Hlavní obsah

Průlom v zásahu v Hřensku. Speciální letadla z Itálie dorazila do Česka

Foto: Hasičský záchranný sbor ČR

Letouny Canadair na letišti v Odolene Vodě.

Reklama

aktualizováno •

Dvě letadla s velkokapacitními nádržemi z Itálie přistála dnes odpoledne v Česku. Podle ministra vnitra mohou znamenat průlom v zásahu.

Článek

Do Česka dnes odpoledne dorazila dvě hasicí letadla z Itálie, každé s kapacitou přes 6000 litrů vody. První přistálo v 16:10 na letišti v Odoleně Vodě, druhé o čtvrt hodiny později.

Hasit požár v Českém Švýcarsku začnou dnes nebo ve čtvrtek poté, co absolvují servis.

Jejich nasazení by podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) mohlo znamenat zásadní pozitivní průlom. Za úkol budou mít ošetřovat nepřístupné plochy, na kterých už nehoří, kde by ale mohlo vzniknout nové ohnisko.

Italská letadla mohou nabírat vodu přímo z vodní hladiny. Podle Rakušana budou využita k tomu, s čím mají hasiči největší problém. Jsou to nepřístupné plochy, na nichž už nehoří, ale u kterých hrozí vznik dalších ohnisek požáru.

„Tyto plochy budou ošetřovány vodou, aby k dalšímu vznícení nedošlo, a tím si myslíme, že by v celé té věci mohlo dojít k zásadnímu pozitivnímu průlomu a po použití masivní letecké techniky už se skutečně můžeme bavit o tom, že ten požár bude pod kontrolou,“ řekl.

Práci komplikuje složitý terén

Odhadnout, kdy hasiči dostanou požár pod kontrolu, je podle něho velmi těžké kvůli okolnostem, jež hašení komplikují, jako jsou velmi hořlavé podloží nebo nepřístupné lokality.

„Hasiči nemohou jako v normálním případě zavlažit kořenovou soustavu, aby se požár nešířil spodem dál, to tady není možné,“ poznamenal. Pod kontrolou by podle něj mohl být v řádu dnů, týdny pak budou potřeba na bedlivou kontrolu, aby nevznikla nová ohniska.

Další letadla už podle Rakušana hasiči nepotřebují, nasazeno je zatím celkem sedm kusů letecké techniky.

Na pomoc s požárem v Českém Švýcarsku vyslalo Ministerstvo zemědělství podle svého šéfa Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) techniku ze státního podniku Lesy ČR.

„Večer byl jeden stroj, přes noc už pracovaly tři stroje. Dělají protipožární pásy, harvestory pracují během noci, kdy třeba nemohly létat vrtulníky,“ řekl Nekula. Další technika bude podle něj přijíždět dnes.

Letouny z Itálie vyrobila kanadská firma Canadair cíleně k hašení požárů. Nejde tak o přestavbu běžného typu letadla. Konstruktéři canadairy navrhli jako létající čluny s křídlem na vrchu trupu a zatahovacím kolovým podvozkem. Tato letadla tak mohou startovat z vodní hladiny i pozemních letišť a nabírat vodu za letu.

Reklama

Související témata:

Doporučované