Hlavní obsah

Vláda chce v Praze uspořádat summit se Zelenským

Foto: Seznam Zprávy

Premiér Fiala už se se Zelenským zná osobně. V Kyjevě ho navštívil jako první z evropských státníků.

Reklama

Česká vláda ladí plán českého předsednictví EU, které začne už 1. července. Plány významně ovlivňuje válka na Ukrajině.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

České předsednictví Evropské unii má ambiciózní plán: přivézt do Prahy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Ideální scénář, s nímž pracuje česká vláda, je podle informací Seznam Zpráv takový, že se na pražském summitu setkají lídři unijní sedmadvacítky se Zelenským i americkým prezidentem Joe Bidenem.

Už předchozí vláda Andreje Babiše chtěla v Praze během předsednictví přivítat šéfa Bílého domu. Mezinárodní situace se ale radikálně změnila po ruském vpádu na Ukrajinu. To ovlivňuje i české plány na dobu, kdy bude Praha v čele EU.

Prezident Zelenskyj často ve svých prohlášeních mluví k Unii a zdůrazňuje zájem své země urychlit proces sbližování s EU s cílem stát se plnohodnotným členem. A Češi za Ukrajinu v této věci v Bruselu lobbují.

Zelenskyj zatím zůstává v Kyjevě a zahraniční spojence přijímá v prezidentském paláci, který slouží také jako válečný štáb.

Pražský summit 2.0

Premiér Petr Fiala potvrdil Seznam Zprávám plán „ukrajinského summitu“. „Jednou z variant summitu, o které přemýšlíme, je summit zabývající se válečnou obnovou Ukrajiny, nebo jak někdy říkám Marshallovým plánem pro Ukrajinu. Taková akce by byla velice užitečná a České republice by určitě slušela,“ řekl premiér.

Dodal však, že podmínkou je ukončení ruské vojenské agrese a stabilizace situace na Ukrajině. „Na to se bohužel dnes nedá úplně vsadit, proto jsou samozřejmě ve hře i jiné varianty summitu a my teď zvažujeme nejvhodnější formy a témata,“ dodal.

Že by vláda při této příležitosti ráda v Praze přivítala Zelenského, Seznam Zprávám potvrdily důvěryhodné zdroje blízké vládě. Fiala to nepopřel.

Premiér popsal i další diplomatické plány českého předsednictví v druhé půlce letošního roku. „Přemýšlíme také o neformální Evropské radě k energetice a ekonomice nebo o případném summitu k západnímu Balkánu. Budeme pružně reagovat na momentální situaci a vše koordinovat s partnery,“ uvedl.

Česká strana se dlouhodobě snaží o to, aby byl summit EU s USA v pražských kulisách největší událostí českého předsednictví. Podle plánů předchozí vlády měl proběhnout v září, později se mluvilo o tom, že by se konal hned po summitu NATO začátkem července.

Termín v tuto chvíli není známý, jistá se však zdá být lokace. Summit má proběhnout na Pražském hradě, tedy u prezidenta Miloše Zemana. Ten do začátku války prosazoval proruskou politiku. Před nedávnem ale oznámil, že má pro Zelenského nejvyšší české státní vyznamenání Řád Bílého lva – a to za odvahu.

Přesvědčit k příjezdu by Zelenského mohl spíše Fiala, který patří mezi evropskými lídry k nejviditelnějším politikům na straně napadené Ukrajiny. Jako první byl spolu s Poláky a Slovinci za Zelenským v Kyjevě, a to ještě v době, kdy metropole byla pod ostrou palbou. Čeští diplomaté patří k prvním, kteří se vrací do Kyjeva a znovu tam otevírají českou ambasádu. A i ukrajinský velvyslanec v Česku Yevhen Perebyjnis ocenil české dodávky zbraní do válčící země.

Pokud by se v Praze setkal Biden se Zelenským, mělo by to symbolickou hodnotu i pro Česko. Před dvanácti lety česká metropole hostila setkání amerického prezidenta Baracka Obamy s jeho tehdejším ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem v rámci amerického pokusu o restart vztahů s Ruskem.

Zejména čeští konzervativní politici z ODS akci příliš nefandili, nelíbilo se jim, že Praha s historickou zkušeností okupace Sovětským svazem fungovala jako neutrální země.

„Přetahování“ postsovětských zemí na Západ patřilo vždy k prioritám porevoluční zahraniční politiky Česka a nese také havlovský rukopis. Zejména poslední pravicové vlády, které měly jako hlavní sílu ODS, zdůrazňovaly podporu demokratické opozice v zemích na východ od EU.

Za historicky prvního českého předsednictví EU v režii vlády Mirka Topolánka (ODS) vznikla iniciativa Východní partnerství, která má sbližovat šestici postsovětských zemí s Unií. Bělorusko nedávno tuto neformální alianci opustilo.

Ukrajina, stejně jako Gruzie a Moldavsko, má od roku 2014 s EU podepsanou tzv. asociační dohodu. Díky tomu se vzájemně otevřely trhy EU a partnerských zemí, budoucí členství ale dokumenty východním partnerům nezajišťují.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už krátce po napadení Ruskem vyplnil v zabarikádovaném paláci v Kyjevě a oblečený v maskáčích přihlášku do EU – s tím, že na ukrajinském území se bojuje i za Evropu a její hodnoty. A má podporu Česka.

„Ukrajinci bojují za naše evropské hodnoty. Bojují za nás a my bychom jim měli kromě slov a pomoci v oblasti vojenské a humanitární dát ještě jednu podporu: naději. Naděje znamená říct: ‚My vás chceme. Dveře do EU jsou otevřeny a ukazujeme to tím, že jste kandidátskou zemí a teď už je na vás, abyste naplnili všechny podmínky, které jsou potřeba‘,“ uvedl premiér Petr Fiala na březnovém summitu v Bruselu.

Reklama

Doporučované