Hlavní obsah

Vládním koordinátorem strategické komunikace se zřejmě stane Otakar Foltýn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Otakar Foltýn, budoucí koordinátor strategické komunikace české vlády.

Bývalý náčelník Vojenské policie a právník Otakar Foltýn bude od června zastávat pozici vládního koordinátora strategické komunikace. Nyní působí ve vojenské kanceláři Pražského hradu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vládním koordinátorem strategické komunikace se zřejmě stane bývalý náčelník Vojenské policie Otakar Foltýn. Serveru iROZHLAS.cz a Českému rozhlasu Radiožurnálu Foltýn řekl, že by měl do funkce nastoupit od června. Na zřízení postu koordinátora, který by měl mít na starost i obranu před dezinformacemi a cizím vlivem, se podle ČRo shodli předsedové koaličních stran.

„Byl jsem osloven, zda souhlasím s nominací, a předpokládám, že budu funkci vykonávat od 1. června,“ uvedl Foltýn, který nyní působí ve vojenské kanceláři Pražského hradu. Jeho jmenování by podle ČRo vláda měla potvrdit příští týden.

Předsedové koaličních stran se podle ČRo minulý týden dohodli také na zřízení specializovaného odboru na Úřadu vlády, který by měl nastavit strategickou komunikaci státu. Foltýnův tým by po jeho jmenování do funkce měl podle plánu naplno začít pracovat na začátku letních prázdnin.

Foltýn byl velitelem Vojenské policie od července 2022 do konce loňského února. Jeho odchod souvisel s obviněním šéfa inspekce Vojenské policie Tomáše Voráče za nákup přístroje na ochranu proti odposlechu. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) Foltýnovi vytkla, že ji o obvinění neinformoval a záležitost se dozvěděla z médií. Foltýn měl podle ní Voráče na základě rozkazu ministra obrany z minulosti postavit mimo službu.

Foltýn absolvoval důstojnický kurz na Vojenské akademii ve Vyškově a vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Je expertem na mezinárodněprávní aspekty vojenských operací. V minulosti se zúčastnil vojenských operací v Kosovu i Afghánistánu.

Doporučované