Hlavní obsah

Za převoz 29 uprchlíků dostal pašerák osm měsíců. Stát chce zpřísnit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Policie ČR

Jen od loňského září policisté a celníci zadrželi poblíž hranic téměř deset tisíc běženců. Ilustrační snímek

Reklama

aktualizováno •

Policisté a celníci chytili od začátku roku na hranicích už téměř 250 pašeráků uprchlíků. Tresty většinou končí vyhoštěním nebo několika měsíci ve vězení. Stát avizoval tvrdší tresty, ale novela zatím k poslancům nedoputovala.

Článek

Byl to typický případ, kterých policisté a celníci poblíž hranic řešili desítky. Když hlídka 7. září v Lanžhotě na Břeclavsku zastavila šestimístnou dodávku Peugeot Boxer, nestačila se divit. V nákladovém prostoru se tísnilo 29 lidí, většinou uprchlíků z Blízkého východu.

Podle rozsudku Okresního soudu v Břeclavi, jehož část má redakce k dispozici, převaděč převáženým „neumožnil, aby se občerstvili či vykonali potřebu, čímž je vystavil život ohrožujícím podmínkám“.

Převaděč za organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice dostal nepodmíněný trest na osm měsíců.

Trest je na spodní hranici sazby, obžalovaným v podobných případech hrozí šest měsíců až pět let vězení. Ministerstvo vnitra a Ministerstvo spravedlnosti už loni v říjnu avizovaly, že chtějí tresty pro převaděče zpřísnit.

Ačkoliv vládní představitelé už loni v říjnu uváděli, že novela příslušného zákona bude předložena v řádu dní, její finální podoba ještě hotová není. „Materiál je aktuálně projednáván v poradních orgánech vlády,“ sdělil pro Seznam Zprávy mluvčí resortu spravedlnosti Vladimír Řepka a odkázal na Legislativní radu vlády.

Proti pašerákům přísněji

Od loňského ledna policisté chytili téměř 250 převaděčů. „Od dočasného znovuzavedení ochrany vnitřních hranic, tedy od 29. září 2022 do 19. ledna 2023, bylo zadrženo pro trestný čin organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice podle § 340 trestního zákoníku celkem 141 osob,“ sdělil pro Seznam Zprávy Josef Urban z Ředitelství služby cizinecké policie.

Případy většinou putují k Okresnímu soudu v Břeclavi, Uherském Hradišti či ve Vsetíně. Tresty bývají mírné, většinou vyhoštění či několik měsíců ve vězení.

Avizovaná novela má sankce zpřísnit, aby pašeráky od trestné činnosti v Česku odradila. „Má postihovat nově přísnější sazbou – dvěma až osmi lety odnětí svobody – toho, kdo při nelegálním pašování migrantů vystaví větší počet osob nelidskému nebo ponižujícímu zacházení,“ řekl už dříve mluvčí Ministerstva spravedlnosti Řepka.

Policisté a celníci od konce prosince kontrolují česko-slovenskou státní hranici a projíždějící auta jen namátkově.

Ani zimní měsíce však migranty – většinou syrské válečné běžence – od nelegálního přechodu neodradí. „Od 1. ledna jsme zajistili celkem 126 osob,“ doplnil Urban.

Policisté v těchto dnech zadrží nanejvýš dvacet běženců za den. „V některých dnech je to i nula, což je nesrovnatelné se situací na podzim, kdy denní čísla dosahovala i 350 lidí za den,“ sdělil policejní mluvčí Petr Vala. Doplnil, že dál v omezeném režimu fungují i registrační místa v Břeclavi a Holešově na Zlínsku.

„Aktuální situace je poslední dny stabilní s denními přírůstky osob zjištěných při tranzitní nelegální migraci do 20 osob. Do kontrol je nasazeno 200 policistů, 40 celníků a cca 70 příslušníků Armády České republiky,“ sdělil Urban.

Ministerstvo vnitra nařídilo namátkové kontroly do 25. ledna. O dalším postupu zatím nerozhodlo.

Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) se v poslední době osvědčily hlavně kontroly ve vlacích už na slovenské straně hranice. „Vede to především k tomu, že se nedostáváme do složité situace právních výkladů readmisní dohody,“ řekl.

Kontroly na hranicích se podle něj osvědčily a přinesly výrazné snížení počtu migrantů v Česku. Jen od konce září do prosince policisté loni zajistili téměř deset tisíc běženců.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme reakci Ministerstva spravedlnosti.

Reklama

Doporučované