Hlavní obsah

Vrchní exekutor podle Ministerstva spravedlnosti porušil pravidla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Při vystěhovávání dlužníka mělo dojít k incidentu (ilustrační obrázek).

Reklama

Ministerstvo spravedlnosti poslalo upozornění prezidentovi Exekutorské komory. Jan Mlynarčík se závěry ministerstva nesouhlasí a hodlá se bránit u soudu. O vývoji případu informoval server iRozhlas.cz.

Článek

Ministerstvo spravedlnosti upozornilo prezidenta exekutorské komory Jana Mlynarčíka na nesprávný postup spočívající v tom, že nenatočil průběh jednoho vystěhování tak, jak mu ukládají pravidla, uvádí server iRozhlas.cz. Během úkonu zaměstnanec Mlynarčíkem najaté firmy Pontremoli vyhrožoval zmocněnci vystěhovávaného muže tím, že ho „sedře z kůže a zařadí si ho na první místo na loveckém lístku“, uvedl iRozhlas.

Případ se stal 21. června 2022 v Dolním Bousově na Mladoboleslavsku při vystěhování truhláře Pavla Kozáka z nemovitosti, o kterou přišel kvůli dluhu vůči zdravotní pojišťovně. Kromě exekutora, vystěhovávaného a jeho zmocněnce byli na místě ještě zaměstnanci firmy Pontremoli. Jeden z jejích zaměstnanců se dostal do slovního sporu s přítomným zmocněncem, informoval Český rozhlas Radiožurnál.

Ten nechal incident zanést do protokolu a obrátil se na policii a Ministerstvo spravedlnosti, aby událost a jednání druhé strany prošetřily. Ministerstvo výtky zmocněnce zamítlo loni v listopadu, při další kontrole však úředníci ministerstva našli na straně exekutora pochybení. Videozáznam pořízený exekutorem při vyklízení podle ministerstva nezachytil celý proces, chybí také incident mezi zaměstnancem firmy Pontremoli a zmocněncem.

Prezident Exekutorské komory Mlynarčík se závěry ministerstva nesouhlasí a hodlá se soudně bránit, řekl Radiožurnálu. Hájí se tím, že jeho úkolem bylo provést prohlídku a soupis věcí v domě, čehož se Kozák a jeho zmocněnec odmítli zúčastnit. Stáli venku před domem se zaměstnanci Pontremoli, kde také došlo k incidentu. Mlynarčík tvrdí, že jeho průběh nemohl zaznamenat, protože byl v tu dobu v domě. Jediným důkazem je tedy audionahrávka, kterou má údajně ve svém držení zmocněnec. V době, kdy se incident vyšetřoval, ji však ministerstvu nepředal, protože se obával, že by mohla být zneužita.

Reklama

Doporučované