Hlavní obsah

Rakušan: Kontroly na hranicích se Slovenskem budou pokračovat

Foto: Seznam Zprávy

Namátkové kontroly na hranici se Slovenskem se prodlouží do začátku ledna. Ilustrační fotografie.

Reklama

Kontroly na hranicích se Slovenskem budou pokračovat nejméně do 3. ledna. Na návrh ministra vnitra Víta Rakušana to dnes schválila vláda.

Článek

Namátkové kontroly, které mají bránit nelegální migraci přes české území, měly skočit s dnešní půlnocí. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) po jednání vlády zdůraznil, že krok reaguje na „migrační domino“ ve střední Evropě, Česko se vzhledem k rozhodnutím okolních států nemůže zachovat jinak.

„Od říjnového spuštění kontrol na hranici se Slovenskem policie zkontrolovala téměř 400 tisíc lidí,“ řekl Rakušan. Odhalila 1167 migrantů a 56 převaděčů.

Česko spustilo v koordinaci s Polskem kontroly na hranicích se Slovenskem 4. října, původně na 10 dní. Po opětovném prodloužení se opatření protáhne na zhruba čtvrt roku. „Následující pondělí se uskuteční v Maďarsku na popud ČR jednání V4 primárně věnované otázkám migrace v evropském i středoevropském prostoru,“ uvedl Rakušan. Dorazí podle něj i ministři vnitra Rakouska a Německa. Cílem je dospět k plánu, kdy by mohly kontroly skončit.

Reklama

Doporučované