Hlavní obsah

Kolik jídla nakoupíte za minimální mzdu. Česko si pohoršilo

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Minimální mzda v Česku základní potraviny pokryje bez problémů, ale loni to bylo lepší. Dobrá zpráva je, že k nejhorším máme daleko.

Článek

Mléko, rohlíky, nějaké maso. K tomu rýže, vejce, zelenina a pár dalších základních potravin. U pokladny platíte zhruba tři tisíce. Pokud berete minimální mzdu, právě jste utratili necelou pětinu svého měsíčního příjmu. Vychází to z analýzy Picodi, která každoročně srovnává změnu minimální mzdy, ceny základních potravin a vztah mezi nimi.

„Pro účely této studie jsme vytvořili základní potravinový koš, který se skládá z osmi skupin výrobků: chléb, mléko, vejce, rýže, sýr, maso, ovoce a zelenina,“ popisují svou metodiku analytici společnosti. „Seznam je více než skromný, nicméně tyto výrobky v daném množství mohou pokrýt minimální nutriční požadavky průměrného dospělého člověka na jeden měsíc.“

Tímto způsobem pak počítají, jak velkou část výdělku dají lidé žijící na minimální mzdě za jídlo, pokud se „drží při zemi“.

Šipkami v dolní části grafu si můžete přepnout na ceny potravin v minulém roce.

Necelých 19 procent, které lidé na minimální mzdě za fiktivní košík dají, znamená meziroční nárůst o necelé dva procentní body – loni byla tato hodnota 17 procent a v roce 2022 dokonce 16,2 procenta. Je to dané tím, že spolu s celkovou inflací rostla cena základních potravin.

Nicméně jsou země, kde jsou na tom hůř. Dokonce výrazně – Česko se v žebříčku 67 států drží zhruba v polovině. Nejlépe jsou na tom v Británii, Irsku, Lucembursku či na Novém Zélandu. Zaměstnanci pobírající minimální mzdu zde neutratí za základní potraviny ani desetinu příjmu. Češi jsou na úrovni Slovenska, Řecka nebo Maďarska.

Nejhůře jsou na tom na Filipínách (66,2 %), v Arménii (78,7 %) nebo v Uzbekistánu (96,1 %). V Nigérii pak i takto skromný nákup vyjde na 116,5 procenta minimální mzdy, příjem ho ani nepokryje.

Pro tabulku s daty jednotlivých států překlikněte šipkou ve spodní části grafiky.

Zhoršení situace v Česku neodvrátil ani dlouholetý nárůst minimální mzdy. Ta se meziročně zvýšila o 1600 korun, potažmo necelých devět korun za hodinu. To je ovšem hrubá mzda.

Čistá meziročně stoupla o sedm procent, podobně jako v Británii nebo Uruguayi. Minimální mzda se ostatně změnila v 58 z 67 zkoumaných zemích. Pokud nebudeme počítat země, které ji zmrazily, nebo pro letošní rok ještě neodsouhlasily její hodnotu, nejnižší rozdíl je v Thajsku (2,5 %), Německu (2,8 %) a Francii (3,4 %).

Naopak nejvyšší nárůst je v Argentině (138 %) a v Turecku (100 %), což si vynutila vysoká inflace v těchto zemích.

Pro tabulku s daty jednotlivých států překlikněte šipkou ve spodní části grafiky.

Reklama

Doporučované