Hlavní obsah

Černochová: Základna USA není na stole, ale já ji chci

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Reklama

Ministryně obrany Jana Černochová v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekla, že základna USA v Česku není na stole a nikdo o ní nevyjednává. Do Spojených států jede řešit modernizaci armády a obměnu staré techniky za novou.

Článek

Na české politické scéně je od víkendového vyjádření ministryně obrany Jany Černochové (ODS) hlavním tématem, jestli v Česku vznikne americká základna, nebo ne. Tématu se ve velkém chytla i opozice, šéf hnutí ANO Andrej Babiš je dokonce pro referendum.

Černochová v rozhovoru pro Seznam Zprávy vysvětluje, že jako občanka by byla pro základnu USA v Česku. Dodává ale, že jinak se o ničem takovém nevyjednává a že „takové téma není na stole“.

„Jako občanka Černochová a politička ODS jsem pro, aby v Česku základna byla. Celé téma vzniklo v kongresové atmosféře, kde to zmínil Saša Vondra, který vyslovil své letité přání, aby základna v České republice byla. To bylo politické, hodnotové prohlášení,“ řekla ministryně.

Po Velikonocích bude jednat v USA se svým protějškem Lloydem Austinem.

Co chcete dojednat v USA? Co bude předmětem dohod?

Ve Spojených státech chceme potvrdit náš zájem na dohodě o obranné spolupráci (DCA) s USA, čeká mě řada jednání ohledně bezpečnostní situace v Evropě a ve světě. Cesta byla dlouho plánovaná kvůli repatriaci ostatků generála Moravce zpět do vlasti, což je samo o sobě velká událost. Ale chci tuto cestu maximálně využít i k jednáním o současné situaci, posílení naší obrany a rozvoji transatlantických vztahů.

Ráda bych s americkými partnery mluvila také o možnostech spolupráce v oblasti nákupů techniky a modernizace naší armády. Musíme hledat různé možnosti, jak urychleně naši armádu vyzbrojit.
Jana Černochová, ministryně obrany

Za jak dlouho se projeví v Česku výsledky vašeho jednání v USA?

To nelze takto říct. Cílem je dojednání zmíněné dohody o obranné spolupráci. K jejímu uzavření pak dojde nejdříve za několik měsíců, musí projít i schvalovacím procesem v Parlamentu a ratifikací prezidentem. Jak jsem již zmínila, ráda bych s americkými partnery mluvila také o možnostech spolupráce v oblasti nákupů techniky a modernizace naší armády. Musíme hledat různé možnosti, jak urychleně naši armádu vyzbrojit. A i zde teprve uvidíme, jaké jsou možnosti. Cestu vnímám jako jasný signál, kde naše vláda, na rozdíl od předchozí, hodnotově stojí a tento efekt považuji za neméně významný a bezprostřední.

Americká základna v Česku bylo pouze vaše přání? Nebylo to tedy předem projednané na vládě nebo s USA?

Americká základna v České republice není na stole. Už to opakuji tři dny. Jako občanka Černochová a politička ODS jsem pro, aby v Česku základna byla. Celé téma vzniklo v kongresové atmosféře, kde to zmínil Saša Vondra, který vyslovil své letité přání, aby základna v České republice byla. To bylo politické, hodnotové prohlášení.

Premiér řekl, ze je to hezké přání. O ničem se ale nejedná. Je to tedy tak, že téma americké základny v Česku není na stole a žádná v následujících letech nevznikne?

Jedním z témat bude urychlení modernizace armády, abychom konečně vyměnili starou sovětskou techniku za moderní vybavení od spojenců.
Jana Černochová, ministryně obrany

V tom se s panem premiérem shoduji, přeji si to, ale o základně se nevyjednává. Nikdy jsem neřekla, že o tom jednáme. Žádná žádost od spojenců tu není. Já jen v jednom rozhovoru řekla, že se toto téma může zmínit v souvislosti s debatou o smlouvě DCA, která však pokrývá širokou oblast obranné spolupráce.

Bude výsledkem vašeho jednání v USA, že do Česka Američané dodají zbraně nebo vojenskou techniku?

Určitě, jak jsem již řekla, jedním z témat bude urychlení modernizace armády, abychom konečně vyměnili starou sovětskou techniku za moderní vybavení od spojenců.

Reklama

Doporučované