství?

Bohužel jste uhodil hřebíček na hlavičku. Toto mě mrzí ze všeho nejvíc. Půl roku se snažím se zemědělci zlepšovat pověst celého sektoru, ale průběh dnešního protestu obraz zemědělství nezlepší. Těžko se potom lidem vysvětluje, že většina zemědělců v České republice nemá s dnešním protestem nic společného.

Proč má zemědělství tak nízký kredit?

Platí to už dlouhodobě. Souvisí to s kolektivizací venkova v roce 1952, kdy vznikla jednotná zemědělská družstva, vzala se sedlákům půda na venkově a zpřetrhaly se historické vazby. Po roce 1989 se na to bohužel nepodařilo navázat. Dnes máme v Evropě unikátní zemědělský sektor. Průměrná velikost farmy je v Evropské unii 17 hektarů, ale my se pohybujeme kolem 115 hektarů. Zemědělství se roztříštilo na malé, střední a velké farmy, které zastupují stavovské organizace s jinými zájmy. Malí se nedohodnou s velkými. Image zemědělství to neprospívá.

Organizátoři protestů se cítí uraženi, protože jste s nimi prý odmítl jednat. Pokusil se vás Zdeněk Jandejsek (holding Rabbit CZ), Jaroslav Lád (předseda ZD Ostaš) nebo někdo jiný před dneškem kontaktovat a problémy řešit?

Ne. Abych byl přesný, pan Jandejsek mě před dnešní akcí nijak nekontaktoval. S odborářským předákem Bohumírem Dufkem jsem jednal před deseti dny na ministerstvu, protože je členem tripartity. Tehdy se ani slovem nezmínil, že bude v čele protestů. S panem Ládem jsem se potkal při projednávání petice na veřejném slyšení v Poslanecké sněmovně.

Zazněl dnes nějaký požadavek, kterému budete věnovat pozornost?

Dostal jsem nepodepsaný dopis od Jana Veleby (bývalý prezident Agrární komory a senátor, dlouho aktivní v partaji Strana práv občanů Zemanovci, pozn. red.), s nímž se seznámíme a řádně na něj odpovíme jako na každou korespondenci.

Myslíte dopis s požadavkem, aby vláda rychle odstoupila od Zelené dohody?

Ano, točí se kolem požadavku na odstoupení od Green Dealu. To je nereálné. Zelenou dohodu musíme dostat do reálných obrysů toho, co si Evropa může dovolit, aby zůstala konkurenceschopná vůči zbytku světa a soběstačná v zemědělství. Na to se chceme zaměřit. Některé kroky už Evropská komise navrhla. Já chci stejné postavení pro naše zemědělce, jako mají jinde v Evropě. Opravdu to není o tom, že bychom měli rezignovat na péči o krajinu a půdu. Věřím, že každý zemědělec chce svou půdu předat svým nástupcům a vnoučatům. Je důležité, aby měli vůbec co předat.

Sám jste řekl, že zemědělství musí zůstat konkurenceschopné. Zemědělci si často stěžují na problémy dovozu zemědělských komodit a potravin ze třetích zemí včetně Ukrajiny (obilí, cukr). Někteří tvrdí, že mají na skladech neprodanou úrodu, že se hroutí ceny… Má to v blízké době řešení?

Situace není tak vyhrocená, jak se občas uvádí. Ale problém to je, a to nejen v ČR. Na každém jednání Rady ministrů mluvím o tom, abychom dohlédli na funkčnost koridorů solidarity a produkci z Ukrajiny nasměrovali do severní Afriky a na Blízký východ, kam patří. Nedaří se to a to je velký problém. Ani rozumní zemědělci nezpochybňují, že je potřeba Ukrajině pomáhat, ale nesmí to být tak, že část ukrajinské produkce zůstane v Evropě, protože to má negativní dopady na ceny.

Pokud máme liberalizované tržní prostředí s kýmkoliv mimo EU, musí podmínky dodržovat všichni včetně zemí Mercosuru (jihoamerické sdružení volného obchodu, pozn. red.). Třeba pravidla pro výkrm drůbeže v EU musí platit pro všechny, kdo dovážejí do Evropy.

Když říkáte, že situace není tak vyhrocená, myslíte tím, že objemy dovozů do Evropy z Ukrajiny jsou malé na to, aby trh poškozovaly?

Objemy dovážené do České republiky nejsou významné. V ČR je roční spotřeba pět milionů tun obilí a roční produkce osm milionů tun. Ve chvíli, kdy sem dovezete řádově desítky tisíc tun, není to moc. Ale tři miliony tun obilí musíme exportovat a tady vzniká problém. Musíme se proto soustředit na to, aby se obilí dostalo ven z Evropy. Nepomáhá nám ani to, že nemáme silnou živočišnou výrobu a přebytky nemáme kde skrmit. Ale není pravda, že bychom nevyváželi, jak občas slýchám. Ověřoval jsem si to. Nasmlouvané kontrakty do Německa běží dál. Zhoršily se však možnosti exportu do Polska.

Kdo je viníkem této situace? Předseda Pirátů Ivan Bartoš v pondělí na síti X ukázal na evropského komisaře Janusze Wojciechowského, který prý nenaslouchal problémům zemědělců. Předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha v rozhovoru pro Seznam Zprávy nedávno vysvětlil, že Brusel problémy přehlíží a o důležitých otázkách se rozhodovalo často od stolu, bez jakýchkoliv dopadových studií.

Je pravda, že komisař Wojciechowski nepatří k nejsilnějším členům Evropské komise. Určitě se to negativně promítlo do stavu celého agrárního sektoru v ČR. Na druhou stranu dohodu o Green Dealu za Českou republiku podepisovala vláda Andreje Babiše. Snažíme se hasit požár, který nastal v oblasti zemědělství, ale i dopravy. Vede se debata o spalovacích motorech. Na druhou stranu víme, že pro příští generace nutně potřebujeme zdravé životní prostředí. Na půdě musíme hospodařit zodpovědně, ale je to o tom nastavit reálné mantinely pro Zelenou dohodu. Musíme k tomu přistoupit se selským rozumem. Neměli bychom mít přehnané ambice. Musíme chránit životní prostředí, ale Evropa musí zůstat konkurenceschopná. Je to o přiměřenosti.

Reklama

Doporučované