Hlavní obsah

Strana zelených má kompletní vedení, prvním místopředsedou se stal Mígl

Foto: Zelení

Magdalena Davis a Michal Berg, sjezd 2024.

Reklama

Strana zelených potvrdila vedení na další dva roky. Sjezd také odstartoval kampaň do eurovoleb s důrazem na téma odvahy a cílem získat finanční podporu ve výši jednoho milionu korun.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Strana zelených má na další dva roky kompletní vedení, prvním místopředsedou se dnes stal předseda Mladých zelených Tomáš Mígl, který původně kandidoval na spolupředsedu strany. Post spolupředsedy v sobotu obhájil Michal Berg, ve vedení strany pokračuje spolu s Magdalenou Davis. Ta neměla protikandidátku, oznámila však, že kandiduje naposledy.

Druhou místopředsedkyní se stala dosavadní členka předsednictva Anna Junková, posty ve vedoucím pětičlenném orgánu znovu získali také Vít Masare a Matěj Pomahač. Nově se do předsednictva dostala odbornice na lidská práva a mezinárodní organizace a kandidátka do červnových eurovoleb Gabriela Svárovská.

Mígl v sobotu neúspěšně kandidoval proti Bergovi na spolupředsedu. Dostal 47 hlasů, Berg 71. Straníci v sobotu ve svých podpůrných vystoupeních oceňovali Míglovu práci pro Mladé zelené, podle některých je inspirací, má vizi a nadšení. Podle jiných Míglovi zatím na vedoucí post chybí zkušenost, Berga naopak oceňovali jako člověka, který stranu vytáhl ze dna a díky kterému je dnes stabilizovaná a fungující.

Strana nemá zástupce ve Sněmovně, několik senátorů bylo zvoleno na koaličních kandidátkách s podporou Zelených. V průzkumech veřejného mínění strana sbírá procento až dvě.

Zelení na sjezdu také zahájili kampaň do voleb do Evropského parlamentu. Její hlavní obrysy v sobotu představila volební manažerka pro evropské volby Michaela Lebeda. Ta v minulosti pracovala mimo jiné ve volebním týmu prezidenta Petra Pavla. Hlavním tématem kampaně má být odvaha. Strana v sobotu spustila i kampaň k získání finanční podpory, jejím cílem je vybrat na volby jeden milion korun.

Kandidátku do eurovoleb povede Johanna Nejedlová, zakladatelka neziskové organizace Konsent, která se zabývá problematikou prevence sexuálního obtěžování a násilí. Na druhém místě je ekologický aktivista a jeden z iniciátorů studentských stávek za klima v Česku Petr Doubravský. Třetí kandidátkou je právnička a odbornice na lidská práva a migrační politiku Zuzana Pavelková. Zelení by podle dřívějších vyjádření chtěli mít v europarlamentu alespoň dva poslance.

Reklama

Doporučované