Hlavní obsah

Do Prahy přijede v pondělí až tisíc traktorů. Kde hrozí zácpy?

Foto: Shutterstock.com

Traktory protestujících zemědělců v centru Bruselu.

Reklama

aktualizováno •

Zemědělci se chystají na pondělní protest. Do Prahy vyrazí po šesti trasách, upozornit chtějí na problémy tuzemského zemědělství i projevit nesouhlas s politikou EU. Na jejich příjezd se připravují České dráhy i policie.

Článek

V pondělí má do Prahy dorazit až tisícovka traktorů. Zemědělská technika přijede v rámci protestní akce, kterou svolává Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů. Jejich cílem je podle organizátorů upozornit na problémy, kterým čelí české zemědělství včetně systému dotací v EU, a vyzvat vládu, aby přehodnotila svůj postoj k Zelené dohodě.

Ministr zemědělství Marek Výborny dnes v debatě televize Prima uvedl, že v rámci podpory zvažuje ulevit zemědělcům tím, že by se nedanily dotace. Daň je podle ministra v EU výjimkou, kterou uplatňují pouze Česko a Slovensko.

Návrh podpořil i místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček.

„Účastníci mají v plánu při pondělní jízdě zemědělské techniky, v brzkých ranních hodinách, zablokovat magistrálu v obou směrech před Ministerstvem zemědělství ČR a v širokém okolí. Z tohoto důvodu upozorňujeme řidiče na možné výrazné dopravní komplikace, které způsobí problémy nejen v Praze, ale také na příjezdech do metropole a v přilehlých lokalitách,“ uvádí Policie České republiky na svých stránkách.

„V případě demonstrace na Malostranském náměstí a jeho neprůjezdnosti bude DPP připraven odklonit tramvajové linky č. 12, 15, 20, 22 a 23 přes Staroměstskou, autobusová linka č. 194 bude zkrácena dle situace. V případě zablokování prostoru před Úřadem Vlády ČR bude DPP připraven odklonit tramvajovou linku č. 15 přes Právnickou fakultu, uvedla na dotaz SZ Byznys mluvčí pražského dopravního podniku Aneta Řehková.

Zemědělci v traktorech se do metropole začnou sjíždět od 7:30 ze směrů od Českých Budějovic, od Strakonic, Lovosic, Slaného, Lovosic a Hradce Králové. Shromažďovat se budou před Ministerstvem zemědělství na Těšnově a parkovat na nábřeží směrem k Malostranskému náměstí, kam se odpoledne vydají protestovat. (dále v textu je mapa příjezdových cest)

Protestující mají v plánu u sídla ministerstva předat dopis šéfovi odboru Marku Výbornému (KDU-ČSL) a možná i premiéru Petru Fialovi (ODS). Vládě dali ultimátum, aby odstoupila od Zelené dohody, která prý klade na celý obor přísné ekologické požadavky.

Zemědělci v Praze přenocují

„Přijede 600 až 1000 traktorů,“ popisuje Zdeněk Jandejsek, hlavní organizátor zemědělských protestů, bývalý předseda Agrární komory ČR a majitel zemědělsko-potravinářského holdingu Rabbit CZ.

„Já bych požádal Pražany, občany ČR, aby tento den a den následující nejezdili do Prahy, odložili své cesty, protože dopravní situace v Praze bude velice složitá,“ předeslal šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek.

Organizátoři varují, že pokud se k nim vláda postaví zády, mohly by protesty bez přestání pokračovat do čtvrtka 22. února. „Drtivá část těch, kteří přijedou podpořit motorizovaně, zůstanou přes noc na Malostranském náměstí a ráno bude stanoven další program. Uvidíme, jak to bude vypadat v úterý a ve středu,“ řekl Dufek s tím, že protesty jsou povoleny na čtyři dny. Také Jandejsek potvrdil, že zemědělci přečkají v Praze minimálně do druhého dne.

Zde najdete mapky s příjezdovými cestami, po kterých pojedou zemědělci do Prahy

Agrární komora, Zemědělský svaz a Asociace soukromého zemědělství se protestní akce neúčastní, svolaly vlastní protest proti zemědělské politice na čtvrtek.

Budeme varovat cestující, říká DPP

„Cestující budou informováni o předpokladu vzniku nepravidelností v povrchové dopravě s apelem na využívání zejména provozu metra,“ uvedla dále pro SZ Byznys Řehková. Dodala, že povrchovou dopravu bude podnik řešit operativně dle dané situace. „Co se týče metra, neplánuje se posílení spojů, ale bude-li potřeba, mohou být využity záložní vlaky na všech třech linkách.“

„České dráhy plánují v pondělí 19. února 2024 zajistit plný plánovaný rozsah dopravy a nasadit maximální počet všech disponibilních vozidel dle provozního plánu pro pondělní den,“ řekl Petr Šťáhlavský, tiskový mluvčí ČD. Také uvedl, že pro další zvýšení kapacity v současné době nejsou vytvořeny v pražském železničním uzlu vhodné podmínky.

Reklama

Související témata:

Doporučované