Hlavní obsah

V Česku je na 100 tisíc uprchlíků, nejvíc v Praze a středních Čechách

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ukrajinci prchající před válkou na ukrajinsko-slovenské hranici.

Reklama

aktualizováno •

Počet uprchlíků, kteří přijeli do Česka, se zřejmě od pátku zdvojnásobil, uvedl v neděli ministr vnitra Vít Rakušan. Mezi běženci, kteří se do Česka dostávají vlakem i automobily, podle něj převažují ženy, děti a senioři.

Článek

Odhadem už 100 tisíc uprchlíků z Ukrajiny napadené Ruskem dorazilo od začátku konfliktu do Česka. Uvedl to v neděli ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) s tím, že nejde o přesné číslo, ale odhad.

V sobotu se podle oficiálních údajů vnitra cizinecké policii v Česku ohlásilo asi 3800 ukrajinských uprchlíků a celkem už přes 42 tisíc. Na registraci na cizinecké policii mají uprchlíci po příjezdu tři dny.

Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu 24. února. Od té doby uprchlo z Ukrajiny podle sobotních informací Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) zhruba 1,5 milionu lidí a podle Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) 1,3 milionu.

Válku na Ukrajině sledujeme v online reportáži:

V Česku byl počet nahlášených uprchlíků z Ukrajiny nejvyšší zatím ve středu 2. března, a to skoro 11 tisíc lidí. Ve čtvrtek činil 8400 lidí a v pátek zhruba 5400. Speciálních víz určených pro lidi zasažené invazí udělilo vnitro zatím celkem 45 587, v sobotu jich bylo stejně jako v pátek vydáno skoro 12 tisíc.

Kolik uprchlíků se registrovalo v ČR?

25. února - 936

26. února - 717

27. února - 732

28. února - 4 823

1. března - 6 769

2. března - 10 731

3. března - 8 400

4. března - 5 397

5. března - 3 842

Celkem - 42 347

V celém Česku byla kvůli konfliktu na Ukrajině a příchodu uprchlíků vytvořena asistenční centra, která zajišťují kromě registrace a zdravotních prohlídek příchozích také ubytování, logistiku, humanitární pomoc či dopravu.

V pražském středisku v Kongresovém centru nápor uprchlíků v posledních dnech roste. Ačkoli je kapacita střediska, sloužícího i pro Středočeský kraj, koncipována na dva tisíce lidí denně, v sobotu odbavilo na tři tisíce uprchlíků. Většina běženců z Ukrajiny míří podle dřívějších informací vnitra právě do Prahy a Středočeského kraje.

Reklama

Doporučované