Hlavní obsah

Zakázaný pesticid opět zabíjel. Na Vysočině se otrávili dva orli mořští

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Klára Hlubocká, Seznam Zprávy

Orel mořský nalezený u Osové Bítýšky. Snímek pořídila psovodka Klára Hlubocká.

Reklama

Karbofuran se dřív užíval jako pesticid v zemědělství. Několik kapek jedu dokáže usmrtit prakticky jakéhokoliv živočicha. Za loňský rok ornitologové zaznamenali 25 otrávených dravců. Skutečný počet případů je ale vyšší.

Článek

Na Vysočině nalezli v minulých dnech dva otrávené orly mořské. Jeden z nich uhynul, druhého se ochránci přírody pokouší zachránit. Oba dravci se zřejmě otrávili po požití karbofuranu. Nejprve myslivec nalezl uhynulého orla u Osové Bítýšky na Žďársku. Druhý nález je od Benátek u Ždírce nad Doubravou na Havlíčkobordosku. V tiskové zprávě o tom v sobotu informovala Česká společnost ornitologická (ČSO).

K nálezu uhynulého dravce u Osové Bítýšky vyjela psovodka ČSO Klára Hlubocká. „Pravděpodobně jde o orla z páru. Byl to dosud neznámý pár pro tuto oblast.V terénu jsme dohledali ještě otrávenou káni lesní,“ řekla Hlubocká.

Dravec nalezený u Benátek u Ždírce nad Doubravou byl ještě naživu. „Telefonicky jsem dávala instrukce, jak postupovat a pokusit se orla zachránit. Převezli ho do záchranné stanice, kde se mu pokoušejí zachránit život,“ řekla Hlubocká.

Foto: Klára Hlubocká, Seznam Zprávy

Otrávená káně lesní nalezená nedaleko orla mořského u Osové Bítýšky.

V Evropské unii je držení karbofuranu zakázané od roku 2008 pro jeho přílišnou jedovatost. Každoročně je jím přesto v Česku otráveno mnoho divokých zvířat, ale i třeba psů či koček. Případem otrávených dravců na Vysočině se zabývají i kriminalisté.

„Aby se podařilo dopadnout další traviče, je potřeba i pomoc veřejnosti. V případě nálezu podezřelých uhynulých ptáků může veřejnost pomoci ohlášením,“ uvedl ředitel ČSO Zdeněk Vermouzek.

Reklama

Doporučované