Hlavní obsah

Z „čistého nebe“. V Plzni dnes k ránu napadl průmyslový sníh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Pro průmyslové sněžení musí být splněny specifické meteorologické podmínky. Ilustrační fotografie.

Reklama

Přestože na radarech žádné srážky meteorologové nezaznamenali, bylo v centru Plzně v pondělí ráno nasněženo. Podle Českého hydrometeorologického ústavu, který o tom psal na sociální síti X, šlo o takzvané průmyslové sněžení.

Článek

„V centru Plzně máme kolem 1 cm nového sněhu, na okraji ale ani vločku,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X s tím, že západočeské město zažilo neobvyklý jev – průmyslové sněžení.

Meteorology tato anomálie dokáže překvapit. „I když mechanismu tohoto jevu rozumíme, je hodně lokální a celkově se dá jen velmi obtížně předpovídat,“ uvádějí.

O co vlastně jde? Průmyslové sněžení je lokální jev ovlivněný lidskou činností, k němuž většinou dochází poblíž chladicích věží nebo větších zdrojů vodní páry, zpravidla kolem průmyslových podniků nebo ve městech.

Nejčastěji se objevuje v době před východem slunce, zdůrazňuje ČHMÚ s tím, že sněhu ale většinou moc nenapadne. V krajních případech ale během průmyslového sněžení může za delší dobu napadnout i několik desítek centimetrů.

Pro průmyslové sněžení musí být podle ČHMÚ splněny specifické meteorologické podmínky. Jednak je potřeba nízká vrstevnatá oblačnost nebo mlhy. Nad vrstvou těchto nízko ležících mraků musí být jasná obloha. Do hry také vstupují průmyslové emise, které tvoří dodatečný zdroj tepla a vlhkosti. Po splnění několika dalších mikrofyzikálních podmínek – když vlhkost ve vzduchu kondenzuje – začne z oblaků sněžit a toto sněžení je unášeno od zdroje emisí.

Podobného jevu si na začátku letošního roku všimli i v blízkosti londýnského letiště Heathrow, rovněž v oblasti, kde se rozprostírají průmyslové objekty. Na tamní události ale podle webu The Guardian mohly mít vliv i další faktory, jako například stopy ledu z přilétajících a odlétajících letadel.

Jev byl zaznamenán také v USA. Případ z roku 2014 v texaském Amarillu připisovali na vrub páře z velkých elektráren, která se v chladném únorovém vzduchu změnila ve sníh.

Reklama

Doporučované