Hlavní obsah

Rusko jen straší, druhou velkou válku si nemůže dovolit, řekl generál Pavel

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Generál Petr Pavel říká, že ani dobytí Kyjeva by nezlomilo odpor ukrajinské armády proti Rusku.

Reklama

Okupace Ukrajiny by podle generála Petra Pavla stála Rusko nasazení obrovského množství vojenské síly a i tak by byla nestabilní. Ukrajinu podle něj nezlomí ani případný pád Kyjeva.

Článek

Západ by se podle generála Petra Pavla měl přestat Ruska bát a poskytnout Ukrajině výcvikovou, logistickou pomoc přímo na jejím území a pokusit se vybudovat koridory pro dodávky zbraní a humanitární pomoc.

Vyhlásit bezletovou zónu nad Ukrajinou podle Pavla nemá smysl, pokud její dodržování nelze vynutit.

K Putinovu prohlášení, že by tím NATO vstoupilo do války s Ruskem, Pavel poznamenal, že ruský prezident za válečný akt označil už protiruské sankce. „Rusko zastrašuje. Rusko není v pozici, aby si mohlo dovolit zahájit druhou velkou válku a ustát ji,” řekl Pavel v nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi.

I kdyby se Putinovi podařilo ovládnout Kyjev, Ukrajinu jako národ podle Pavla nezlomí. Aby Putin mohl Ukrajinu kontrolovat, musel by na jejím území ponechat obrovské vojenské síly a byla by to nestabilní okupace.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) se s generálem Pavlem shodl, že ruskému prezidentovi nevychází plán instalovat v řádu dní v Kyjevě loutkovou vládu.

„Putin si plní dlouhodobý cíl Ukrajinu obsadit a naplnit si sen, že Ukrajina patří pod Rusko a že ukrajinský národ nemá nárok na samostatnou existenci,” uvedla česká eurokomisařka Věra Jourová.

Šance na diplomatické řešení není příliš velká, ale Evropská komise se podle Jourové poohlíží po neutrálním vyjednavači, který by do toho mohl vstoupit.

Jourová připustila, že Čína by mohla být jedním ze zprostředkovatelů jednání.

Reklama

Doporučované