Hlavní obsah

Zapojí se do protestů i čeští zemědělci? Ministr věří, že nebudou mít důvod

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr zemědělství Marek Výborný.

Reklama

Evropské zemědělství se potýká s problémy, které v několika zemích rozpoutaly protesty. Potíží není jen zelená nafta, ale i byrokracie nebo Green Deal. Čeští zemědělci by se do protestů také mohli zapojit.

Článek

Protesty zemědělců se šíří Evropou. V Německu, Francii či Polsku protestovali farmáři proti zvýšení daně na tzv. zelenou naftu, tedy nárok na vrácení části spotřební daně z minerálních olejů prokazatelně spotřebovaných pro zemědělskou prvovýrobu.

Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) se Česko nechystá podporu zelené nafty zemědělcům omezit.

„Česká vláda nikdy neuvažovala o tom, že bychom redukovali zelenou naftu pro naše zemědělce. To opravdu v úmyslu nemáme, považujeme to za jeden z pilířů podpory, která do agrárního sektoru putuje,“ uvedl v diskuzním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Čeští zemědělci se podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Doležala do protestů také zapojí, pokud budou na celoevropské úrovni. K tomu by mohlo dojít v březnu. „Jestli budou v Česku protesty proti vládní zemědělské politice, bude záležet na tom, jestli se s panem ministrem dohodneme na nějakém kompromisu,“ popsal Doležal.

Prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová v pořadu uvedla, že se debata kolem protestů zúžila na téma zelené nafty, ale problém je ve skutečnosti mnohem širší. „V Německu jde o to, že skončila spousta malých a středních zemědělců. Jsou tam tak příšerné legislativní podmínky a požadavky, které chystá Green Deal, že se vlastně bude likvidovat zemědělství v celé Evropě. Nejde už o národní problém, ale systematický,“ řekla Večeřová.

Zelená dohoda pro Evropu (neboli Green Deal) například zemědělcům ukládá, aby omezovali živočišnou výrobu nebo používání pesticidů. Důsledkem podle Večeřové bude snížení rostlinné i živočišné produkce. „Dostaneme se z vývozního kontinentu na dovozní a budeme vše dovážet ze třetích zemí,“ předpokládá Večeřová.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy však zemědělské protesty nepovažuje za oprávněné. Firmy ze sektoru podle něj nejsou chudé. „Pokud někdo končí, tak se ty podniky fúzují třeba do větších firem. Vidíme, že velcí producenti potravin nemají žádné problémy. Ty mají menší zemědělci a rodinné farmy. Ale to je o velké byrokracii,“ uvedl Prouza.

Zdůraznil, že by Česko mělo řešit spíš přebujelou byrokracii a to, kam bude směřovat české a evropské zemědělství za patnáct až dvacet let, až klimatické změny dorazí i do Česka. „Ztrácíme čas debatou o zelené naftě. Neřešíme vůbec to, co půjde v Česku pěstovat a co už ne,“ řekl Prouza.

Ministerstvo zemědělství připravuje postupné kroky, které by měly situaci zemědělcům usnadnit. Například vznikla komise pro snižování byrokracie, v procesu je také vyhláška o ochraně zemědělského půdního fondu. „Připravujeme pozměňovací návrh, který má chránit české investory a farmáře, aby nebylo možné, že by si tady zahraniční investoři kupovali českou půdu,“ uvedl ministr Výborný. Tuto ochranu tuzemští zemědělci dosud neměli.

Důvod ke zdražování nevidím, ale nevidím ani důvod pro to, aby ceny klesaly.
Marek Výborný, minstr zemědělství

Zemědělským výrobcům a obchodním řetězcům byly loni přisuzovány vysoké ceny potravin. Ty se letos podle Výborného stabilizovaly. „Důvod ke zdražování nevidím, ale nevidím ani důvod pro to, aby ceny klesaly,“ uvedl. Od ledna se do cen potravin také promítlo snížení DPH z 15 procent na 12.

S obchodníky se ministr chce dál pravidelně setkávat, další schůzka by se mohla uskutečnit v letošním prvním čtvrtletí. Hrozba kontrol cen potravin však podle něj stále trvá.

Reklama

Doporučované